Ο «Σπάρτακος», ο μαυρογιαλουρισμός και η…Ουγκάντα!

mavrogialouros     Νέα πυρά του «Σπάρτακου» στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο ενάντια στον δήμαρχο Κομοτηνής, για προεκλογικό καπέλωμα των εθελοντικών οργανώσεων…

Για προεκλογικά πυροτεχνήματα και για κατάφωρη προσπάθεια παραπλάνησης των πολιτών, μέσα από εκμετάλλευση και καπέλωμα του εθελοντικού κινήματος της πόλης, έκανε λόγο ο δημοτικός σύμβουλος του «Σπάρτακου» Νεκτάριος Δαπέργολας, απευθυνόμενος στον δήμαρχο Γιώργο Πετρίδη, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου (28/1/2014).

Μία συνεδρίαση που κυλούσε μάλλον υποτονικά, τα πνεύματα όμως οξύνθηκαν στο 12ο θέμα, το οποίο αφορούσε στην έγκριση με απευθείας ανάθεση προμήθειας εξοπλισμού εθελοντικών ομάδων της Κομοτηνής μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος. Παίρνοντας τον λόγο ο Νεκτάριος Δαπέργολας δήλωσε με καυστικό τόνο πως «το να μιλάμε σήμερα για τέτοιο θέμα μάλλον αποτελεί σατανική σύμπτωση, αφού μόλις την προηγούμενη βδομάδα ο δήμαρχος υπέγραψε σύμφωνο συνεργασίας με 17 εθελοντικές ομάδες της πόλης. Μόνο ο εκπρόσωπος της «Φιλαδελφίας» αρνήθηκε προς τιμήν του να συμμετάσχει στην παρωδία – και θα εξηγήσω αμέσως τον χαρακτηρισμό. Κατά την υπογραφή μάλιστα ο ίδιος ο δήμαρχος μίλησε για πείραμα που δεν έχει γίνει αλλού. Ωστόσο δυο μέρες αργότερα (24/1) στον τοπικό Τύπο – και συγκεκριμένα στην εφημερίδα «Παρατηρητής» -είδαμε άρθρο για την προ 12ετίας δημιουργία Κέντρου Συντονισμού και Υποστήριξης των Εθελοντικών Δραστηριοτήτων στον τότε δήμο Αιγείρου. Επίσης προεκλογικά και εκείνο, με δημιουργό τον Βαγγέλη Λίτσο – από τον οποίο βεβαίως ποτέ δεν μάθαμε τι ακριβώς παρήχθη με την πρωτοβουλία του (μάλλον τίποτε, πλην εννοείται της άγρας των ψήφων των εθελοντών). Αλλά και πέραν του κυρίου Λίτσου, υπάρχουν πολλά ακόμη παραδείγματα εθελοντικών δικτύων, τα οποία «υποστηρίζονται» από διάφορους δήμους της χώρας (Λάρισα, Ηράκλειο, Αττική, κ.α.). Φαίνεται ότι οι απανταχού δήμαρχοι θεωρούν τον εθελοντισμό κάτι σαν προεκλογικώς εκδιδόμενο χώρο. Εκδιδόμενο όχι επί χρήμασι, αλλά επί…ψήφοις»!

Στη συνέχεια, ο Ν.Δαπέργολας μίλησε για μία ιστορία που θεωρητικά «σέρνεται» εδώ και ένα τουλάχιστον χρόνο, επικαλέστηκε μάλιστα και το περσινό (2013) Πρόγραμμα Δράσης του Δήμου (στο οποίο γινόταν λόγος επί ds_2602138-150x150λέξει σε «Υποστήριξη του Εθελοντισµού», η οποία συμπεριλάμβανε: α) ∆ηµιουργία µόνιµου µηχανισµού συνεργασίας του ∆ήµου Κοµοτηνής µε τις εθελοντικές οµάδες, β) Στήριξη µε υλικοτεχνική υποδοµή και τεχνική υποστήριξη των δράσεων των εθελοντικών οµάδων και γ) Υποβολή και υλοποίηση Ευρωπαϊκών προγραµµάτων µε τη συνεργασία ή την σύµπραξη εθελοντικών οµάδων). Τότε όμως δεν έγινε απολύτως τίποτε, ώσπου φτάσαμε όλως τυχαίως λίγο πριν από τις εκλογές.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο επικεφαλής του «Σπάρτακου» ξεκαθάρισε ότι για να μη δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις ο «Σπάρτακος» φυσικά και δεν αντιτίθεται στην υποστήριξη από τον δήμο των πραγματικά εθελοντικών οργανώσεων, αρκεί όμως αυτό να μη γίνεται σε…πονηρές περιόδους. Έκλεισε μάλιστα και με μια…φιλική συμβουλή προς τον Γιώργο Πετρίδη: «Πολλές φορές σας έχω επικρίνει για ανεπάρκεια, ατολμία, κοντόφθαλμη διαχειριστική λογική και εσφαλμένες επιλογές» του είπε. «Δεν μπορώ να παραβλέψω όμως μια εικόνα σοβαρότητας και εντιμότητας που έχετε. Αυτή λοιπόν την εικόνα που τη χτίσατε 3 χρόνια τώρα, μην την πετάξετε τώρα στα σκουπίδια με 4 μήνες προεκλογικού μαυρογιαλουρισμού. Θα είναι πραγματικά κρίμα»!

Τα λεγόμενα του Ν.Δαπέργολα, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσαν την απάντηση του δημάρχου, η οποία ωστόσο κάθε άλλο παρά πειστική ήταν. Πέραν της (αναμενόμενης) προσπάθειάς του να αντιστρέψει την κατηγορία, παρουσιάζοντας την παρέμβαση ως προεκλογικό τακτικισμό εκ μέρους του «Σπάρτακου», το βασικό του επιχείρημα ήταν πως το θέμα της συνεργασίας δήμου και εθελοντών δεν ξεκινά τώρα, αλλά πριν από πολλούς μήνες, και απλώς…καθυστέρησε η υλοποίησή του, καθώς προηγήθηκε μία μακρά φάση διαβούλευσης! Ουσιαστικά δηλαδή δεν διαφώνησε με τον Ν.Δαπέργολα, όπως επισήμανε και ο ίδιος στη δευτερολογία του: «Αυτό είπα κι εγώ, κύριε δήμαρχε, ότι ξεκίνησε πριν από πολλούς μήνες, αλλά μόνο θεωρητικά, καθώς στην πράξη δεν έγινε τίποτε. Υπήρξε και μια διαβούλευση εντελώς προσχηματική και φτάσαμε στο θλιβερό σημείο να «πέφτουν» οι imagesCA6Q1QPLυπογραφές μέσα στην προεκλογική περίοδο! Αυτά δεν γίνονται ούτε στην Ουγκάντα! Και όσον αφορά βέβαια το ποιος προσφεύγει σε προεκλογικά κόλπα προς άγραν ψήφων, αυτό το βλέπουν όσοι έχουν στοιχειώδη λογική. Τα γεγονότα δεν τα προκαλούμε εμείς, αλλά η δημοτική αρχή με τη συμπεριφορά της. Και τα γεγονότα είναι αμείλικτα. Ας μην υποτιμούμε έτσι τη νοημοσύνη του Κομοτηναίου πολίτη»…

Ανάλογες απαντήσεις έδωσε ο Ν.Δαπέργολας και στα σχόλια που ακολούθησαν από δημοτικούς συμβούλους της συμπολίτευσης (Μανανάς, Γκαράνης) και τα οποία είχαν ως κεντρική ιδέα το ότι δεν μπορεί ο δήμος να διακόψει τις εργασίες του και να σταματήσει εν εξελίξει έργα, μόνο και μόνο για να μην κατηγορείται για προεκλογικά τεχνάσματα. Απαντώντας ο δημοτικός σύμβουλος του «Σπάρτακου» τόνισε απλώς το προφανές, ότι δηλαδή κανείς βεβαίως δεν ζήτησε…αναστολή της λειτουργίας του δήμου, δεν μπορεί όμως από την άλλη ο δήμαρχος και οι συνεργάτες του να ξεκινούν την υστάτη ώρα δραστηριότητες που μέχρι τώρα απλώς…προαναγγέλλονταν και – ω του θαύματος! – φτάνουμε στην προεκλογική περίοδο για να πραγματοποιηθούν (δεδομένης άλλωστε της ύπαρξης και άλλων συμβάντων, που «μυρίζουν» ξεκάθαρη μικροπολιτική σπέκουλα, όπως π.χ. η χρήση μηχανημάτων του στρατού για καθαρισμό δημοτικών χώρων). Ακόμη και στο άκρως απίθανο ενδεχόμενο εξάλλου ο δήμαρχος και οι συν αυτώ να μην έχουν στο νου τους αποκλειστικά και μόνο τις εκλογές σε ό, τι κάνουν, υπάρχει πάντα η γνωστή φράση για τη…γυναίκα του Καίσαρα. Και εν πάση περιπτώσει λίγη προσοχή σίγουρα δεν βλάπτει, γιατί δεν έχουν προφανώς όλοι την αίσθηση ότι ζουν στην…Ουγκάντα!

Τα απολύτως αυτονόητα δηλαδή…

Αν σας άρεσε το άρθρο, γραφτείτε στην λίστα ενημέρωσης!

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.