ΑΜΕΣΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΑΠΑΙΤΕΙ Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

    Ανακοίνωση τύπου εξέδωσε χτες, 16/5/2013, η δημοτική παράταξη “Σπάρτακος” με τίτλο: “Επιτέλους άμεση λύση στο «καταραμένο» θέμα των οδών Κομοτηνής-Καρυδιάς και Κομοτηνής-Συμβόλων”, απαιτώντας να σταματήσει επιτέλους η αδράνεια της δημοτικής αρχής σχετικά με αυτό το οξύτατο και χρονίζον πρόβλημα. Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

    “Παρακολουθούμε το ζήτημα εδώ και πολύ καιρό με απορία, θαυμάζοντας πραγματικά την ιώβεια υπομονή των συμπολιτών μας που έχουν σπίτια ή επιχειρήσεις επί των δύο έργων οδοποιίας στις παρυφές της πόλης μας.

    Ο λόγος ασφαλώς για τα έργα «Σύνδεση Κομοτηνής – Καρυδιάς» και «Βελτίωση σύνδεσης Κομοτηνής – Συμβόλων», τα οποία έχουν σταματήσει να εκτελούνται εδώ και περίπου ένα χρόνο, ενώ και κατά το χρονικό διάστημα που τελούσαν υπό εκτέλεση, προχωρούσαν και πάλι με ρυθμούς εξαιρετικά αργούς και εκτός των χρονοδιαγραμμάτων.

    Πληροφορηθήκαμε βέβαια για τις παρατάσεις επί παρατάσεων που πήρε η εργοληπτική εταιρεία «ΑΛΦΑ ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ», η οποία είχε την ευθύνη κατασκευής τους. Οι τεχνικές λεπτομέρειες όμως και οι όροι με τους οποίους γίνονται τα ανωτέρω έργα ελάχιστα ενδιαφέρουν τους πολίτες των περιοχών, που βλέπουν τις επιχειρήσεις τους να καταστρέφονται και τα σπίτια τους να είναι σκεπασμένα μόνιμα με ένα στρώμα λευκής σκόνης.

    Πριν από μερικούς μήνες δε, έγινε μια απόπειρα από τον εργολάβο και τον Δήμο να δοθεί το έργο σε υποκατάστατο εργολάβο, σε μια προσπάθεια να παρακαμφθούν τα προβλήματα χρέους του πρώτου. Προσπάθεια που έχει σοβαρά προβλήματα στην εξέλιξή της και μάλλον δεν θα καταλήξει πουθενά.

    Κατόπιν λοιπόν των παραπάνω ως «Σπάρτακος» όχι απλώς προτείνουμε, αλλά και απαιτούμε τα εξής:

  1. Άμεση επιτέλους εφαρμογή της νομιμότητας. Κατά συνέπεια, εδώ και τώρα έκπτωση του αναδόχου και χρήση όλων των έννομων μέσων που θωρακίζουν τον Δήμο ως ιδιοκτήτη του έργου έναντι σε τέτοιου είδους συμπεριφορές.
  2. Άμεση απαίτηση των εγγυητικών επιστολών των ανωτέρω έργων προς όφελος του Δήμου.
  3. Άμεσο επανέλεγχο της διαδικασίας δημοπράτησης, έλεγχο των επικαιροποιημένων δικαιολογητικών (που υπήρξαν απαραίτητα για την προς υπογραφήν σύμβαση) και καταλογισμό ευθυνών, όπου υπάρχουν, για την μέχρι τώρα διαχείριση των έργων.
  4. Δράσεις προσωρινής ανακούφισης των άμεσα θιγόμενων.
  5. Μακροχρόνια να ανοίξει μια συζήτηση για τον τρόπο που θα κατασκευάζονται τα δημοτικά έργα μέσα στον αστικό ιστό.

   Γνωρίζοντας πως οι διαδικασίες της έκπτωσης είναι μακροχρόνιες, πιστεύουμε πως αυτός είναι και ο λόγος της ομηρίας των υπηρεσιών του Δήμου από την ανάδοχο εταιρεία. Σε κάθε περίπτωση όμως (και όπως εκ των υστέρων αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά) το συμφέρον των πολιτών πρέπει να είναι πάνω από νομικούς τακτικισμούς και άλλα συμφέροντα.  

    Θεωρούμε πως έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος εξαιτίας της μη αποφασιστικότητας των υπηρεσιών του Δήμου, αλλά και  της προσπάθειας συγκάλυψης  της οικονομικής αδυναμίας του αναδόχου, όταν αυτή προέκυψε.

    Επιτέλους, δεν μπορεί μια ολόκληρη κοινωνία να υποφέρει επ’ άπειρον στον βωμό μικρών ιδιωτικών συμφερόντων.

                                                                              ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

                                                                           Παράταξη Πολιτών

Αν σας άρεσε το άρθρο, γραφτείτε στην λίστα ενημέρωσης!

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.