Με δυναμισμό και συνεχείς παρεμβάσεις ο «Σπάρτακος» στη 2η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Δυαμική υπήρξε η παρουσία του επικεφαλής του «Σπάρτακου» Ν. Δαπέργολα και στη 2η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου (28-2-2011), όπου και πάλι έθεσε προ ημερησίας διατάξεως ζήτημα για την κατάσταση στον Δήμο Κομοτηνής και στις δημοτικές επιχειρήσεις και ζήτησε πλήρη ενημέρωση για τα οικονομικά, ενώ δήλωσε ότι μέχρι τότε θα καταψηφίζει κάθε σχετική απόφαση, όπως διορισμούς προέδρων και άλλες πράξεις. Για το θέμα της ΔΕΥΑΚ, ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση, ώστε να διασαφηνιστεί το παρόν και το μέλλον της Εταιρείας. Αναλυτικότερα, τα δύο θέματα που τέθηκαν από τον Ν. Δαπέργολα προς συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως, έχουν ως εξής:

«Η οικονομική κατάσταση στον Δήμο και τις δημοτικές επιχειρήσεις»

«Ως εκπρόσωπος της δημοτικής παράταξης «Σπάρτακος» στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, ζητώ την παρουσίαση από τη δημοτική αρχή πληρέστατων και ολοκληρωμένων στοιχείων σχετικά με το μείζονος σημασίας ζήτημα της οικονομικής κατάστασης τόσο στον Δήμο, όσο και στις δημοτικές επιχειρήσεις, καθώς σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες μας, πρόκειται για μια μαύρη τρύπα αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Ταυτόχρονα, το όλο πρόβλημα περιπλέκεται από τη στιγμή που δεν υπάρχουν μόνο χρέη του Δήμου, αλλά και χρέη τρίτων προς τον Δήμο τα οποία όμως ποτέ δεν εισπράττονται και συχνά παραγράφονται, με αποτέλεσμα την απώλεια εκτεταμένων εσόδων, ενώ σε παρόμοια απώλεια οδηγεί και η μη καταγραφή έως τώρα – και φυσικά αξιοποίηση -της ανεκμετάλλευτης δημοτικής περιουσίας. Όλα αυτά συνιστούν ένα οικονομικό χάος, για το οποίο ευθύνονται τα σκάνδαλα, η κακοδιαχείριση, η ανικανότητα και ενίοτε και η ακυβερνησία του παρελθόντος (σε ένα βάθος τουλάχιστον δωδεκαετίας), και για το οποίο αποτελεί πλέον αδιαπραγμάτευτη απαίτηση ολόκληρης της πόλης να χυθεί επιτέλους άπλετο φως.

Σε σχέση με όλα τα προαναφερθέντα και δεδομένου ότι η 28η Φεβρουαρίου (υποτίθεται ότι) είναι η καταληκτική ημερομηνία για τη διαδικασία της οικονομικής απογραφής, ζητώ από τον δήμαρχο κ. Γιώργο Πέτρίδη να προβεί ήδη από σήμερα σε μια αρχική τουλάχιστον ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου για την εξέλιξη της εν λόγω διαδικασίας. Στη συνέχεια, του ζητώ να μας κοινοποιήσει τον ακριβή χρόνο για την εκτενή δημοσιοποίηση όλων των στοιχείων και για την ενδεχόμενη διεξαγωγή συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο επ’ αυτών, πράγμα βεβαίως που θα πρέπει να πραγματοποιηθεί πολύ σύντομα».

«Το πρόβλημα της ΔΕΥΑΚ»

«Ως εκπρόσωπος της δημοτικής παράταξης «Σπάρτακος» στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, ζητώ να διεξαχθεί σ’ αυτό συζήτηση για το παρόν και το μέλλον της ΔΕΥΑΚ, είτε στα πλαίσια της ημερήσιας διάταξης της επόμενης συνεδρίασης, είτε ακόμη καλύτερα να οριστεί μία έκτακτη συνεδρίαση με μοναδικό θέμα το προαναφερθέν.

Θεωρούμε ότι δεν μπορούμε να αποφασίζουμε και να πολιτευόμαστε χωρίς πλήρη εικόνα και ακριβή στοιχεία. Η δίκη σχετικά με τα πεπραγμένα προηγούμενων διοικήσεων της επιχείρησης φέρνει με τρόπο έντονο το θέμα πάλι στην επικαιρότητα. Όμως και πέραν αυτής, τόσο το Δημοτικό Συμβούλιο, όσο και η πόλη συνολικά, πρέπει να γνωρίζουν τι συμβαίνει επιτέλους στη ΔΕΥΑΚ: με τα οικονομικά της, τα χρέη της, το δυναμικό της, τις υποχρεώσεις της, τη λειτουργία της, τις προοπτικές της. Η δε γενικότερη δυσχερής οικονομική συγκυρία καθιστά ακόμη πιο απαραίτητη την ενημέρωσή μας τόσο από το Δ.Σ, όσο όμως και από τους ίδιους τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΚ, και βέβαια την περαιτέρω διεξαγωγή ενός ειλικρινούς και εποικοδομητικού διαλόγου μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο».

Όσον αφορά δε τα θέματα που τέθηκαν εντός της ημερησίας διατάξεως, ο Ν. Δαπέργολας:

  • Επιχειρηματολόγησε υπέρ της στήριξης του αιτήματος της ΕΛΜΕ Ροδόπης, ώστε το δημοτικό συμβούλιο να πάρει θέση κατά της επικείμενης προωθούμενης από την κυβέρνηση συγχώνευσης σχολικών μονάδων, πράγμα που τελικά συνέβη ομόφωνα.
  • Καταψήφισε όλα τα θέματα έγκρισης απολογισμών – ισολογισμών, από τη στιγμή που, όπως επισήμανε, δεν υπάρχει ακόμη πραγματική εικόνα της οικονομικής κατάστασης του Δήμου.
  • Καταψήφισε όλες τις εισηγήσεις υπέρ της αύξησης των δημοτικών τελών, επικαλούμενος και την ευρύτερη οικονομική κρίση αλλά και το ότι δεν μπορούν οι πολίτες να καλούνται εσαεί να πληρώνουν τα επίχειρα της κακοδιαχείρισης των προηγούμενων δημοτικών αρχών.
  • Απαίτησε να δει πλήρη στοιχεία για κάποια αιτήματα παράτασης τεχνικών έργων, την αιτιολόγηση των οποίων χαρακτήρισε ανεπαρκή.
  • Επανέφερε το ζήτημα της πρόσληψης μάνατζερς για τη διοίκηση των χρεωμένων δημοτικών επιχειρήσεων, η εξυγίανση των οποίων δεν είναι δυνατόν να επαφίεται σε δημοτικούς συμβούλους, που συνήθως βέβαια ουδεμία σχέση έχουν με το αντικείμενο.

Θα πρέπει ακόμη να επισημάνουμε ότι η συνολική στάση του Ν. Δαπέργολα προκάλεσε αρκετά μεγάλη αίσθηση στους εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ.

Χαρακτηριστικό είναι για παράδειγμα το σχόλιο του διαδικτυακού Rodopi News, που μεταξύ άλλων επισημαίνει: «Οπως και σε κάθε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου έτσι και στην σημερινή, ο Νεκτάριος Δαπέργολας άσκησε σκληρή κριτική στις επιλογές τόσο της σημερινής, όσο και της προηγούμενης διοίκησης του Δήμου Κομοτηνής, καταψήφισε παρουσιάζοντας τα δικά του επιχειρήματα πολλές από τις προτάσεις που τέθηκαν προς συζήτηση ενώ ζήτησε ξανά να διερευνηθούν τα πεπραγμένα των προηγουμένων δημοτικών αρχών ώστε να εντοπιστούν οι αιτίες της σημερινής οικονομικής κατάστασης στο Δήμο Κομοτηνής».

Και κατααλήγει: «Καιρό είχαμε να δούμε “σκληροπυρηνική” αντιπολίτευση στο δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής, τόσο προς την συμπολίτευση, όσο και προς την σημερινή αντιπολίτευση και πρώην δημοτική αρχή. Μένει να δούμε αν μέσα από τις υπάρχουσες δομές ενός δημοτικού συμβουλίου μπορεί “ένας κούκος να φέρει την Ανοιξη” και αν φωνές όπως και του “Σπάρτακου” που ζητούν φως στα σκοτεινά σημεία θα εισακουστούν χωρίς να χαθούν σε αίθουσες και διαδρόμους, κάτω από τόνους χαρτιού και προφάσεις περί δημοκρατικής πλειοψηφίας».

Αν σας άρεσε το άρθρο, γραφτείτε στην λίστα ενημέρωσης!

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.