Εγκαίνια για τον 1ο Συνεργατικό μας Λαχανόκηπο!

     Πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Κυριακής 1 Ιουλίου με μεγάλη επιτυχία τα επίσημα εγκαίνια του 1ου Συνεργατικού Λαχανόκηπου Κομοτηνής. Πολλά από τα μέλη της κίνησης πολιτών του «Σπάρτακου» – αλλά και όχι μόνο μέλη (είχαμε άλλωστε από την πρώτη στιγμή ξεκαθαρίσει ότι για τη συμμετοχή στο εν λόγω συνεργατικό εγχείρημα ουδόλως προϋποτίθεται η οποιαδήποτε σχέση με τον «Σπάρτακο») μαζευτήκαμε εκεί, κάναμε τον αγιασμό μας και απολαύσαμε τον μπουφέ με τις μπύρες, τα αναψυκτικά και τα υπέροχα εδέσματα (πίτες και γλυκά) που ετοίμασαν κάποιες από τις κυρίες.

     Η εκδήλωση έτυχε μεγάλης προβολής, καθώς παρέστησαν όλα τα ΜΜΕ (εφημερίδες, ραδιόφωνα, τοπικά κανάλια, αλλά και το τηλεοπτικό συνεργείο της ΕΤ-3). Παρόντα όμως ήταν και κάποια πολύ γνωστά πρόσωπα της πόλης, όπως ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης (προς τον οποίο εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας, όπως ασφαλώς και προς τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ Δημήτρη Καρασταύρου, για τη βοήθεια που μας πρόσφεραν στο θέμα της άρδευσης), αλλά και ο τραγουδοποιός Θανάσης Γκαϊφύλιας (που δεν συνεχίζει απλώς την πολύ φιλική σχέση που είχε εξαρχής με την παρέα μας του «Σπάρτακου», αλλά μετέχει και ο ίδιος ως καλλιεργητής στο εγχείρημα).

     Επίσημα θυρανοίξια λοιπόν για μια ιδέα που τη συζητούσαμε εδώ και πολύ καιρό μέσα στα πλαίσια της παρέας, που υλοποιήθηκε κατά τον τελευταίο χρόνο (βασικά χάρη στις ικανότητες και τις άοκνες προσπάθειες του στενού φίλου και συνεργάτη Δημήτρη Αμανατίδη, που είναι και η ψυχή του όλου εγχειρήματος) και τώρα πια έφτασε και η ώρα της επίσημης παρουσίασής της στον κόσμο της Κομοτηνής. Μια έκταση γης περίπου 4 στρεμμάτων η οποία μας παραχωρήθηκε για μερικά χρόνια από έναν καλό φίλο της κίνησης, τον μπαρμπα-Τάσο Νικηφορίδη (που ήταν επίσης παρών στα εγκαίνια – και τον οποίο επί της ευκαιρίας ευχαριστούμε θερμότατα για μια ακόμη φορά για τη σπουδαία προσφορά του) και η οποία χωρίστηκε σε μικρά αγροτεμάχια των 50 τ.μ., που παραχωρούνται δωρεάν σε οποιονδήποτε συμπολίτη μας επιθυμεί να αποκτήσει τον λαχανόκηπό του.

   Πρόκειται βεβαίως για μία πρωτοποριακή έκφραση συνεργατικότητας μεταξύ των πολιτών της Κομοτηνής (χωρίς μάλιστα – επαναλαμβάνουμε – απολύτως κανένα πολιτικό ή τοπικά παραταξιακό ή οποιοδήποτε άλλο κριτήριο), και συγχρόνως και για μία αυθεντική και δημιουργική διέξοδο σε οποιονδήποτε συμπολίτη μας βρίσκει κάποιο νόημα σε έννοιες όπως «οικολογική ευαισθησία», «υγιεινή διατροφή» και «ζωντανή σχέση με την ύπαιθρο και τη φύση». Και βεβαίως δεν σταματούμε εδώ. Αντίθετα, συνεχίζουμε και με άλλα βήματα στην ίδια κατεύθυνση, καθώς ήδη έχει τελειώσει και ένας 2ος Συνεργατικός Λαχανόκηπος (στην περιοχή των Στρατώνων) και ετοιμάζεται και ένας 3ος (κοντά στον ΟΑΕΔ). Πέραν όμως των λαχανόκηπων, θα ακολουθήσουν και άλλα παρόμοια εγχειρήματα, που έχουμε κατά νου μέσα στα πλαίσια ενός ευρύτερου δικτύου συνεργατικών δομών. Πολύ μεγάλο και το ενδιαφέρον του κόσμου, πολλοί συμπολίτες μας εγγράφονται καθημερινά στη λίστα αναμονής για κληροτεμάχια, συνεχίζουμε λοιπόν δριμύτεροι.

    Και διευκρινίζουμε ότι σκοπός μας είναι φυσικά όχι να μονοπωλήσουμε ως «Σπάρτακος» τέτοιες δράσεις, αλλά ακριβώς το αντίθετο, να συμπαρασύρουμε και άλλους, δίνοντας το παράδειγμα σε οποιονδήποτε άλλο επίσημο φορέα, σύλλογο, σωματείο ή απλή ομάδα πολιτών θελήσει να κάνει κάτι παρόμοιο. Αυτό είναι άλλωστε και το νόημα, ότι μέσα στους χαλεπούς καιρούς της οικονομικής κατάρρευσης στην οποία βρισκόμαστε, είναι ανάγκη πια όλοι μας να αναζητήσουμε κάποιες μορφές οικονομικής αυτάρκειας μέσα στα πλαίσια ενός όλο και πιο οργανωμένου τοπικού κοινοτισμού και συνεργατισμού, που στο κάτω-κάτω είναι και στοιχεία που έρχονται από την ίδια την πολιτισμική μας παράδοση. Τα χάσαμε με την αστικοποίηση και τον κακώς εννοούμενο εκσυγχρονισμό, καιρός να τα ανακαλύψουμε και πάλι…

 

ΑΛΛΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, γραφτείτε στην λίστα ενημέρωσης!

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.