ΝΕΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ «ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ» ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ!

     Κατατέθηκε στη χτεσινή συνεδρίαση η πρόταση για δημιουργία λαϊκής αγοράς τοπικών προϊόντων, που συνάντησε θετικό κλίμα…

     Μία ακόμη πολύ ενδιαφέρουσα και σημαντική πρόταση κατέθεσε στη χτεσινή (27/9/2012) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής η Παράταξη Πολιτών του «Σπάρτακου» (δια του επικεφαλής της Ν.Δαπέργολα). Ο λόγος για τη δημιουργία λαϊκής αγοράς αποκλειστικά και μόνο με τοπικά προϊόντα (από τοπικούς παραγωγούς, αλλά και μεταποιητές)! Η πρόταση κατατέθηκε προ ημερησίας διατάξεως, αναγνώστηκε από την Πρόεδρο του Δημ. Συμβουλίου Σοφία Μενεσελίδου και σχολιάστηκε μάλιστα θετικά από τον δήμαρχο Γιώργο Πετρίδη, που απλώς επισήμανε την ανάγκη να σχεδιαστεί με πολύ προσεκτικά βήματα ένα τέτοιο εγχείρημα, ώστε να μην σκοντάψει σε νομικά ζητήματα και πρακτικές δυσχέρειες. Όλο το κείμενο της πρότασης έχει ως εξής:

   Κύριε Δήμαρχε.

   Μέρα με τη μέρα η οικονομική κατάσταση όλων σχεδόν των συντοπιτών μας επιδεινώνεται ραγδαία. Παρατηρούμε πως αλλάζουν άρδην οι καταναλωτικές μας συνήθειες. Σε όλους τους τομείς της κατανάλωσης έχει αυξηθεί η  αμυντική στάση, η υποβάθμιση των απαιτήσεων μας ακόμα και σε είδη πρώτης ανάγκης, αλλά δυστυχώς και στα τρόφιμα.

   Ειδικά στα τελευταία η κατάσταση μπορεί να αντιστραφεί. Είναι γνωστό πως στην περιοχή της Θράκης παράγονται τρόφιμα εξαιρετικής ποιότητας και διατροφικής αξίας. Είναι επίσης γνωστό πως έχουν γίνει βήματα από παραγωγούς και θεσμικούς για την ενίσχυση και τόνωση  της τοπικής παραγωγής, όπως το Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας και το «καλάθι τοπικών προϊόντων», δράσεις με κατεύθυνση αναπτυξιακή σε βάθος χρόνου αλλά με μικρό άμεσο αποτέλεσμα.

   Πιστεύουμε πως αυτό που είναι απαραίτητο να γίνει άμεσα και προς όφελος των παραγωγών αλλά και των καταναλωτών, είναι μια Λαϊκή Αγορά αποκλειστικά και μόνο για τοπικούς παραγωγούς τροφίμων, αλλά και τοπικούς μεταποιητές. Είναι ανάγκη να διαχωριστούν οι τοπικοί παραγωγοί από το σύνολο των εμπόρων, εισαγωγέων ρούχων  και φρουτεμπόρων του «παζαριού» της Κομοτηνής.

   Οι τοπικοί παραγωγοί έχουν άλλη αξία και πρέπει ο Δήμος να τους την αναγνωρίσει και να την αναδείξει. Στις μέρες μας η επαφή και η δημιουργία μιας σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ καταναλωτών και παραγωγών είναι μια πράξη αντίστασης στην λαίλαπα των μεσαζόντων, των κερδοσκόπων και των καρτέλ των πολυεθνικών.

   Κατόπιν αυτών ζητάμε από τη δημοτική αρχή και το δημοτικό συμβούλιο τη δημιουργία ενός χώρου έξω από το σημερινό παζάρι της Κομοτηνής, κατά προτίμηση στεγασμένο, ο οποίος να φιλοξενεί τους παραγωγούς της Ροδόπης για τουλάχιστον δύο μέρες την εβδομάδα. Τα φρέσκα λαχανικά και κάποια άλλα τρόφιμα πρέπει να διατίθενται συχνότερα λόγω της ευπάθειάς τους. Παράλληλα στον ίδιο χώρο να δημιουργηθεί και ένας «ψυχρός» χώρος, όπου θα γίνονται πωλήσεις σφαγίων μικρών ζώων, που δεν θα χρειάζονται επιτηδευμένη κοπή και συσκευασία π.χ. κουνέλια ή αμνοερίφια κλπ, πράξεις που γίνονται και τώρα υπαίθρια, χωρίς υγειονομική φροντίδα από τον Δήμο.

    Φυσικά το γεγονός ότι οι παραγωγοί θα πουλάνε αυτό που παράγουν και όχι προϊόντα εμπορίας, θα είναι δυνατόν να ελεγχθεί από τον Δήμο ή και από μια ομάδα των ίδιων των παραγωγών, που θα επωμισθεί με την περιφρούρηση της αγοράς.

    Θεωρούμε απαραίτητη μια τέτοια κίνηση από τη μεριά του Δήμου Κομοτηνής ως μια πράξη αλληλεγγύης προς τους καταναλωτές αλλά και τους παραγωγούς, μια επιβράβευση της παραγωγικής διαδικασίας και όχι του εμπορίου, της δημιουργικότητας και όχι του παρασιτισμού στο ευαίσθητο θέμα της διατροφής.

    Πιστεύουμε πως μέσα από τέτοιες κινήσεις θα δημιουργηθεί μια αλυσίδα παραγωγής και κατανάλωσης τροφίμων σε τοπικό επίπεδο, δημιουργώντας παραγωγούς με αυτοεκτίμηση και καταναλωτές με εμπιστοσύνη,  η οποία θα μπορέσει να μας οδηγήσει στην πολυπόθητη τροφική αυτάρκεια με όλα τα ευεργετικά της αποτελέσματα σε οικονομικό, αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο.

Αν σας άρεσε το άρθρο, γραφτείτε στην λίστα ενημέρωσης!

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.