Σπουδαίες αποκαλύψεις του Σπάρτακου για τη ΔΕΥΑΚ!

δευακ     Εντυπωσιακά στοιχεία σχετικά με την «αμαρτωλή» ΔΕΥΑ Κομοτηνής έφερε στο φως της δημοσιότητας ο «Σπάρτακος» κατά την πρόσφατη συνέντευξη τύπου, που παραχώρησε στο ξενοδοχείο «Αστόρια» (4/2/2014). Αμέσως μετά την τοποθέτηση του Νεκτάριου Δαπέργολα, τον λόγο πήρε ο Κώστας Καραΐσκος, λέγοντας τα εξής:

     «Αναφορικά με την ΔΕΥΑΚ ξαναμιλήσαμε και παλαιότερα, αλλά επανερχόμαστε. Τόσο επειδή πρόκειται για την μόνη δημοτική επιχείρηση που θα μπορούσε να παράγει κέρδη αντί να αποτελεί βαρίδιο για τον δήμο, όσο και επειδή οι δίκες που συνεχίζονται αποκάλυψαν έναν τρόπο λειτουργίας προκλητικό και σκανδαλώδη, ο οποίος ακόμη δεν έχει εκλείψει εντελώς. Πριν ενάμιση μήνα είχαμε ρωτήσει τον κ. Καρασταύρου για τα οικονομικά μεγέθη και την πορεία της ΔΕΥΑΚ, με αφορμή κάποιες δηλώσεις του στον τοπικό Τύπο. Λάβαμε λοιπόν τις απαντήσεις του και παρουσιάζουμε σήμερα τα συμπεράσματά μας.

     1) Η υστέρηση των εισπραχθέντων έναντι των βεβαιωθέντων εσόδων της ΔΕΥΑΚ κάνανε ρεκόρ πέρυσι, όπως και οι οφειλές ιδιωτών προς την επιχείρηση (4,6 εκ.)

     2) Το ύψος της μισθοδοσίας έχει πέσει στο 43% των εσόδων της, από το εξωφρενικό και παράνομο 73% προ 7ετίας. Καλό σημάδι, βεβαίως, αλλά θα θέλαμε να οφείλεται στην άνθιση της επιχείρησης κι όχι μόνο σε περικοπές μισθών. Άλλωστε δεν ξεχνάμε και ακόμη παλιότερες εποχές όπου μισθοδοσία κι έσοδα ήταν ίσα βάρκα ίσα πανιά, προκειμένου να έχει ο εκάστοτε δήμαρχος τον κομματικό – προσωπικό του στρατό.

     3) Στην αποπληρωμή των δανείων της ΔΕΥΑΚ, η τελευταία βλέπουμε να έχει συμβάλει τα τελευταία 13 χρόνια, σύμφωνα με την απάντηση του κ. Καρασταύρου με δικά της χρήματα με ένα ποσό κάτω των 400.000 ευρώ. Όλα τα άλλα 7-8 εκατομμύρια, πληρώθηκαν από τον Δήμο Κομοτηνής. Βέβαια εκεί αναφέρει και κάτι ακόμα η απάντηση, που θα το δούμε παρακάτω.

     4) Βλέπουμε επίσης ότι στην τριετία Πετρίδη (2011-2012-2013) οι υποχρεώσεις της ΔΕΑΥΚ έπεσαν από τα 19,5 στα 16,5 περίπου εκατομμύρια. Εκεί όμως, για να βελτιώσει ακόμα λίγο την εικόνα, εντάσσει 800.000 ευρώ που έχει να παίρνει ο Δήμος από την ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ (κάτι που μακάρι να ευοδωθεί στα δικαστήρια αλλά δεν το βλέπουμε) και άλλο 1 περίπου εκατομμύριο από τις προγραμματικές συμβάσεις της ΔΕΥΑΚ με τον …Δήμο Κομοτηνής. Πρόκειται για απάτη ή έστω για μαγική εικόνα, ο κ. Καρασταύρου ξέρει καλά ότι ποτέ δεν θα πάρει αυτά τα χρήματα και είναι μία υπόθεση που προέκυψε μόνο για την αποφυγή καταβολής ΦΠΑ από την επιχείρηση. 

     5) Μας επισυνάφθηκε επίσης ένας πίνακας που δεν ζητήσαμε αλλά πάντως δείχνει το κόστος της ΔΕΗ να διπλασιάζεται περίπου από το 2007 και να αγγίζει πια το εκατομμύριο ετησίως. Άραγε τι έκανε η διοίκηση της ΔΕΥΑΚ για να το μειώσει;  Κάποια σκέψη για φωτοβολταϊκά, ας πούμε;

     6) Τέλος, μας εστάλη ένας κατάλογος έργων της ΔΕΥΑΚ που εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ ή που θα ενταχθούν. Μπράβο για τις εντάξεις αλλά αναρωτιόμαστε, έχει η επιχείρηση το ποσοστό που της αναλογεί για την εκτέλεσή τους; Και τελικά, μία επιχείρηση με τόσο χαμηλό κύκλο εργασιών και τόσα λίγα κέρδη, πότε θα ξοφλήσει τα 16,5 – ή έστω 14,5 – εκ. που οφείλει;  Σε πόσα χρόνια; Μήπως τελικά καταστρέψει και τον ίδιο τον Δήμο;

Περνάμε στις δίκες της ΔΕΥΑΚ. Όλη η κοινωνία της Κομοτηνής έχει το καταλυτικό αίσθημα πως τίποτε δεν έγινε, επειδή αθωώθηκαν όλοι πλην ενός οι κατηγορούμενοι. Ομολογούμε ότι κι εμείς περιμέναμε περισσότερα ονόματα ενόχων αλλά δεν είναι μόνο αυτή η ουσία της υπόθεσης. Στα πρακτικά του Εφετείου (σ. 81β) της περσινής εκδίκασης διαβάζουμε τι ΑΠΟΔΕΙΧΘΗΚΕ:

     «…χωρίς για όλα αυτά τα έργα να έχουν ληφθεί αποφάσεις του ΔΣ της ΔΕΥΑΚ για έγκριση της μελέτης του κάθε έργου και έγκριση του αποτελέσματος της δημοπρασίας, χωρίς να τηρηθεί η νόμιμη διαδικασία για την OLYMPUS DIGITAL CAMERAανάδειξη του κάθε φορά αναδόχου και χωρίς να έχει καταβληθεί η νόμιμη εγγύηση καλής εκτέλεσης του κάθε έργου, στις δε περιπτώσεις των υπ. Αρ. 52-53 έργων χωρίς να έχει προκηρυχτεί τακτικός δημόσιος διαγωνισμός, αν και ο προϋπολογισμός αυτών των έργων υπερέβαινε το ποσό των 45.000 ευρώ (αναφέρεται σε 2 έργα προϋπολογισμού 890 και 225 χιλιάδων ευρώ). Σκοπός των ανωτέρω πράξεών του ήταν να προσπορίσει παράνομο περιουσιακό όφελος στους ανωτέρω εργολάβους ίσο με το ποσό συμφωνηθείσας αμοιβής μετά την αφαίρεση της έκπτωσης και να βλάψει την ΔΕΥΑΚ κατά το συνολικό ποσό των 3.203.259 ευρώ, απέβλεπε δε με τις μερικότερες πράξεις του στο συνολικό ποσό του ανωτέρω περιουσιακού οφέλους και της ως άνω περιουσιακής βλάβης…»

      Πιστεύουμε ότι τα παραπάνω, όπως και οι λεπτομέρειες που ακούστηκαν από τους μάρτυρες στο δικαστήριο, άσχετα με το αν αθωώθηκαν κάποιοι πρωταγωνιστές ή όχι, έχουν μέγιστη ηθική και πολιτική αξία. Ακόμα και αυτή η συνοπτική περιγραφή της λειτουργίας της ΔΕΥΑΚ δείχνει το απόλυτο μπάχαλο που ΕΠΙΤΗΔΕΣ επιβλήθηκε στην επιχείρηση, προκειμένου να κάνουν οι πονηροί τις δουλειές τους. Κανένας πολιτικός επίγονος των δύο παρατάξεων που έστησαν και δούλεψαν την επιχείρηση με τον τρόπο αυτόν δεν δικαιούται σήμερα να κάνει τον ανίδεο ή τον αμέτοχο, αν δεν έχει το ακαταλόγιστο.  Και κάτι ακόμα: για τα έργα αυτά που παρανόμως δόθηκαν όπου δόθηκαν και όπως δόθηκαν, τι κάνει σήμερα η επιχείρηση; Τα εξοφλά;  Πληρώνει δηλαδή η ΔΕΥΑΚ έργα για τα οποία πιστοποιήθηκε και δικαστικώς ότι καμμία νόμιμη διαδικασία δεν τηρήθηκε;

    Δυστυχώς αυτό το παλιό σύστημα – η χαρά της διαφθοράς – ακόμη δεν έχει εκλείψει εντελώς. Μπορεί επιτέλους – εδώ και μερικούς μήνες – να υπάρχει σύστημα online στο ταμείο πληρωμής λογαριασμών, μπορεί να εκσυγχρονίστηκε – για 3η φορά! – το λειτουργικό πρόγραμμα της επιχείρησης, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να διαπιστώσει παλιές πληρωμές σύνδεσης με το αποχετευτικό αλλά η αδιαφάνεια εξακολουθεί να βασιλεύει. Μαθαίνουμε ότι  κάποιες συνδέσεις ύδρευσης ή αποχέτευσης ορισμένων εξακολουθούν να είναι «προνομιούχες». Μήπως τα πόθεν έσχες κάποιων προϊσταμένων της επιχείρησης, που βρέθηκαν και κατηγορούμενοι στις δίκες, θα έδειχναν κάτι για την τιμιότητα της γυναίκας του Καίσαρος; Μας καταγγέλλουν ότι η θέση του γενικού διευθυντή καλύφθηκε με τρόπο που δεν συνάδει με ό,τι προβλέπει ο Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας, σε στιγμή που ήδη είχε προκηρυχτεί η θέση, χάρη στην ψήφο του προέδρου που μέτρησε διπλή! Έπαιξε ρόλο κάποια συγγενική σχέση με τον νυν αλλά και με πρώην δήμαρχο; Τηρήθηκε ό,τι προβλέπεται, π.χ. σχετικά με το δικαίωμα υπογραφής έργων; Τι γίνεται με το «αμαρτωλό» έργο της ΔΕΥΑΚ, ύψους 1,4 εκ., στη Νέα Μοσυνούπολη, που απεντάχθηκε και κινδυνεύει να βρεθεί η επιχείρηση οφειλέτης του Δημοσίου για τέτοιο υπέρογκο ποσό; Γιατί παραιτήθηκαν οι δύο διαδοχικοί εκπρόσωποι των εργαζομένων στο ΔΣ της ΔΕΥΑΚ; Aληθεύει ότι όλα τα Διοικητικά Συμβούλια από τον Μάιο και δώθε είναι άκυρα λόγω της απουσίας τους;

     Και κλείνουμε με το κομμάτι του ειδικού τέλους 80% του Ν. 1069/80. Πρόκειται για το διαχρονικό σκάνδαλο που έχει κι άλλοτε καταγγελθεί με απόλυτη τεκμηρίωση – αναφέρομαι στην γραπτή παρέμβαση του κ. Θ. Κεραμιτζή στον δήμαρχο και στον τοπικό Τύπο προ τριετίας – αλλά περνάει σαν να μην ελέχθη τίποτε. Συνεχίζουμε όλοι να πληρώνουμε ένα δήθεν «τέλος» που είναι κανονικός φόρος ενίσχυσης των οικονομικών της επιχείρησης, χωρίς αυτό να πηγαίνει σε έργα – όπως προβλεπόταν – και χωρίς να έχουμε καμμία ενημέρωση από την διοίκηση της επιχείρησης, με ένα ετήσιο Ενημερωτικό Τεύχος Καταναλωτή, όπως αναφέρει ο κ. Κεραμιτζής αλλά και προβλέπει ρητώς ο νόμος που προαναφέραμε.

      Εν κατακλείδι: η δημοτική αυτή επιχείρηση δεν στήθηκε ούτε για τα συμφέροντα των εκάστοτε κομματαρχών – δημάρχων, ούτε για τα συμφέροντα των εργαζομένων, συμβαλλομένων και προμηθευτών της. Υποτίθεται ότι εξυπηρετεί το γενικό συμφέρον των δημοτών και ακριβώς ως ενεργοί πολίτες κι εμείς παρακολουθούμε όσο μπορούμε την λειτουργία της. Οι καιροί είναι πονηροί και οι ιδιωτικοποιήσεις της μόδας. Επειδή ακριβώς θέλουμε ως ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ μια ΔΕΥΑΚ που θα λειτουργεί αποτελεσματικά και επικερδώς για τον δημότη, μιλάμε χωρίς μισόλογα και αοριστολογίες. Και ας κρίνουν οι πολίτες»…

Αν σας άρεσε το άρθρο, γραφτείτε στην λίστα ενημέρωσης!

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.