ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

     Προ μηνών ο επικεφαλής του «Σπάρτακου» Ν.Δαπέργολας είχε καταθέσει στο δημοτικό συμβούλιο πρόταση για τη δημιουργία λαϊκής αγοράς με τοπικά προϊόντα, η οποία έγινε μεν δεκτή με θετικά σχόλια από τον δήμαρχο Γιώργο Πετρίδη, στην πορεία όμως και η πρόταση αυτή παραπέμφθηκε (ως συνήθως) στις…ελληνικές καλένδες, είτε λόγω της γνωστής δημαρχιακής αδράνειας, είτε επειδή αντέδρασαν φορείς…τοπικών εμπορικών συμφερόντων, είτε και για τους δύο λόγους. Πληροφορούμενοι όμως ότι το θέμα των τοπικών αγορών απασχολεί πλέον και ευρύτερα την ελληνική πολιτεία και επίκειται μάλιστα και η νομοθετική κατοχύρωσή του, επαναφέραμε το θέμα (με κάποιες αναγκαίες τροποποιήσεις) στη συνεδρίαση της 25ης Απριλίου 2013 του δημοτικού συμβουλίου, ως προ ημερησίας διατάξεως αίτημα. Το πλήρες κείμενο που κατατέθηκε έχει ως εξής:

ΘΕΜΑ: Άμεση επαναφορά του θέματος των λαϊκών αγορών με τοπικά προϊόντα

    Προς τον Δήμαρχο Κομοτηνής κ. Γιώργο Πέτρίδη

    Κύριε Δήμαρχε

    Από μια σειρά δημοσιευμάτων στον Τύπο έχει καταστεί γνωστό ότι η δημιουργία λαϊκών αγορών παραγωγών (farmers markets) εισέρχεται πλέον στην τελική ευθεία, καθώς το θέμα, το οποίο είχε προαναγγείλει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης, βρίσκεται στην τελική φάση διαβούλευσης στο Ελληνικό Kοινοβούλιο.

    Η φιλοσοφία των Farmers Markets είναι ότι οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειας, θα διαθέτουν απευθείας τα προϊόντα τους στον καταναλωτή. Μέσα σε αυτά τα προϊόντα θα συγκαταλέγονται ακόμα και τυροκομικά, εφόσον έχουν παραχθεί σε εγκεκριμένη εγκατάσταση, φέρουν σήμανση αναγνώρισης σύμφωνα με τους Κανονισμούς της Ε.Ε και εφόσον τηρούνται όλοι οι απαιτούμενοι κανόνες υγιεινής, ενώ θα πρέπει να τηρείται και η αλυσίδα ψύξης.

    Για το θέμα υπάρχει μάλιστα θετική γνωμοδότηση από τον ΕΦΕΤ ο οποίος το έχει εξετάσει ήδη, μετά από σχετικό αίτημα του υπουργείου Ανάπτυξης.

    Κατόπιν  όλων αυτών, ο «Σπάρτακος» οφείλει να θυμίσει σε εσάς αλλά και στο Δημοτικό μας Συμβούλιο πως είχε προ αρκετών μηνών καταθέσει αντίστοιχη πρόταση και είχε συμφωνηθεί να προωθηθεί σε συνεργασία με τους αρμόδιους αντιδημάρχους η δημιουργία μιας αγοράς ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ για ντόπιους παραγωγούς σε χώρο και τόπο που να τους διαχωρίζει από το εμπορικό ύφος  της λαϊκής αγοράς της Κομοτηνής.

   Αυτό, χωρίς βέβαια να ακολουθήσει καμία απολύτως ενέργεια μέχρι σήμερα εκ μέρους σας.

   Αν η πρότασή μας είχε προχωρήσει έστω και κατά ένα βήμα, κατά τα διαδικαστικά τουλάχιστον, τώρα ο Δήμος μας θα ήταν σε θέση να εφαρμόσει τον υπό ψήφιση νόμο γρηγορότερα, κάνοντας ένα δώρο στην τοπική κοινωνία παραγωγών και καταναλωτών.

   Επειδή ωστόσο πιστεύουμε πως ποτέ δεν είναι αργά, σας καλούμε ακόμα και τώρα, σήμερα, να ξεκινήσετε τις δέουσες διαδικασίες, έτσι ώστε να μην χάσουμε άλλο πολύτιμο χρόνο περιμένοντας τον νόμο να ψηφιστεί.

   Ας ξεκινήσουμε την τοπική μας διαβούλευση για την τοποθεσία, το ωράριο, το πλαίσιο και τις διαδικασίες σύμφωνα και με τον υπό διαβούλευση κορμό του νομοσχεδίου για τις αγορές παραγωγών (farmers markets).

   Θεωρούμε πως ο αγροτικός χαρακτήρας της περιοχής μας, μας υποχρεώνει να είμαστε πρωτοπόροι σε τέτοια θέματα για το συμφέρον όλων μας.

                                                        Νεκτάριος Δαπέργολας

    ΥΓ. Η πρόταση ασφαλώς και πάλι δεν βρήκε ευήκοα ώτα. Ανεξάρτητα της λογομαχίας που ακολούθησε (καθώς ο δήμαρχος δήλωσε ενοχλημένος από το δηκτικό ύφος της ανακοίνωσης και ο Ν.Δαπέργολας του απάντησε με ακόμη πιο έντονο τρόπο, κατηγορώντας τον και πάλι για πλήρη αδράνεια και απάθεια, αλλά και υποχώρηση σε μικροσυμφέροντα σε βάρος του συμφέροντος των απλών πολιτών), επί της ουσίας η απάντηση του Γιώργου Πετρίδη ήταν πως «ας γίνει πρώτα ο νόμος και μετά το βλέπουμε». Ο επικεφαλής του «Σπάρτακου» δήλωσε δηκτικά πως η απάντησή αυτή αποδεικνύει για μια φορά ακόμη την κοντόφθαλμη και άτολμη διαχειριστική λογική του δημάρχου, καθώς και την πλήρη αδυναμία ή απροθυμία του να αναλάβει πρωτοβουλίες αντί να σύρεται πίσω από τις εξελίξεις. Και έτσι το θέμα έκλεισε κάπου εκεί – μέχρι βεβαίως να το επαναφέρουμε και πάλι…

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, γραφτείτε στην λίστα ενημέρωσης!

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.