Καταψηφίστηκε από τον “Σπάρτακο” ο Προϋπολογισμός του 2016…

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 9-11-2015 άλλη μία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κομοτηνής με αποκλειστικό θέμα τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2016. Τη θέση του Σπάρτακου εξέφρασε ο επικεφαλής Νεκτάριος Δαπέργολας, ο οποίος εξ αρχής χαρακτήρισε τον Προϋπολογισμό ως το άκρον άωτον της μιζέριας, για να συνεχίσει ως εξής: «Γνωρίζουμε φυσικά όλοι τις συνθήκες δυσπραγίας λόγω της γενικότερης οικονομικής συγκυρίας και φυσικά των ασφυκτικών ελεγκτικών πλαισίων από Παρατηρητήρια και Επιτρόπους, οπότε ουδείς αναμένει κάτι μεγαλεπήβολο και ιδιαίτερα φιλόδοξο. Από το σημείο όμως αυτό έως το σημερινό αποτέλεσμα, η απόσταση είναι τεράστια. Και το έχουμε πει και άλλες φορές ότι δυστυχώς για κάποιες δημοτικές αρχές η οικονομική συγκυρία από τη μια πράγματι τους δένει τα χέρια, από την άλλη όμως τους δίνει και τη βολική ευκαιρία να κρύβονται πίσω από αυτήν, λειτουργώντας συχνά ως άλλοθι, για να μην υλοποιεί αυτά που πρέπει να γίνουν. Το θέμα όμως είναι περαιτέρω πώς πιέζει ένας δήμαρχος την όποια κεντρική εξουσία για περισσότερα κονδύλια, πώς ενεργεί για την δρομολόγηση έργων και δράσεων που μπορούν να γίνουν και με λίγα χρήματα, πώς δουλεύει για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής του, πώς ενεργεί για την ένταξη σε κοινοτικά προγράμματα σοβαρών έργων αστικής ανάπλασης, που θα δημιουργήσουν υποδομές και πάντως θα ωφελήσουν πραγματικά την πόλη (αντί για παντελώς άχρηστα, τύπου δακτυλίου ποδηλατοδρόμου), πώς αξιοποιεί πραγματικά την δημοτική περιουσία (αφού πρώτα εννοείται προχωρήσει επιτέλους το…στοιχειωμένο έργο της καταγραφής της). Ειδικά το τελευταίο είναι κάτι που ζητάμε συνεχώς εδώ και χρόνια ως δημοτική παράταξη – και ενώ ο κ. Πετρίδης ομολογεί ότι έχουμε δίκιο, δεν κάνει όμως και τίποτε επ’ αυτού».

Όπως επίσης τόνισε ο Ν.Δαπέργολας, «πέραν όλων των προαναφερθέντων, εμάς μας ενδιαφέρει και το πώς αντιμετωπίζει ένας δήμαρχος μία αρρωστημένη κατάσταση λόγω χρεών και προβληματικής διαχείρισης των περασμένων 20-25 ετών. Και δεν θα μιλήσω πάλι σήμερα για όλα όσα επίσης λέμε συστηματικά εδώ και χρόνια, περί διαχειριστικών ελέγχων, περί της ανάγκης εξυγίανσης, περί της αναγκαιότητας για κάθαρση και διαφάνεια. Έχουμε πλέον κατανοήσει ότι δεν πρόκειται να γίνει τίποτε επ’ αυτού, είναι πολιτική επιλογή του κ. Πετρίδη. Θα αναφερθώ όμως σε κάτι άλλο – και αυτό θα είναι το μοναδικό μου ουσιαστικό σχόλιο πάνω στον ανά χείρας προϋπολογισμό του 2016. Εννοώ την καταφανή αδυναμία της δημοτικής αρχής (είτε από απροθυμία, είτε από ανεπάρκεια – μάλλον το δεύτερο) να εισπράξει ένα μέρος τουλάχιστον των τεράστιων χρεών που κάποιοι χρωστάνε προς τον δήμο εδώ και 10, 15 ή και 20 χρόνια. Και επαναλαμβάνω, αναφέρομαι σε ένα μέρος έστω των χρεών. Γιατί γνωρίζουμε τι θα μας πει ο κ.Πετρίδης, ότι οι καιροί είναι δύσκολοι, ότι ο κόσμος δεν μπορεί να πληρώσει – και αυτό σε ένα βαθμό είναι σωστό. Αλλά από την άλλη, εδώ μιλάμε για τεράστια ποσά. Μιλάμε για χρέη από τέλη ύδρευσης, διανοίξεις οδών, πρόστιμα ΚΟΚ κλπ. που υπερβαίνουν τα 3.000.000 ευρώ. Και επειδή είναι βέβαιο πως κάποιοι από όλους αυτούς έχουν και μπορούν να πληρώσουν, έστω και με διακανονισμούς, έστω και με ρυθμίσεις, εμείς σας προκαλούμε τον δήμαρχο να γίνει επιτέλους πιο αποτελεσματικός στη διεκδίκηση αυτών των χρεών. Έτσι ο δήμος Κομοτηνής θα μπορούσε να εξοικονομήσει αρκετά περισσότερα χρήματα, σε συνδυασμό και με μια ορθολογικότερη εκμετάλλευση της δημοτικής περιουσίας, με αποτέλεσμα και καλύτερη κοινωνική πολιτική να μπορέσει να ασκήσει, αλλά και να χρηματοδοτήσει ιδίοις αναλώμασι έργα που αλλιώς δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν».

Καταλήγοντας ο επικεφαλής δημοτικός σύμβουλος του “Σπάρτακου” τόνισε: «Εμείς θεωρούμε ότι δεν υφίσταται λόγος να υπεισέλθουμε σε περαιτέρω σοβαρή συζήτηση για ένα προϋπολογισμό που δεν συγκεντρώνει ούτε τα αυτονόητα και από μία δημοτική αρχή που συχνά κρύβεται πίσω από την οικονομική κρίση, αντί να προσπαθεί να την αντιμετωπίσει πραγματικά ή έστω να την διεμβολίσει. Πολλές φορές έχουμε κάνει λόγο για μικροδιαχειριστική λογική. Λυπάμαι, αλλά αυτός ο προϋπολογισμός είναι κατώτερος ακόμη κι από αυτό. Και εννοείται ότι υπό τις συνθήκες αυτές, είμαστε ως παράταξη υποχρεωμένοι να τον καταψηφίσουμε».

Απαντώντας ο δήμαρχος της Κομοτηνής, χαρακτήρισε αρχικά άδικες τις επικρίσεις για το ότι συχνά κρύβεται πίσω από την οικονομική κρίση, χωρίς πάντως και να κατορθώσει να πείσει, δεδομένου ότι πολλές φορές ο ίδιος και οι συνεργάτες του επικαλούνται την οικονομική δυσπραγία, για να αποφύγουν δράσεις και δραστηριότητες που θα μπορούσαν ακόμη και έτσι να πραγματοποιηθούν. Όσον αφορά τις εισπράξεις των χρεών, απάντησε ότι γίνονται στον βαθμό του εφικτού (ωστόσο ο Ν.Δαπέργολας του ανταπάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν αποτυπώνεται στα στοιχεία του ανά χείρας Προϋπολογισμού, άρα υπάρχουν πολύ περισσότερες δυνατότητες είσπραξης). Ομολόγησε για μια ακόμη φορά τη μη καταγραφή της δημοτικής περιουσίας, φέρνοντας ως δικαιολογία την ανυπαρξία του κατάλληλου υπαλληλικού προσωπικού για να την διεκπεραιώσει (πράγμα που απλά σημαίνει πως ούτε και στο μέλλον μπορούμε να αναμένουμε κάποια εξέλιξη σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα). Τέλος υπεραμύνθηκε των έργων της διοίκησής του (έστω αυτών των απειροελάχιστων), ανάμεσα σε αυτά βέβαια και του περίφημου ποδηλατοδρόμου, για τον οποίο μας είπε πάλι ότι όχι μόνο δεν δυσχέρανε, αλλά βελτίωσε την καθημερινότητα των πολιτών (για να του απαντήσει δηκτικά ο Ν.Δαπέργολας ότι μάλλον ζούμε σε άλλη πόλη). Για τα λοιπά πάντως που επισημάνθηκαν, ο δήμαρχος της Κομοτηνής δεν μας είπε τίποτε. Για κάποια πράγματα άλλωστε, ίσως και να ισχύει τελικά το…«κρείττον το σιγάν»…

Αν σας άρεσε το άρθρο, γραφτείτε στην λίστα ενημέρωσης!

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.