Τοπικό σχέδιο (λέμε, τώρα) για τη διαχείριση αποβλήτων

Το 8ο θέμα της Ημερήσιας Διάταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής (29-10-15) ήταν για την έγκριση του “Τοπικού Σχεδίου Αποκεντρωμένης Διαχείρισης Αποβλήτων του Δήμου”. Παρότι η αντιπολίτευση ήγειρε θέμα για την απουσία διαλόγου πάνω στο θέμα, τελικά πέρασε κατά πλειοψηφία, με την αποχή του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ και της μείζονος αντιπολίτευσης, ενώ η “Λαϊκή Συσπείρωση” καταψήφισε. Παρατηρήσεις και ερωτήματα επί του Σχεδίου διατύπωσαν όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης ενώ ο δημοτικός σύμβουλος του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ, Κώστας Καραΐσκος, μίλησε για το προσχηματικό του πράγματος: ότι καταθέτουμε επειγόντως ένα σχέδιο, εν πολλοίς αντίγραφο εκείνου του Δήμου Πεντέλης (χαρακτηριστική η μνεία της …ΕΔΣΝΑ δις στο Σχέδιο, παρότι αυτή αφορά την Αττική!), ακολουθώντας την εθνική γραμμή του προγραμματισμού για τα …πανηγύρια. Ένα ΕΣΔΑ εντελώς ουτοπικό, που κατατέθηκε προ τριμήνου, καλούμαστε εμείς τώρα να το εφαρμόσουμε τοπικά. Ο Κ. Καραΐσκος αναφέρθηκε στην προ εβδομάδος γνωμοδότηση του Υπουργείου στο ΠΕΣΔΑ της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, με τις 5 σελίδων παρατηρήσεις για αναγκαίες συμπληρώσεις και αποσαφηνίσεις αλλά και στους εξωπραγματικούς στόχους που τίθενται σε όλα τα επίπεδα. Χωρίς να καταλογίζονται ευθύνες στο προσωπικό του Δήμου που εργάστηκε για την προσαρμογή του Σχεδίου, επισημάνθηκαν οι ασάφειες στην κατἀληξη των βιοαπόβλητων (πουθενά δεν αναφέρεται δημοτική μονάδα κομποστοποίησης ή κάτι ανάλογο συγκεκριμένα), στο προβλεπόμενο κόστος (πόσα οχήματα, κάδοι, σάκκοι θα αγοραστούν) και – βασικά – στην χρηματοδότηση: πού θα βρει, λ.χ., τα 900 χιλιάρικα ο Δήμος για τη συλλογή των βιοαπόβλητων όταν το ίδιο ποσό προορίζεται από το ΕΠΠΕΡΑΑ να καλύψει όλη την …Περιφέρεια;

Καταληκτικά, υπάρχει έστω και ένας δημότης που να πιστεύει ότι οι στόχοι του τοπικού ή του εθνικού σχεδιασμού – ειδικά στα βιοαπόβλητα – θα επιτευχθούν; Ότι μέσα σε 5 χρόνια θα πάμε από το 1% στο …40%; Ότι σε 5 χρόνια θα έχει το κάθε νοικοκυριό 5-6 διαφορετικές σακούλες για απορρίμματα, που θα τα βγάζει σε συγκεκριμένη ώρα και αυτά θα αξιοποιούνται καταλλήλως; Στην Ελλάδα της ιδιώτευσης και της κατάρρευσης;!

Αν σας άρεσε το άρθρο, γραφτείτε στην λίστα ενημέρωσης!

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.