Απάντηση για τη “Στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης”

Κύριε δήμαρχε,
Αναφορικά με την επιστολή σας περί της διαμόρφωσης Στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης του Δήμου Κομοτηνής (2021 – 2027), θέλουμε να επισημάνουμε τα κάτωθι:
Είναι φανερό, τόσο από τις ασφυκτικές ημερομηνίες όσο και από το επισυναπτόμενο ενημερωτικό σημείωμά σας, ότι η στρατηγική σας είναι ήδη διαμορφωμένη και η πρόσκληση για υποβολή προτάσεων από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης είναι απλώς προσχηματική. Με δεδομένη την χρονική στενότητα και τα πρακτικά ζητήματα, συνθήκες υπό τις οποίες δεν έχει νόημα οποιοσδήποτε λόγος περί αληθινής διαβούλευσης, περιοριζόμαστε σε έναν απλό σχολιασμό των επιλογών σας.
Βλέπουμε δύο στόχους στον σχεδιασμό σας, αφενός την ανάδειξη 7-8 κτιρίων της πόλης που ξεχωρίζουν για το πολιτισμικό τους ενδιαφέρον κι αφετέρου την ανάπλαση 13 κεντρικών δρόμων της πόλης. Ο πρώτος είναι κατανοητός, αν και χρειάζεται ένας σχεδιασμός για την μετέπειτα καλύτερη αξιοποίηση των κτιρίων αυτών, σχεδιασμός που ελπίζουμε να υπάρχει και να είναι ρεαλιστικός. Για τον δεύτερο στόχο ομολογούμε πως δεν αντιληφθήκαμε πώς ακριβώς θα προκύψουν τα προσδοκώμενα οφέλη που αναφέρετε. Ποιες κρίσιμες διανοίξεις θα προχωρήσουν χωρίς να έχουν προηγηθεί απαλλοτριώσεις, πώς θα ελεγχθεί η εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων στάθμευσης, πόσο θεαματικά μπορεί να αλλάξει η σημερινή κατάσταση αφού οι δρόμοι είναι δεδομένοι; Και τέλος, πώς θα μετρηθεί το αποτέλεσμα των παρεμβάσεων;
Αν η δημοτική Αρχή ενδιαφερόταν όντως για τη γνώμη μας, δεν είχε παρά να μας καλέσει εγκαίρως σε μία σύσκεψη στην οποία θα ετίθεντο οι ιεραρχήσεις των προβλημάτων, οι χρηματοδοτικές δυνατότητες και (επί χάρτου) όλες οι πιθανές παρεμβάσεις. Αυτή θα ήταν μία ένδειξη καλής θέλησης και θα δινόταν σε όλους η ευκαιρία να πούνε τη γνώμη τους και να συμμετάσχουν πραγματικά στον σχεδιασμό της αυριανής Κομοτηνής. Σήμερα η πόλη πάσχει από έλλειψη πρασίνου, απουσία χώρων στάθμευσης, φρακαρισμένο κέντρο, δραματική ακαλαισθησία, περιορισμένη ανακύκλωση, εγκαταλελειμμένες κατοικίες και αναξιοποίητες εκτάσεις μέσα στον αστικό ιστό. Ευχόμαστε τα χρηματοδοτικά εργαλεία να απαλύνουν την αυχμηρή αυτή εικόνα – που δυστυχώς είναι η καθημερινότητά μας – αλλά η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά την δημοτική σας Αρχή.

Αν σας άρεσε το άρθρο, γραφτείτε στην λίστα ενημέρωσης!

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.