Αρχή σοφίας ονομάτων επίσκεψις

O επικείμενος ερχομός του πρωθυπουργού με το επιτελείο του στην Περιφέρειά μας για το τελοσπάντων αναπτυξιακό συνέδριο της περιοχής είναι ένα γεγονός που γεννά κάποιες προσδοκίες (η ελπίδα πεθαίνει τελευταία). Ελπίζουμε όλοι να αντιληφθούν ότι μιλάμε για την πιο φτωχή, την πιο μειονεκτική, την πιο ανασφαλή περιοχή της χώρας, για την οποία πολλά πρέπει και μπορούν να γίνουν. Θα ακουστούν αρκετά, εμείς θέλουμε όμως να τονίσουμε ένα απλό μα σημειολογικά σπουδαίο ζήτημα: την ονομασία της Περιφέρειάς μας.

Γιατί λέγεται Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης; Το λογικό δεν θα έπρεπε να είναι Περιφέρεια Θράκης και Ανατολικής Μακεδονίας; Ο τρόπος με τον οποίο η Θράκη κολλάει απλώς στην ανατολική Μακεδονία δεν δείχνει σαφώς την υποτίμηση που υφίσταται η περιοχή μας; Μήπως δεν είναι η Θράκη το μέγιστο – γεωγραφικά και πληθυσμιακά – μέρος της Περιφέρειας, οι 3 στους 5 νομούς της; Όλοι σκίζονται να λένε πως η Ελλάδα (και η Ευρώπη) αρχίζει στον Έβρο αλλά την ώρα της αποτύπωσης διαβάζουν τον χάρτη …ανάποδα. Η χώρα μας έχει ήδη δύο άλλες Περιφέρειες με το όνομα της Μακεδονίας, Κεντρική και Δυτική, δεν θα υποτιμηθεί το μακεδονικό όνομα αν έρθει δεύτερο στην ανατολή. Στο κάτω κάτω η πρωτεύουσα της Περιφέρειας είναι – ορθώς – η Κομοτηνή, παραδοσιακό θρακικό κέντρο. Άρα;

Καλούμε ως ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ κάθε αρμόδιο να δει το προφανές και να κάνει μια μικρή αλλαγή που θα μπορούσε να σηματοδοτήσει ίσως και μιαν άλλη πολιτική για τη Θράκη. Δεν είναι θέμα στενόμυαλου τοπικισμού, είναι ζήτημα ισότιμης μεταχείρισης της ακριτικής μας ιδιαίτερης πατρίδας στον χώρο της επίσημης ονοματολογίας. Ας γίνει το απλούστατο αυτό πράγμα και για όλα τα άλλα …βλέπουμε.

Αν σας άρεσε το άρθρο, γραφτείτε στην λίστα ενημέρωσης!

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.