Οι εύκολες κόντρες που σκεπάζουν τα δύσκολα και τα δυσώδη

Προ ημερών ψηφίστηκε στο δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής ο φτωχικός προϋπολογισμός του 2016, πάλι σε ρυθμό …περιπάτου για τον δήμαρχο Γιώργο Πετρίδη. Έχουμε πια συμβιβαστεί ως κοινωνία με την επιβεβλημένη μιζέρια κι αυτό αποτυπώθηκε ξανά, τόσο στις ενστάσεις της αντιπολίτευσης όσο και στις απαντήσεις της διοίκησης του δήμου. Έτσι, για μιαν ακόμη φορά οι αναφορές της Φελίνας Καζάκου σε όσα δεν γίνονται αποκρούστηκαν ευχερώς από τον δήμαρχο, με αναφορές και συγκρίσεις αφενός όσων γίνονται τώρα με τα ελάχιστα χρήματα που διαθέτει το δημοτικό ταμείο κι αφετέρου με όσα δεν έγιναν με τα πολύ μεγαλύτερα κονδύλια της τετραετίας Κοτσάκη. Μάλιστα το αίτημα του “ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ” για διερεύνηση ευθυνών, αίτημα που θάφτηκε από την πρώτη μέρα του Γ.Π. στον Δήμο, αξιοποιείται εμμέσως από τον δήμαρχο ως φόβητρο για την δεδομένη “κακοδιαχείριση” στις δημοτικές, κυρίως, επιχειρήσεις των προκατόχων του. Κάπου εκεί τερματίζεται συνήθως και η ρητορεία της μείζονος αντιπολίτευσης.

Αυτό όμως που δεν λέει ο δήμαρχος είναι ότι τα μεγάλα χρέη που έχει φορτωθεί και εξοφλά ο Δήμος, κοντά στα 7.000.000 ευρώ, δεν προέρχονται από τις τυχόν σπατάλες – μικροκομπίνες της τετραετίας 2007-2011 αλλά από αυτό που έχει συχνά χαρακτηρισθεί ΟΡΓΙΟ σκανδάλων στη ΔΕΥΑΚ. Ένα “πάρτυ”, που θα συνεχίσουμε για χρόνια να πληρώνουμε ως κοινωνία, και το οποίο μας κληροδότησε κατά 99% ακριβώς η τότε παράταξη του δημάρχου, από τα χρόνια του “εκσυγχρονισμού”. Είναι αλήθεια πως τόσο ο ίδιος όσο και οι νυν σύμβουλοί του δεν μετείχαν στη λεηλασία του δημοσίου χρήματος κι ότι σήμερα η διοίκηση που ασκούν είναι σύννομη και λογική (ενδεχομένως και λόγω των νέων ασφυκτικών συνθηκών που έχουν επιβληθεί). Όμως δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι η παράταξή του είναι μετεξέλιξη της “Νέας Πορείας”, όπου και ο ίδιος αναδείχθηκε, και η πολιτική του κυριαρχία μέχρι σήμερα οφείλεται κατά κύριο λόγο στις ρίζες αυτές. Τα προ δεκαετίας σκάνδαλα, που ακόμη αναδύονται στην πολύπαθη ΔΕΥΑΚ, ναι μεν τα χειρίζεται δεόντως η σημερινή διοίκηση Καρασταύρου, στο μέτρο του εφικτού και στη λογική του νοικοκυρέματος, αλλά μένουν εσαεί ορφανά: κανένας υπεύθυνος δεν πήγε φυλακή, κανένας τοπικός άρχοντας δεν τιμωρήθηκε. Σχεδόν στο σύνολό τους οι παλιοί σύντροφοι αποσύρθηκαν από το πολιτικό προσκήνιο, για λόγους πολιτικούς ή βιολογικούς, οι δε γόνοι τους δείχνουν -ευτυχώς- να προτιμούν την ιδιώτευση (πάνω στα λάφυρα) από την πολιτική διαδοχή.

Αλλά και η τοπική κοινωνία είναι σε σημαντικό βαθμό συνυπεύθυνη. Η διαφθορά των πασοκικών χρόνων είναι όχι μόνο η κύρια αιτία του δράματος που ζούμε σήμερα αλλά και ο βασικός λόγος που δεν μπορούμε να σηκώσουμε κεφάλι. Η γνωστή ρήση του Πάγκαλου -“μαζί τα φάγαμε”- δυστυχώς ισχύει για μεγάλο κομμάτι του κόσμου κι αυτό ακριβώς δίνει διάρκεια στην κρίση. Ο πολιτικός λόγος μας ως “ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ”, μέσα κι έξω από το δημοτικό συμβούλιο αλλά και στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ, προσπαθεί να δώσει μια προοπτική στην κοινωνία της Κομοτηνής αλλά και δεν δίνει συγχωροχάρτι σε κανέναν πρωταγωνιστή της συλλογικής μας διαφθοράς. Θυμίζουμε, τέλος, στον δήμαρχο ότι το να επιλέγει έναν εύκολο αντίπαλο στο δημοτικό συμβούλιο ενώπιον των δημοσιογράφων δεν είναι ούτε δίκαιο έναντι του χθες ούτε λειτουργικό για το σήμερα.

Αν σας άρεσε το άρθρο, γραφτείτε στην λίστα ενημέρωσης!

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.