ΜΙΑ ΑΤΥΧΗΣ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΤΟΥ κ. ΠΕΤΡΙΔΗ

    Παρακολουθήσαμε φυσικά με μεγάλο ενδιαφέρον την απόπειρα του δημάρχου να πείσει τους Κομοτηναίους για το…τεράστιο έργο που παρήγαγε έως σήμερα η δημοτική του αρχή. Επειδή ωστόσο μάλλον ξεπερνάς τα όρια, όταν ονοματίζεις «απολογισμό πεπραγμένων» μία 25σέλιδη έκθεση, τα 4/5 της οποίας εμπεριέχονται μόνο στη σφαίρα των προθέσεων (ή ενίοτε και της φαντασίας), ας προσέξει και ο ίδιος ο κ. Πετρίδης – μαζί με τους συμπολίτες μας – την παρακάτω πραγματικά καλόπιστη κριτική.

    Αναφορικά με την «οικονομική εξυγίανση του δήμου»: παρά τις δυσκολίες κρατικής χρηματοδότησης που αναμφίβολα αντιμετωπίζει, και παρά τη δεδομένη προσπάθεια νοικοκυρέματος στην οποία αποδύεται, η ολοφάνερη απροθυμία του να έρθει σε οιαδήποτε μορφή ρήξης με το σάπιο παρελθόν του δήμου Κομοτηνής και να διαλύσει τις σκιές της αμαρτωλής προϊστορίας (θυμίζουμε π.χ. εδώ τη σταθερή άρνησή του να διατάξει διαχειριστικό έλεγχο, όπως επανειλημμένα ως παράταξη τού ζητήσαμε), έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι το «τραίνο» της πραγματικής εκκαθάρισης της δημοτικής κόπρου του Αυγείου το έχει ήδη οριστικά χάσει (μαζί δυστυχώς και με τη σχετική έξωθεν καλή μαρτυρία). 

    Όσον αφορά τα επιμέρους: βεβαίως και συγχαίρουμε για το συμμάζεμα των δημοτικών επιχειρήσεων ή την επέκταση του δημοτικού κοινωνικού έργου, καθώς χωρίς αμφιβολία είναι πράγματα σημαντικά. Ωστόσο δεν πρόκειται επ’ ουδενί να…επευφημήσουμε τις διερευνήσεις (!) μελλοντικών προοπτικών, όπως π.χ. για την μετεγκατάσταση του Αλάνκουγιου, για την τηλεθέρμανση, για το νέο νοσοκομείο Κομοτηνής (πράγματα δηλαδή, κάποια εκ των οποίων ξεπερνούν τα όρια και της…επιστημονικής φαντασίας!) ή για την…διευκρίνιση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της Τσανακλείου! Και δεν προχωρούμε καν σε άλλα θέματα, είτε ανύπαρκτα (όπως τα δήθεν τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας ή η αναβάθμιση των υπηρεσιών του δήμου – όπου ίσως μόνο η λέξη «χάος» μπορεί κάπως να αποδώσει την πραγματικότητα!), είτε και άκρως προκλητικά (σαν την ανερυθρίαστη αναφορά περί «νομιμότητας στην παραλιακή ζώνη», την ώρα που ανέχεσαι λ.χ. το μέγα σκάνδαλο του παράνομου οικισμού στην παραλία Μέσης – κι είχες μάλιστα και αντιδήμαρχο τον Δεβετζήογλου, δηλαδή τον…πρόεδρο των καταπατητών)!

    Σχετικά με τα δημοτικά έργα: το συμπέρασμα που αβίαστα προκύπτει είναι ότι χωρίς το ΕΣΠΑ, δεν θα κουνιόταν ούτε φύλλο. Και καλές βέβαια οι εντάξεις (ποιος θα έλεγε «όχι»), ωστόσο απογοητεύει οικτρά η διαπίστωση πως ο δήμος δείχνει τελικά να υπάρχει μόνο χάρη στο…ΕΣΠΑ! Ένας δήμαρχος όμως πρέπει να έχει πρωτίστως όραμα για την πόλη του και μια ποικιλία εφαρμόσιμων (ακόμη και με λίγα ή και με καθόλου χρήματα) ιδεών, ανάγκη που στους σημερινούς οικονομικά χαλεπούς καιρούς γίνεται ακόμη πιο επιτακτική. Να του θυμίσουμε π.χ. τους 3 Συνεργατικούς Λαχανόκηπους του «Σπάρτακου», που ούτε χρήματα χρειάστηκαν, ούτε κοινοτικά προγράμματα, ούτε και…5ετείς μελέτες; Το έχουμε ξαναπεί πολλές φορές όμως ακόμη ότι η ύπαρξη οράματος δεν φαίνεται δυστυχώς να είναι το…δυνατό σημείο του κ. Πετρίδη – και αυτό σιγά-σιγά το παίρνουν πλέον απόφαση οι πάντες σε αυτή την πόλη. Και μιλάμε φυσικά για όραμα, που δεν εξαρτάται αποκλειστικά από το…ΕΣΠΑ, έτσι; Άλλωστε, αν μας αρκούσε ένας απλός λογιστής, εξοικειωμένος με ευρωπαϊκά προγράμματα, τι να τον κάνουμε τον δήμαρχο;

    Περί διαβούλευσης: εμείς θεωρούμε πραγματικά ντροπή να λέει ο κ. Πετρίδης ότι έγιναν συνεδριάσεις με διάφορους φορείς και δέχτηκε προτάσεις από άλλες δημοτικές παρατάξεις (και μιλάμε για τον «Σπάρτακο» φυσικά). Το θέμα δεν είναι πόσες προτάσεις τού κατατέθηκαν, αλλά πόσες από αυτές δεν εξοβέλισε στις…ελληνικές καλένδες! Αλλά και η αναφορά του στον ποδηλατόδρομο, ως δήθεν τεκμήριο της δημοκρατικής συμπεριφοράς του, την ώρα που όλη η πόλη γνωρίζει το πώς διαχειρίστηκε το θέμα, υποτιμά βαθύτατα τη νοημοσύνη μας και παραπέμπει σε αλήστου μνήμης πασοκιές του άθλιου, πρόσφατου παρελθόντος.

    Και αφήνοντας τελικά βεβαίως εκτός κριτικής τα υπόλοιπα για τα οποία επαίρεται ο κ. Πετρίδης (από το πόσα παραπάνω δέντρα φύτεψε έως το…γκαζόν των γηπέδων που κούρεψε), θέλουμε απλώς να του θυμίσουμε εν κατακλείδι – για μια ακόμη φορά – ότι η πόλη το 2010 τον ψήφισε για δήμαρχο και όχι για…διαχειριστή κοινοχρήστων σε πολυκατοικία. Το σύνολο σχεδόν του «απολογισμού» που μας παρουσίασε, θα άρμοζε ίσως σε έναν προϊστάμενο…δημοτικής υπηρεσίας, αλλά πάντως όχι σε ένα πολιτικό πρόσωπο στο οποίο προσβλέπει ο Κομοτηναίος για την πορεία των κοινών της πόλης του. Όταν έρθει η ώρα του επόμενου απολογισμού, ας το έχει αυτό υπ’ όψιν του…

                                                        Σπάρτακος

                                                  Παράταξη Πολιτών

Αν σας άρεσε το άρθρο, γραφτείτε στην λίστα ενημέρωσης!

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.