ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΕΚΤΑΡΙΟ ΔΑΠΕΡΓΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟ

   Λίγες μέρες πριν την σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου της 27ης Φεβρουαρίου 2013, υποβλήθηκε από τον επικεφαλής του “Σπάρτακου” Νεκτάριο Δαπέργολα (σε σύμπραξη με τον επικεφαλής του συνδυασμού “Κοινωνία Ισότητας και Αλληλεγγύης” – και επίσης δημοτικό σύμβουλο – Σταμάτη Μαρούδα μία πρόταση για βελτιωτικές τροποποιήσεις του έργου ¨Ποδηλατόδρομος Κομοτηνής”, που – όπως υλοποιείται – τείνει να μεταβληθεί σε μελλοντική γάγγραινα για την πόλη, πράγμα που δυστυχώς μόνο ο Δήμαρχος Γιώργος Πετρίδης και οι (παντελώς άφωνοι) δημοτικοί του σύμβουλοι αρνούνται πεισματικά να παραδεχθούν. Το πλήρες κείμενο της πρότασης που κατατέθηκε, έχει ως εξής:

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΝ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

   Των δημοτικών συμβούλων Νεκτάριου Δαπέργολα (επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Σπάρτακος») και Σταμάτη Μαρούδα (επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Κοινωνία Ισότητας και Αλληλεγγύης»).

 

    Προς την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κα Σοφία Μενεσελίδου

    (Κοινοποίηση: Προς τον Δήμαρχο Κομοτηνής κ. Γιώργο Πετρίδη)

     Κυρία Πρόεδρε

     Το έργο δακτυλίου ποδηλατοδρόμου στο πνεύμα του βρίσκεται στο πλαίσιο του εξοπλισμού της πόλης με μία χρήσιμη υποδομή, αλλά ως προς τον τρόπο εφαρμογής του κινείται αντίθετα από την ικανοποίηση των πραγματικών αναγκών των κατοίκων της Κομοτηνής. Αυτό – όπως προκύπτει από μια σειρά στοιχείων που αμφότεροι οι υποφαινόμενοι θεωρούμε πραγματικά αδιάσειστα – αφορά τόσο στη μη κατοχύρωση της ασφάλειας των διερχομένων (πεζών, ποδηλατών, εποχουμένων και φυσικά ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες), όσο και στην ευρύτερη επιδείνωση της ποιότητας ζωής στην πόλη μας (αύξηση των ατμοσφαιρικών ρύπων, επιδείνωση του κυκλοφοριακού προβλήματος και των προβλημάτων στάθμευσης, βέβαιη παρακώλυση διέλευσης μεγάλων οχημάτων και επειγόντων περιστατικών κλπ). Ταυτόχρονα όμως είναι απολύτως βέβαιο ότι θα πλήξει ανεπανόρθωτα και τους ήδη χειμαζομένους από την οικονομική κρίση επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται επί των οδών Ορφέως και Δημοκρίτου, απ’ όπου θα διέλθει ο υπό κατασκευήν ποδηλατόδρομος.

     Για όλους αυτούς τους λόγους και λαμβάνοντας μεν υπ’ όψιν τις απόψεις των κατοίκων και των επιχειρηματιών, παραμένοντας δε και στη λογική της ανάγκης δημιουργίας ποδηλατοδρόμου στην πόλη μας, ζητούμε τουλάχιστον κάποιες ουσιαστικές τροποποιήσεις (για τις οποίες γνωρίζουμε καλά ότι υπάρχει πλήρως κατοχυρωμένη νομική δυνατότητα να πραγματοποιηθούν), που και τη συνέχιση του έργου θα επιτρέψουν, αλλά και θα συντελέσουν από την άλλη στην αντιμετώπιση των προαναφερθέντων προβλημάτων.

     Η βασική τροποποίηση την οποία προτείνουμε είναι αφ’ ενός η μείωση του πλάτους του ποδηλατοδρόμου, ώστε να μην υπερβαίνει το 1,5 μέτρο αμφοτεροπλεύρως, ενώ αφ’ ετέρου – και όσον αφορά πλέον το οδόστρωμα – η εξασφάλιση άμφω πλάτους τουλάχιστον 5 μέτρων, ώστε να διασφαλίζεται η διέλευση μεγάλων οχημάτων, αλλά και η προμήθεια των καταστημάτων (με τις απαιτούμενες σχετικές στάσεις) χωρίς να παρακωλύεται η κυκλοφορία.

     Περαιτέρω ζητούμε να γίνει διαβούλευση με τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων, ώστε να αναδειχθούν πιθανά επιμέρους ζητήματα (π.χ. τροποποιήσεις πλάτους νησίδας, ειδική μέριμνα σε «δύσκολα» σημεία, όπου παρατηρείται τεράστια κυκλοφοριακή συμφόρηση, κλπ) και να προταθούν βελτιωτικές τροποποιήσεις και διευκολύνσεις της αγωγιμότητας των οδών Ορφέως και Δημοκρίτου.

    Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητούμε την άμεση σύγκληση δημοτικού συμβουλίου για τη συζήτηση του μείζονος αυτού προβλήματος. Σε περίπτωση δε που δεν συμβεί κάτι τέτοιο με αποκλειστικό θέμα το παραπάνω, ζητούμε οπωσδήποτε τη συμπερίληψη στην ημερήσια διάταξη της πρότασής μας και μάλιστα όχι γενικώς, αλλά με τη συγκεκριμένη μορφή στην οποία την καταθέτουμε και επί τη βάσει της ρητής αναγκαιότητας τροποποίησης του έργου.

                                                                                 Με τιμή

                                                                        Οι Δημοτικοί σύμβουλοι

                                                                       Δαπέργολας Νεκτάριος

                                                                         Μαρούδας Σταμάτης

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, γραφτείτε στην λίστα ενημέρωσης!

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.