Διακήρυξη

ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ – ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Είναι γεγονός ότι, την τελευταία πενταετία, οι απλοί πολίτες βιώνουν μια πρωτόγνωρη πολιτική, οικονομική και κοινωνική κρίση, που παρά τις αντίθετες, κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, έχει ως κύρια χαρακτηριστικά, μια συνεχώς βαθύτερη ύφεση και μια συνεχώς διογκούμενη ανεργία. Έτσι, τα ασθενέστερα και τα μεσαία κοινωνικά στρώματα, αυτοί δηλαδή που έχουν και τη μικρότερη ευθύνη, για τη διαμόρφωση της προαναφερόμενης κατάστασης, καλούνται καθημερινά να πληρώσουν το βαρύ τίμημα, όλων αυτών των αντιδημοκρατικών, άδικων και αναποτελεσματικών μέτρων, που επιβάλλει, κατ΄ επιταγή των δήθεν «εταίρων» μας, μια μειοψηφία, η οποία συνεχίζει να αυτοαποκαλείται, δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση.

Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, καθίσταται επιτακτική ανάγκη, η αλλαγή σε πολιτικές συμπεριφορές και πρακτικές. Μια αλλαγή, που, εκ των συνθηκών, επιβάλλεται να ξεκινήσει από τα χαμηλότερα επίπεδα της διοικητικής διάρθρωσης της χώρας, δηλαδή τις συνοικίες, τους οικισμούς, τα χωριά και τις πόλεις, που συγκροτούν τις τοπικές – δημοτικές κοινότητες, τις δημοτικές ενότητες και τους δήμους της χώρας. Είναι φανερή πλέον, η ανάγκη έκφρασης μιας διαφορετικής πολιτικής, για τα τοπικά, αυτοδιοικητικά δεδομένα, η οποία θα βρίσκεται, μακριά από προσωπικές φιλοδοξίες, άσκοπες και άστοχες αντιπαραθέσεις, «παζάρια», «μεταγραφές» της τελευταίας στιγμής και πελατειακές σχέσεις, ενώ συγχρόνως, θα μπορεί να καταθέσει και να υλοποιήσει συγκεκριμένες, καινοτόμες και προοδευτικές λύσεις, στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος μας.

Ο «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ», ως παράταξη πολιτών για το Δήμο Κομοτηνής, ήδη μέσα από τη σύντομη, αλλά ουσιαστική δράση του, στο Δημοτικό Συμβούλιο, απέδειξε ότι, κινείται χωρίς συμφέροντα και προκαταλήψεις, ακολουθώντας πιστά τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, προωθώντας τα δίκαια και λογικά αιτήματα των δημοτών και υπερασπιζόμενος τα δικαιώματα αυτών, χωρίς διακρίσεις.

Σας προσκαλούμε λοιπόν, στις επικείμενες δημοτικές εκλογές, να συμπαραταχτείτε μαζί μας και μέσα από μια ανοιχτή, διαφανή, διαρκή, δημοκρατική και αμφίδρομη διαδικασία συμμετοχής και συνέργειας, να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε μαζί, ένα εμπεριστατωμένο πρόγραμμα δράσεων και παρεμβάσεων, που θα βελτιώσει ουσιαστικά τη ζωή όλων μας και θα αναβαθμίσει την εικόνα του Δήμου.

Δεν ταυτιζόμαστε, με μια ευκαιριακή, τοπική αυτοδιοίκηση, που αδιαφορεί για τα προβλήματα των δημοτών της.

Επιζητούμε, μια ισχυρή, ανεξάρτητη και δραστήρια τοπική αυτοδιοίκηση, που με την ενεργή συμμετοχή όλων των δημοτών, θα αγωνίζεται καθημερινά, για την υλοποίηση τεκμηριωμένων και ολοκληρωμένων προτάσεων, για το παρόν και το μέλλον, οι οποίες θα έχουν ως επίκεντρο και τελικό αποδέκτη τον απλό δημότη, πέρα και έξω από τα, κάθε λογής, μικρά και μεγάλα συμφέροντα.

Δεν αρκούμαστε στην προσφιλή, στις μέχρι σήμερα δημοτικές αρχές, τακτική, της απλής, λογιστικής διαχείρισης, των προβλημάτων του Δήμου, προβάλλοντας συνεχώς ως δικαιολογία, τις δύσκολες, όντως, οικονομικές συγκυρίες, διότι αυτό δεν είναι το μόνο ζητούμενο από μια Δημοτική Αρχή.

Δεν αποδεχόμαστε το ρόλο του εισπρακτικού μηχανισμού, που εντέχνως η παρούσα κυβέρνηση προσπαθεί να προσδώσει στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά αντιθέτως, στηρίζουμε μια τοπική αυτοδιοίκηση, που δρα ανταποδοτικά και δίνει σημαντικά οφέλη στο δημότη, σεβόμενοι μέχρι και το τελευταίο ευρώ, που εισπράττει από αυτόν.

Δρούμε συλλογικά, για ένα Δήμο κοινωνικής αλληλεγγύης, ευαισθησίας και μέριμνας, για όλους τους δημότες και είμαστε αποφασισμένοι, να διεκδικήσουμε σθεναρά, όλους εκείνους τους αναγκαίους πόρους, που θα μας δώσουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουμε εύρυθμα, όλες τις ήδη υπάρχουσες κοινωνικές δομές, αλλά και να δημιουργήσουμε νέες, αποφεύγοντας τις συνήθεις, τα τελευταία χρόνια, λογικές υποβάθμισης των κοινωνικών λειτουργιών ή εκχώρησης αυτών.

Δεσμευόμαστε, για τον έγκαιρο και ορθολογικό σχεδιασμό και προγραμματισμό του εκάστοτε τεχνικού προγράμματος μελετών και έργων, με την ενεργή συμμετοχή των δημοτών και σε συνδυασμό με τη διαφανή και ισόρροπη διαχείριση των οικονομικών πόρων του Δήμου.

Καταδικάζουμε, τη μέχρι σήμερα αποσπασματική, πρόχειρη, αναποτελεσματική και πελατειακή υλοποίηση έργων, που χαρακτηρίσθηκε από την παντελή απουσία κάθε προγραμματισμού και ιεράρχησής, την αστοχία στην επίτευξη συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων και παραγόμενων αποτελεσμάτων, την αδιαφάνεια και τη σπατάλη πόρων, για την κατασκευή έργων «βιτρίνας», τη στιγμή που πολλές γειτονιές του Δήμου, στερούνται των βασικών έργων υποδομής.

Δεν επιλέγουμε την περιστασιακή και επιπόλαια αντιμετώπιση των προβλημάτων, που αφορούν τον πολιτισμό, την παιδεία και τον αθλητισμό.

Διαμορφώνουμε, μέσα από συλλογικές και συμμετοχικές διαδικασίες, καλύτερους όρους για την παιδεία, για την παραγωγή πολιτισμού, για την ανάδειξη της πολιτιστικής, ιστορικής και τουριστικής ταυτότητας του δήμου και για την οργάνωση και ανάπτυξη του μαζικού αθλητισμού, αποφεύγοντας τα επαναλαμβανόμενα «πανηγυράκια», των προηγούμενων ετών, που ως απώτερο στόχο είχαν αποκλειστικά την εξόφληση προεκλογικών «γραμματίων» και την πελατειακή διαχείριση των ψηφοφόρων.

Ενεργοποιούμε τις τοπικές και δημοτικές κοινότητες, κρατώντας ανοιχτούς τους διαύλους μιας αμφίδρομης επικοινωνίας, ακυρώνοντας τη μέχρι σήμερα επικρατούσα τάση απομόνωσής τους, από τις διαδικασίες διαμόρφωσης και λήψης αποφάσεων, που ουσιαστικά, ακυρώνει το λόγο ύπαρξης αυτών και οδηγεί, στην καλύτερη περίπτωση, στην αποσπασματική αντιμετώπιση των προβλημάτων τους.

Διαμορφώνουμε, μια πολιτική ανάπτυξης και ευημερίας, θέτοντας όμως ως αδιαπραγμάτευτο όρο την προστασία του περιβάλλοντος, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας δράσεις συλλογής και ανακύκλωσης απορριμμάτων, περιορισμού της ενεργειακής σπατάλης, αξιοποίησης νέων πηγών ενέργειας (φωτοβολταικά, αιολικά, λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης, κ.λπ.), αύξησης των πράσινων χώρων, αυστηρής τήρησης των περιβαλλοντικών όρων και ενεργοποίηση δράσεων διαρκούς ενημέρωσης και συμμετοχής των δημοτών.

 

Ας δούμε λοιπόν κάποιες από τις προτεινόμενες, κατά τομέα, προτάσεις μας
(κάντε κλικ για να δείτε τις προτάσεις μας)

 

ΣΑΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ:

  • δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε την «πεπατημένη οδό», των δημοτικών παρατάξεων, που διαχειρίσθηκαν, έως σήμερα, τα δημοτικά, κοινά «πράγματα» και προτίμησαν να κρύβονται πίσω από ευτελείς δηλώσεις, όπως: «ότι μπορέσαμε κάναμε», «είμαστε αναρμόδιοι», «θέλουμε, άλλα οι καταστάσεις δεν μας το επιτρέπουν», «δεν έχουμε πόρους», κ.λπ.
  • δεν μας αρκεί να έχουμε για Δήμαρχο και Δημοτικούς Συμβούλους, απλά «καλά και ήσυχα παιδιά», αλλά θέλουμε δημοτικούς άρχοντες καινοτόμους, πρωτοστάτες και ενεργούς διεκδικητές, που ναι μεν, θα αναγνωρίζουν τη δυσκολία των καταστάσεων, αλλά δε θα λειτουργούν μοιρολατρικά, διεκδικώντας καθημερινά, τα μέγιστα δυνατά, για το καλό του Δήμου και των δημοτών αυτού.
  • θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα του κάθε δημότη, χωρίς διακρίσεις,
  • θα καταθέσουμε και θα υποστηρίξουμε τεκμηριωμένες, προτάσεις τροποποίησης του υφιστάμενου, νομικού πλαισίου, προς όφελος πάντα των δημοτών,
  • θα στηρίξουμε την απασχόλησή μας με τα κοινά, στους πυλώνες που διαμορφώνουν αξίες, όπως η διαφάνεια, η αξιοκρατία, η δικαιοσύνη, η ανιδιοτέλεια, η ισονομία και η υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος, οι οποίες άλλωστε αποτελούν και τα βασικά στοιχεία, που αναδεικνύονται, από τη μέχρι σήμερα, ατομική πορεία των υποψηφίων μας, στην τοπική κοινωνία.
  • θα προσπαθήσουμε να δώσουμε ένα θετικό στίγμα, «κόντρα» στις αντίξοες συνθήκες, που διανύουμε ως χώρα, αναπτύσσοντας και διευρύνοντας το αίσθημα της αλληλεγγύης, της συνεργασίας, της συμμετοχής και της αξιοπρέπειας στους δημότες, στοχεύοντας στην ανάπτυξη και διατήρηση ενός υψηλού φρονήματος, στην επαναφορά της καλής ψυχολογίας και στην ανάπτυξη ισχυρών κοινωνικών δεσμών, μεταξύ των δημοτών.

 

Έχοντας ως οδηγό τα παραπάνω, αλλά και όλα όσα θα διαμορφώσουμε μαζί, το επόμενο χρονικό διάστημα, σας καλούμε να συμμετάσχετε στην κοινή αυτή προσπάθεια, με τον ΣΠΑΡΤΑΚΟ, την παράταξη Πολιτών για τον Δήμο Κομοτηνής, έτσι ώστε να αλλάξουμε, έστω και ελάχιστα, την πορεία μιας κοντόφθαλμης, αυτοδιοικητικής πολιτικής, που έχει ασκηθεί έως σήμερα, προσβλέποντας στη ποιοτική αναβάθμιση του Δήμου Κομοτηνής και της ζωής όλων μας, τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα.

Ξέρουμε ότι, διαλέγουμε να βαδίσουμε στο δύσκολο μονοπάτι, άλλα σας διαβεβαιώνουμε ότι, είμαστε έτοιμοι να αγωνιστούμε, με συνέπεια και συνέχεια και πιστεύουμε ακράδαντα ότι, με τη δική σας συνδρομή και συνεργασία, θα διεκδικήσουμε αξιοπρεπώς και με επιτυχία, ένα καλύτερο παρόν και με βάση αυτό, θα διαμορφώσουμε ένα ακόμα καλύτερο αύριο.

ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
Παράταξη πολιτών για τον Δήμο Κομοτηνής
ΚΟΜΟΤΗΝΗ, ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014