Δημοτικό Συμβούλιο για τα ανώδυνα κι αδιάφορα

Άλλο ένα δημοτικό συμβούλιο έγινε εχθές, πάλι διαδικτυακά, χωρίς να υπάρχει τίποτε το ενδιαφέρον – πόσο μάλλον ουσιαστικό – για την Κομοτηνή. Από τη μια η κατάσταση που διαμορφώθηκε με τις παρεμβάσεις της ΝΔ στον Καλλικράτη και με την λεγόμενη πανδημία, κι από την άλλη η αδιαφορία / ανικανότητα των περισσότερων διοικούντων για καθετί σοβαρό, έχει καταντήσει άχθος δίχως νόημα κάθε συνεδρίαση.

Κανένα σοβαρό πρόβλημα δεν συζητιέται στο ΔΣ, ούτε φυσικά και επιλύεται. Όσα έχουν οικονομικό ενδιαφέρον περνάνε μόνο από την Οικονομική Επιτροπή, που ούτε κι αυτή συνεδριάζει αλλά μόνο “διά περιφοράς” βγαίνουν τα κουκιά για να γίνει ό,τι θέλει η διοίκηση. Ακόμα λοιπόν και να έχεις κάπου βάσιμες ενστάσεις κανείς δεν θα τις ακούσει, άρα δεν θα επηρεάσουν και το αποτέλεσμα. Αν συνδυαστούν αυτά και με το κλίμα καλλιέργειας φόβου στην κοινωνία που “μένει σπίτι”, μιλάμε για γελοιοποίηση των διαδικασιών και απόλυτη κατάργηση κάθε δημοκρατικού ελέγχου.

Εχθές ακούστηκαν χίλια λόγια για το θέμα του παλιού δικαστικού μεγάρου, πόσο ιστορικό είναι και πόσο μέγα κέρδος θα είναι η διάσωσή του κτλ κτλ. Ουδείς είχε αντίρρηση αλλά προς τι τα κούφια λογίδρια; Μια 30χρονη παραχώρηση ζητάει ο Δήμος από το κράτος για να το εντάξει σε κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, κι ούτε καν ξέρουμε τι θα το κάνουμε τελικά! Αυτό ήταν το πρόβλημα της πόλης;

Προ ημερησίας διατάξεως θέσαμε ως ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ δύο ερωτήματα επίκαιρα, που θεωρήσαμε αδιανόητο να μην ακουστούν. Πρώτον για το άνοιγμα των συνόρων με την Τουρκία, κάτι που επετράπη ΜΟΝΟ σε Έλληνες πολίτες, θέμα για το οποίο η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και ο Εμπορικός Σύλλογος βγάλανε κοινή διαμαρτυρία. Ο κ. Α. Βαφειάδης που ήταν παρών εξήγησε τι συνέβη και βεβαίωσε πως από αύριο 1/7 ανοίγουν τα σύνορα και για Τούρκους τουρίστες, άρα επέρχεται κάποια ισορροπία. Γιατί όμως παραβαίνουμε την ευρωπαϊκή απόφαση να μείνει εκτός η Τουρκία λόγω κόβιντ; Θα ισχύσει η φόρμα PLF για τους εκ Τουρκίας εισερχόμενους; Ποιος και γιατί είχε αποφασίσει να ενισχύσει την αγορά της γείτονος με Έλληνες καταναλωτές; Δεν το γνωρίζουμε αλλά κάτι υποψιαζόμαστε από την φοβία της Αθήνας έναντι των βαρβάρων…

Και το δεύτερο ερώτημα: για μία εβδομάδα η πόλη έδινε δείγματα για έλεγχο σχετικά με τον κορωνοϊό. Ρωτήσαμε λοιπόν τον δήμαρχο αν έχει πληροφόρηση για το πόσα τεστ έγιναν και πόσα βγήκαν θετικά. Η απάντησή του ήταν πως (ανεπίσημα μόνο) ξέρει για 750 τεστ και ένα μόνο βγήκε θετικό! Και δεν είναι αυτό μια καλή είδηση για την πόλη; Γιατί ο ΕΟΔΥ δεν δίνει έστω τέτοια γενικά στατιστικά, μήπως και ξεφοβηθεί κάποιος; Είμαστε έναν μήνα μετά το πλήρες άνοιγμα, και πρακτικά ιός δεν υπάρχει στην Κομοτηνή, γιατί αυτό δεν λέγεται πουθενά παρά μόνο στα ψιλά και αποσπασματικά;

Τέλος, καλούμε κάθε φορέα, κάθε αιρετό, κάθε ζωντανή κοινωνική και πολιτική συνομάδωση της πόλης μας να διεκδικήσει από το κεντρικό κράτος μια μείωση φόρου στα καύσιμα που θα επιτρέψει και στους ντόπιους βενζινοπώλες να επιβιώσουν και στην τοπική αγορά να πάρει κάπως επάνω της. Σήμερα το ισχυρότερο τακτικό κίνητρο για ψώνια στη Βουλγαρία είναι η βενζίνη, αν δεν υπήρχε η χαώδης διαφορά (που την διαμορφώνουν οι κρατικοί μας φόροι) θα υπήρχε πολύ λιγότερη οικονομική αιμορραγία προς βορράν. Δεν υπάρχει άλλη ελληνική πόλη τόσο κοντινή στη Βουλγαρία άρα και τόσο ευάλωτη, το δε ελληνικό κράτος έχει κι αυτό μόνο να κερδίσει από την αντιστροφή της κατανάλωσης. Το δικαιούμαστε, ας το διεκδικήσουμε!

Αν σας άρεσε το άρθρο, γραφτείτε στην λίστα ενημέρωσης!

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.