Αναθέσεις δημοτικών έργων: ό,τι πάρεις 20+ΦΠΑ!

Προ δύο εβδομάδων και στα πλαίσια του ελέγχου και της ενημέρωσης που δικαιούμαστε ως αντιπολίτευση στον Δήμο, υποβάλαμε στον δήμαρχο Κομοτηνής Γιάννη Γκαράνη ερώτημα σχετικά με τις απευθείας αναθέσεις εργολαβιών στο πρώτο αυτό 9μηνο της θητείας του. Η απάντησή του επιβεβαίωσε την εικόνα που είχαμε από την ΔΙΑΥΓΕΙΑ, για πολλαπλασιασμό των αναθέσεων (αντί των διαγωνισμών), σε σχέση με το παρελθόν. Προφανώς υπάρχει κάποιο σκεπτικό στην διαχειριστική αυτή τακτική της διοίκησης, αφού τα πλεονεκτήματα αφορούν την ταχύτητα εκτέλεσης, την μείωση της γραφειοκρατίας, την τόνωση της τοπικής αγοράς κτλ. Παράλληλα όμως χάνονται οι εκπτώσεις, δημιουργείται ένα πλαίσιο λειτουργίας με τον δήμαρχο σε διανεμητικό ρόλο (έστω και με τρόπο δίκαιο) και αφήνει την αγορά ανοικτή σε απαιτήσεις για «εξυπηρετήσεις».

Πέρα από τις γενικές αυτές παρατηρήσεις, θα επικεντρώσουμε σε τρία στοιχεία. Πρώτον στη μεγάλη ανάθεση εργασιών αποκομιδής απορριμμάτων σε συγγενικό πρόσωπο δημοτικού συμβούλου, ύψους 97.000 ευρώ, που δεν δικαιολογείτο καν από κάποια πρότερη εμπειρία αλλά για την ανάγκη «περιορισμού διασποράς του covid19» (ίσως και απασχόλησης 14 ανέργων…). Δεύτερον στην «αναβάθμιση λειτουργικότητας του συστήματος μίσθωσης ποδηλάτων», με 23.803 ευρώ, σε μια προσπάθεια παλαιόθεν αποτυχημένη και απαξιωμένη, όπου δεν καταλαβαίνουμε τι νόημα μπορεί να έχει η επιχειρούμενη «αναβάθμιση». Και τρίτον, πώς γίνεται σε τόσες εργολαβίες τόσο διαφορετικών αντικειμένων το κόστος να είναι πάντα το …πλαφόν που θέτει ο νόμος; Ό,τι σχεδόν αναθέτει ο δήμος Κομοτηνής μάς κοστίζει κάπου 19.000 συν ΦΠΑ: αποχιονισμός ορεινού όγκου, κρέμασμα-ξεκρέμασμα χριστουγεννιάτικου στολισμού, σχάρες ομβρίων, συντήρηση του πάρκου Αγίας Παρασκευής, εξοπλισμός της νέας αίθουσας δημοτικού συμβουλίου, ετήσια αμοιβή κτηνιάτρου στο κυνοκομείο, ανακατασκευή γηπέδων πλατείας Εξηντάρη, τα προαναφερθέντα δημοτικά ποδήματα…

Εμείς δίνουμε τα στοιχεία, θέτουμε τον προβληματισμό κι ελπίζουμε στην ανάπτυξη ενός δημοσίου διαλόγου.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, γραφτείτε στην λίστα ενημέρωσης!

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.