Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής μετά το …hangover

Ποια είναι σήμερα η οικονομική κατάσταση της ΔΕΥΑΚ, με δεδομένα όλα τα βαρίδια του αμαρτωλού της παρελθόντος, ένα εκ των οποίων μας υπενθύμισε πρόσφατη δικαστική απόφαση; Αυτό είναι ένα ερώτημα που λογικά πρέπει να απασχολεί κάθε δημότη Κομοτηνής, αφού αυτός τελικά πληρώνει τη νύφη. Έτσι, εκμεταλλευόμενοι την παρουσία μας στο ΔΣ της επιχείρησης, απευθύναμε ένα ερώτημα στην διοίκησή της, προκειμένου να πάρουμε τα επίσημα στοιχεία που καθορίζουν το προφίλ της. Ως “ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ” λοιπόν δίνουμε στην δημοσιότητα ασχολίαστα τα παρακάτω:

  1. Αναφορικά με τα περίφημα 98 έργα που κατέληξαν στα δικαστήρια επί διοίκησης Παράσχου, η ΔΕΥΑΚ ανέλαβε να πληρώσει μετά από διακανονισμό μέρος των χρημάτων. Μετά το 2010 και για 44 από αυτά τα έργα προέκυψε ποσό 1.642.940 ευρώ, από τα οποία μένουν προς εξόφληση 572.521 (που πληρώνονται τμηματικά προς τους δύο τελευταίους αναδόχους). Η δικαστική εκείνη προσφυγή λοιπόν εξοικονόμησε για την επιχείρηση πάνω από 1.000.000 ευρώ κεφάλαιο και μηδένισε τους διεκδικούμενους τόκους.
  2. Από τα υπόλοιπα 12 έργα, απέμειναν 2.439.825 ευρώ με ανεξόφλητο υπόλοιπο 408.257 ευρώ (όλα προς τον ίδιο εργολάβο, που πληρώνονται κανονικά και τμηματικά).
  3. Το μισό εκατομμύριο άγγιξαν (433.956) οι τόκοι υπερημερίας και τα δικαστικά έξοδα που πληρώθηκαν, το 54% βέβαια αφορούσε έναν μόνο εργολάβο που κέρδισε δικαστικά αποζημίωση για την καθυστέρηση εξόφλησής του.
  4. Πέντε ακόμη έργα μένουν σε δικαστική εκκρεμότητα, μεταξύ των οποίων είναι και αυτό που δικάστηκε πρόσφατα, της ΩΡΙΩΝ ΑΤΕΒΕ, όπου πιθανότατα η ΔΕΥΑΚ θα κληθεί να πληρώσει τελικά στην ΑLPHABANK όχι μόνο τα 203.271 ευρώ της “οφειλής” αλλά και τους τόκους από το 2006, δηλαδή κάπου 350.000 ευρώ! Κι όλα αυτά σε μία ξεκάθαρη υπόθεση, όπου για τις ευθύνες και την ενοχή δεν τίθεται πλέον κανένα ζήτημα…

Άλλα οικονομικά στοιχεία της ΔΕΥΑΚ που παρουσιάζουν ενδιαφέρον: ένα σημαντικό μέρος ανεξόφλητων ποσών (222.273 ευρώ) αφορά το …Β΄ ΚΠΣ, περισσότερα κι από αυτά του Γ΄ ΚΠΣ! Εκκρεμεί ακόμη ως επίδικο ένα χρηματοδοτούμενο και αποπληρωμένο έργο κόστους 173.700 ευρώ για την (δυτική) είσοδο της πόλης. Στις μελέτες που πληρώθηκαν ξεχωρίζει με τα πολλά της ψηφία μόνο ένα όνομα, εκείνο ενός φίλου πρώην προέδρου της ΔΕΥΑΚ.

Αξίζει να αναφερθούν και τα δάνεια που πήρε η δημοτική επιχείρηση: 5 εκατομμύρια επί Βαβατσικλή (8-8-2003) το οποίο λήγει του χρόνου, άλλα τρία συνολικού ύψους 2,28 εκατ. από τον ίδιο (31-5-2006) που ξοφλήθηκαν πέρυσι, ένα επί Παράσχου 633.000 (26-11-2007, για τον Βιολογικό Καθαρισμό) που εξοφλάται εφέτος, και 4 ακόμη δάνεια επί Ναλμπάντη (1-12-2008, 19-12-2008, 28-5-2009) συνολικού ύψους 2.392.296 ευρώ που έχουν σχεδόν όλα εξοφληθεί. Σήμερα η ΔΕΥΑΚ έχει περιορίσει το άνοιγμά της από τα προ επταετίας 19 περίπου εκατομμύρια στα 12,8 από τα οποία τα 7,5 είναι οφειλή στον εγγυητή της Δήμο ο οποίος και πληρώνει τις δανειακές της υποχρεώσεις.

Τέλος, οφείλουμε να πούμε ότι η εικόνα αυτή των αριθμών είναι πολύ πιο …σεμνή από εκείνην που θα έδινε η περιγραφή έστω και μιας από τις απίστευτες ιστορίες της περιόδου μέχρι το 2007 (όποιος παρακολούθησε κάτι σχετικό στις δικαστικές αίθουσες θα πήρε μία γεύση, ανεξαρτήτως της τελικής αποφάσεως). Το τεράστιο πάρτυ έληξε επί διοικήσεως Αναστασίου Παράσχου και η τοπική κοινωνία τού οφείλει τουλάχιστον την αναγνώριση αυτή. Αυτή η ίδια κοινωνία που πληρώνει τις υπηρεσίες, την λειτουργία, τα έργα της ΔΕΥΑΚ αλλά και την αβελτηρία, την σπατάλη και την συναλλαγή που χαρακτήριζαν την επιχείρηση επί πολλά χρόνια. Θεωρούμε πως το νοικοκύρεμα που φαίνεται να προχωράει πάει σε βάθος και με την παρουσία μας στο ΔΣ της επιχείρησης θα συνεχίσουμε να συμβάλουμε στην κατεύθυνση αυτή.

Αν σας άρεσε το άρθρο, γραφτείτε στην λίστα ενημέρωσης!

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.