Τεράστια η δυναμική του Σπάρτακου ενόψει των δημοτικών εκλογών!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA     Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν προχτές τα μέλη του Σπάρτακου Νεκτάριος Δαπέργολας, Κώστας Καραΐσκος και Πάρις Καλοδημίδης στο ξενοδοχείο «Αστόρια», κατά την οποία είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν γενικότερα για τον δήμο Κομοτηνής, αλλά και ειδικότερα για δύο πολύ σημαντικά θέματα. Εκείνο της ΔΕΥΑΚ, βάσει των στοιχείων που συγκέντρωσε ο «Σπάρτακος» και της έρευνας που διεξήγαγε, και εκείνο των αδέσποτων σκυλιών, που τείνει να καταστεί πραγματική γάγγραινα για την πόλη.

     Αρχικά πήρε τον λόγο ο Νεκτάριος Δαπέργολας, που ως επικεφαλής της κίνησης, κατέθεσε αρχικά την επίσημη δήλωση για την κάθοδο του Σπάρτακου στις προσεχείς εκλογές, μίλησε για τις νέες πολύ ευοίωνες προοπτικές του εγχειρήματος, απηύθυνε ανοιχτό κάλεσμα σε όλη την τοπική κοινωνία για συστράτευση και προέβη και σε κάποιου είδους…προγραμματικές δηλώσεις για την πρόθεση του Σπάρτακου να ανοίξει την ατζέντα και σε ευρύτερα θέματα που αφορούν τον δήμο, πέραν των γνωστών και τετριμμένων. Δεν έλειψε φυσικά και η νέα σκληρή κριτική στον δήμαρχο Γιώργο Πετρίδη, τον οποίο κατηγόρησε για ανεπάρκεια, ατολμία και έλλειψη ουσιαστικής επαφής με τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών.

     Όλη η τοποθέτηση του Νεκτάριου Δαπέργολα έχει ως εξής:

     «Κατ’ αρχάς και πριν περάσουμε στα επιμέρους θέματα της σημερινής συνέντευξης τύπου, επειδή φαντάζομαι αυτή θα είναι μία ερώτηση που στη συνέχεια θα μας τεθεί, θα ξεκαθαρίσω όσα αφορούν τη θέση του Σπάρτακου μέσα στο προεκλογικό μας αυτοδιοικητικό τοπίο. Κατά βάθος βέβαια ήδη από καιρό είναι γνωστό, αλλά ας το δηλώσουμε και επίσημα, για να είναι απολύτως ξεκάθαρο πλέον. Η κίνηση πολιτών του «Σπάρτακου» θα συμμετάσχει στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές και θα διεκδικήσει τη διοίκηση του δήμου, για λογαριασμό όλης της πόλης και όλων των κατοίκων της.

     Και βέβαια θα το πράξει με εντελώς διαφορετικές πλέον προοπτικές σε σχέση με το 2010. Τώρα από τη μια ο καταστροφικός ρόλος της κομματικής λαίλαπας έχει γίνει πια ακόμη πιο εμφανής, μετά από τρία χρόνια της τραγικά ανεπαρκούς δημαρχίας Πετρίδη, αλλά και της επίσης τραγικής αδυναμίας των άλλων κομματικών παρατάξεων να αντιτάξουν και λόγο αντιπολίτευσης, αλλά και έργο δημιουργίας. Από την άλλη και ο Σπάρτακος δεν είναι πλέον μία μικρή ομάδα ανθρώπων, άγνωστη και χωρίς αυτοδιοικητική εμπειρία, που προέκυψε ξαφνικά και επιχείρησε να αντιπαρατεθεί με τους πολυπληθείς κομματικούς στρατούς. Σήμερα μπορούμε πια να κοιτάζουμε στα μάτια τους συμπολίτες μας από άλλη θέση και σε όσους μας ρωτούν «ποιοι είμαστε», να τους δείχνουμε όχι λόγια, αλλά έργα. Να τους δείχνουμε μία συνεχή δράση και μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά και έξω από αυτό. Με τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις μας, με την ανένδοτη στάση μας στο θέμα της διαφθοράς και της κάθαρσης, με τις πολλές προτάσεις που καταθέσαμε στον δήμαρχο – και που θυμίζω πως δεν ήταν προτάσεις ανεδαφικές, αλλά ρεαλιστικές, άμεσα εφαρμόσιμες και μάλιστα χωρίς χρήματα. Και βέβαια με δραστηριότητες που μόνοι μας υλοποιούμε, όπως οι Συνεργατικοί Λαχανόκηποι και η συνεργατική κοινωνική επιχείρηση Σπάρτακος Κοινσεπ.

     Με όλα αυτά ως παρακαταθήκη, αλλά και βασισμένοι πάντα σε όσα εξαρχής είχαμε, την προσήλωσή μας στην αλήθεια και τη διαφάνεια, την αγωνία μας για το μέλλον της πόλης και την ταυτότητά μας ως ανθρώπων αυτοδημιούργητων, που ούτε κομματικούς μπαρμπάδες είχαν ποτέ, ούτε από στοές και μιζοκυκλώματα ξεπήδησαν, βγαίνουμε πάλι σήμερα και απευθύνουμε ένα κάλεσμα στην κοινωνία της Κομοτηνής και των 44 οικισμών που συναποτελούν τον καλλικρατικό δήμο. Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας να συναντηθούν μαζί μας και να συμπορευθούν πάνω στη βάση των αρχών που όχι με λόγια, αλλά με πράξεις υπηρετούμε. Να συμπορευθούν με τον «Σπάρτακο», μια κίνηση πραγματικά ανεξάρτητη (και εμείς χρησιμοποιούμε τον όρο με την αυθεντική σημασία του κι όχι ως λεκτική παρωδία, όπως κάποιοι που παίρνουν κομματικά χρίσματα ή φωτογραφίζονται ανάμεσα σε βουλευτές και υπουργούς). Να συμπορευθούν με μια κίνηση που δεν έχει σχέση με μικροπολιτικές φιλοδοξίες, καθώς η μόνη φιλοδοξία μας ήταν και παραμένει να δώσουμε μια διέξοδο στην τοπική κοινωνία. Μία διέξοδο αυθεντικά αυτοδιοικητική, έξω από τα φίλτρα των ξοφλημένων κομμάτων.

     Ήδη ξεκινήσαμε τις επαφές και τις επισκέψεις σε οικισμούς. Ήδη προχωρούμε στη διεύρυνση του συνδυασμού μας, μια διεύρυνση που θα είναι και ποσοτική και ποιοτική. Και υποσχόμαστε πως θα υπάρξουν πολλές θετικές εκπλήξεις σε αυτή τη διεύρυνση, που θα τις παρουσιάσουμε βαθμιαία και οι οποίες θα timthumbCAQHNOAGκαταστήσουν ακόμη πιο σαφή την τεράστια δυναμική που έχει σήμερα ο Σπάρτακος. Και βέβαια σημαντικό γεγονός στην πορεία αυτή θα είναι η πρώτη μας μεγάλη συγκέντρωση το ερχόμενο Σάββατο 8 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Φιλία. Μία συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί με την ευκαιρία της κοπής της πίτας μας, αλλά θα έχει ξεκάθαρα πολιτικά και αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά, καθώς θα μιλήσουμε για τον Σπάρτακο, θα κάνουμε αναδρομή σε όσα υλοποιήσαμε, θα παρουσιάσουμε όσα έχουμε ήδη δρομολογήσει ή σκοπεύουμε να πραγματοποιήσουμε στο μέλλον. Κυρίως όμως θα δώσουμε τον λόγο στους συμπολίτες μας και θα συζητήσουμε ανοιχτά για την πόλη, τα προβλήματα και τις προοπτικές της. Σε αυτή τη συγκέντρωση σας καλούμε όλους – και μέσα από εσάς απευθύνουμε ανοιχτή πρόσκληση σε όλη την τοπική κοινωνία.

     Παράλληλα, θέλουμε να ανακοινώσουμε πως θα συνεχιστεί εφεξής και θα κλιμακωθεί η ενασχόληση του Σπάρτακου με ένα κύκλο θεμάτων που αφορούν στην πόλη, ένα κύκλο που ολοένα και θα διευρύνεται. Στόχος μας είναι να ανοίξουμε την ατζέντα και πέρα από τα συνηθισμένα και τετριμμένα. Ένας δήμαρχος δεν μπορεί να είναι μόνο διαχειριστής, όπως πολλές φορές έχω επικρίνει τον κύριο Πετρίδη, ούτε η μόνη του επιτυχία να είναι η ένταξη έργων στο ΕΣΠΑ. Ένας δήμαρχος δεν μπορεί επίσης να είναι αποκομμένος από την πόλη και τους πολίτες και να παλεύει μόνο για να περιορίσει κάποιες μαύρες τρύπες στην ελεεινή κατάσταση ενός κατεστραμμένου, καταχρεωμένου και λεηλατημένου δήμου, στην προσπάθειά του να γλιτώσει από τη μέγγενη του οικονομικού ελέγχου. Και το πόσο το κατάφερε ακόμη και αυτό ο κύριος Πετρίδης είναι εξαιρετικά αμφίβολο, καθώς σε λίγο θα σας παρουσιάσουμε στοιχεία και πορίσματα που θα καταστήσουν σαφές ότι το δήθεν νοικοκύρεμα π.χ. στη ΔΕΥΑΚ, είναι πολύ απλά κάτι σαν το…πρωτογενές πλεόνασμα του κυρίου Σαμαρά, μία λογιστική αλχημεία, μια εντελώς μαγική εικόνα.

     Και ένας δήμαρχος δεν μπορεί τέλος να είναι αποξενωμένος από την ευρύτερη κατάσταση της περιοχής του, τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Πόσες φορές για παράδειγμα πήγε ο κύριος Πετρίδης για να δει τι συμβαίνει με αυτή την απερίγραπτη κατάσταση στα σύνορα; Θυμίζω ότι λόγω του νέου δρόμου αντιμετωπίζουμε εδώ και μήνες μια τρομερή αύξηση στο παρεμπόριο και τη λαθρεμπορία, στη μαύρη εργασία και στη διαρροή χρημάτων προς τη βουλγαρική αγορά. Η χώρα μας δεν διαθέτει καμμία εγκατάσταση στη μεθοριακή δίοδο, δεν υπάρχει σύστημα on line για έλεγχο σε σύνδεση με τις άλλες εισόδους της χώρας. Δεν υπάρχει καν τηλεφωνική σύνδεση και η επικοινωνία γίνεται με…καρτοτηλέφωνα. Μάλιστα επειδή δεν έχουμε τελωνειακές αρχές στη Νυμφαία, έχει δοθεί στους αστυνομικούς για επικοινωνία με τα γραφεία της Κομοτηνής ένα σταθερό τηλέφωνο που λειτουργεί μόνο μέχρι τις 14.30!

     Και φυσικά ξέρουμε καλά τι θα απαντούσε ο δήμαρχος. Ότι πρόκειται για χώρο ευθύνης κυρίως του κράτους και της Περιφέρειας. Ουδείς αντιλέγει. Αλλά επειδή ταυτόχρονα είναι και πύλη στον δήμο Κομοτηνής, είναι προφανές ότι δεν μπορεί να μη δείχνει ενδιαφέρον για την εκεί κατάσταση. Ως στιγμής το ενδιαφέρον του έχει εξαντληθεί στο να προσφέρει…δύο φτυάρια (όταν του ζητήθηκαν) και να αδειάζει τούς κάδους ανακύκλωσης μία στις τόσες. Άραγε αυτά είναι τα όριά του; Εδώ έχει ανοίξει μια πληγή πού θέτει μείζονα οικονομικά (κι όχι μόνο) ζητήματα για τούς δημότες. Πού είναι λοιπόν ο Δήμος; Και για να φύγουμε από αυτό, πού είναι ο Δήμος και σε άλλα θέματα όπως της οικονομικής κρίσης, των προβλημάτων των αγροτών και των κτηνοτρόφων, της εγκατάλειψης της υπαίθρου; Το έχουμε ξαναπεί, ένας δήμαρχος ακόμη και τώρα έχει εξουσίες και δυνατότητες και μπορεί, αν έχει πραγματικό όραμα και ιδέες, να κάνει πολλά, ακόμη και με λίγα χρήματα. Μπορεί να κάνει πολλά, ακόμη κι εκεί όπου φαίνεται να μην έχει αρμοδιότητες, γιατί ως ο πρώτος πολίτης έχει πάντα τη δύναμη να συσπειρώσει, να εμπνεύσει, να συντονίσει, να σκεφτεί και να αναλάβει πρωτοβουλίες. Δυστυχώς όμως ο κύριος Πετρίδης απέτυχε σε όλα αυτά, γιατί στάθηκε ανήμπορος να αφουγκραστεί τα πραγματικά προβλήματα των συμπολιτών του. Εμείς δηλώνουμε – και μέσα στο προσεχές μέλλον θα το καταστήσουμε απολύτως τεκμηριωμένο και σαφές – ότι αν η τοπική κοινωνία συμπαραταχθεί με τον Σπάρτακο και του εμπιστευθεί τη διοίκηση του δήμου, σύντομα θα δει νέους δρόμους να χαράζονται, νέες υποδομές να γεννιούνται και νέες δράσεις να δρομολογούνται, που θα δώσουν πραγματικές λύσεις σε καθημερινά προβλήματα. Έξω από τη μικροδιαχειριστική μιζέρια και τη θλιβερή ανεπάρκεια των κομματικών στρατών»…

Αν σας άρεσε το άρθρο, γραφτείτε στην λίστα ενημέρωσης!

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.