Προτάσεις του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ για τον εορτασμό των 100 χρόνων ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Ως Παράταξη Πολιτών ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ έχουμε από πολλούς μήνες μεθοδεύσει και προτείνει διάφορες ενέργειες στον Δήμο (και πλέον συγκεκριμένα στην αρμόδια Σοφία Μενεσελίδου) – αλλά και στο Πανεπιστήμιο και στην Περιφέρεια – που θα μπορούσαν να δώσουν άλλη διάσταση στον εορτασμό ενός αιώνα ελεύθερης Κομοτηνής. Κάποιες προχώρησαν λιγάκι, άλλες υιοθετήθηκαν και άλλες βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας. Τις συνοψίζουμε κατωτέρω ώστε να δούμε στο τέλος και τον απολογισμό μας.

  1. Διοργάνωση επιστημονικού συνεδρίου από το Τμήμα Ιστορίας Εθνολογίας και με πρότασή μας για 2-3 συγκεκριμένες συμμετοχές. Η πρόταση υιοθετήθηκε και προχωράει.
  2. Δημιουργία λογότυπου που πρέπει να κατακλύσει την πόλη (και τις εισόδους της σε μεγάλες διαστάσεις), έχουμε ήδη πρόπλασμα έτοιμο.
  3. Κάλεσμα στον δημοσιογράφο Χρήστο Βασιλόπουλο («Μηχανή του Χρόνου») για εκπομπή σχετική με την θρακική απελευθέρωση. Προχώρησαν οι επαφές μαζί του.
  4. Διοργάνωση έκθεσης ζωγραφικής και διάλεξης του κορυφαίου μας ζωγράφου Χρήστου Μποκόρου, κάτι που και πέρυσι το επιχειρήσαμε πλην ανεπιτυχώς.
  5. Συμμετοχή των Ειδικών Δυνάμεων του Στρατού και της Αεροπορίας για εντυπωσιακές επιδείξεις στην πόλη, ενδεχομένως και αναπαράσταση της απελευθέρωσης του 1920.
  6. Πρόταση στα επετειακά Ελευθέρια να κληθεί μεταξύ άλλων επισήμων και ο Γάλλος πρέσβης, αφού η χώρα του εἰχε παίξει καθοριστικό ρόλο τότε αλλά και σήμερα είναι ένας πολύ σημαντικός μας σύμμαχος στο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον.
  7. Διοργάνωση μιας λογοτεχνικής εκδήλωσης που θα έχει πανελλαδική εμβέλεια – ήδη είμαστε σε επαφή με ανθρώπους στην Αθήνα. Ευκταία και η συμμετοχή των σχολείων της πόλης.
  8. Θεσμική συμμετοχή και της μουσουλμανικής κοινωνίας, πόσο μάλλον που χάρη στην προ ενός αιώνα ψήφο δύο μελών της άνοιξε ο δρόμος για την ελευθερία.

Δεν είναι τα μόνα που έχουμε σκεφτεί ή προτείνει, όμως αυτά έχουν όλες τις προϋποθέσεις να υλοποιηθούν, εφόσον υπάρχει η βούληση και η τεχνική υποστήριξη. Αναμένουμε να ακούσουμε και τις άλλες παρατάξεις που ακόμη δεν φάνηκαν, ενώ η επετειακή χρονιά προχωράει κι αυτή η συζήτηση ξεκίνησε πέρυσι.

Αν σας άρεσε το άρθρο, γραφτείτε στην λίστα ενημέρωσης!

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.