Συνέντευξη του Νεκτάριου Δαπέργολα στο Ράδιο Χρόνος

Συνέντευξη του Νεκτάριου Δαπέργολα στο Δήμος Μπακιρτζάκης (Ράδιο Χρόνος):

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ»
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΔΑΠΕΡΓΟΛΑΣ: Σπέρνουμε ένα μικρόβιο …ακτιβισμού στην εξουσία
30.10.2010
http://www.xronos.gr/detail.php?ID=61426

Θέλουμε να κάνουμε μια αρχή, μια ρωγμή στον τοίχο της κομματικής καμαρίλας και από εκεί και μετά θα το συνεχίσουμε, δεν θα μείνει εδώ το πράγμα. Μας έχουν κολλήσει διάφορες ρετσινιές από βλακεία, άλλωστε όπως είπε και ο Γκαίτε η βλακεία είναι ανίκητη.

Συνέντευξη: Δήμος Μπακιρτζάκης

Η παρουσία ενός Σπάρτακου στην αρένα της προεκλογικής μάχης για τον δήμο Κομοτηνής, παραπέμπει στον Θρακιώτη ήρωα σκλάβο και μαχητή που έκανε την επανάστασή του ενάντια της Ρώμης για να οδηγήσει τους σκλαβωμένους στην ελευθερία. Με πρότυπο προφανώς τον ήρωα αυτόν πολίτες της Κομοτηνής με επικεφαλής τον καθηγητή Νεκτάριο Δαπέργολα, σχημάτισαν τον συνδυασμό «Σπάρτακος» και με τολμηρά συνθήματα τα οποία προσυπογράφει και ο πανεπιστημιακός δάσκαλος Χρήστος Γιανναράς, κατεβαίνουν να διεκδικήσουν τον νέο Καλλικρατικό δήμο Κομοτηνής.

Συνέντευξη του Νεκτάριου Δαπέργολα στο Ράδιο Χρόνος

Από ότι διαβάζουμε και γνωρίζουμε, λέτε ότι είστε ανεξάρτητος συνδυασμός που διεκδικεί τον δήμο Κομοτηνής. Αυτό με το χέρι στην καρδιά;
– Με το χέρι στην καρδιά, είναι προφανές, είμαστε γνωστοί λίγο-πολύ.

Εννοώντας ότι οι άλλοι είναι εξαρτημένοι από τους κομματικούς μηχανισμούς;
– Προφανώς, εμείς δεν ήμασταν ποτέ εντεταγμένοι σε κόμματα. Βεβαίως προερχόμαστε από διαφορετικούς ιδεολογικούς χώρους, κάποιοι από την αριστερά, κάποιοι και από την άκρα αριστερά, κάποιοι πρώην Πασόκοι και πρώην δεξιοί. Ξεπεράσαμε τις αγκυλώσεις και πλέον θέλουμε να κοιτάξουμε το όλον και όχι το μέρος, γι’ αυτό κάνουμε αυτή την παρέμβαση η οποία είναι και λίγο αυτοψυχοθεραπεία. Θέλουμε να δώσουμε και σε εμάς μια διέξοδο αλλά και μια διέξοδο στην τοπική κοινωνία που τόσα χρόνια γκρινιάζει. Υπάρχει η γκρίνια του καφενείου για όλα αυτά τα δεινά τα οποία λίγο-πολύ ξέρουμε που οφείλονται, σε αυτό το διεφθαρμένο και αδιαφανές κομματικό σκηνικό της τελευταίας τριακονταετίας, αλλά τελικά πάντα βλέπουμε ότι οι ίδιοι συνεχίζουν να ζητούν την ψήφο μας, οι ίδιοι κυριαρχούν.

Και από ότι φαίνεται οι ίδιοι που γκρινιάζουν είναι οι ίδιοι που ψηφίζουν πάλι τον κομματικό μηχανισμό.
– Ναι, τώρα δεν θα έχουν άλλοθι, τουλάχιστον για την Κομοτηνή.

Πείθετε ως ανεξάρτητοι;
– Από αυτά που εισπράττουμε νομίζω ότι πείθουμε πάρα πολλούς. Δεν έχουμε φτάσει ακόμη στην απόλυτη οικονομική κατάρρευση που θα γίνει του χρόνου ας πούμε, ώστε να υπάρχει και η απόλυτη απόγνωση, ειδικά στην επαρχία. Άρα οι συνθήκες ίσως δεν έχουν ωριμάσει εντελώς ώστε να προκύψουν ανεξάρτητες κινήσεις οι οποίες θα κυριαρχούν από εδώ και πέρα. Νομίζω αυτό είναι το μέλλον, όμως εμείς θέλουμε να κάνουμε μια αρχή, μια ρωγμή στον τοίχο της κομματικής καμαρίλας και από εκεί και μετά θα το συνεχίσουμε. Από εδώ και πέρα θα έχουμε συνεχή πολιτικό ακτιβισμό σε πιο προχωρημένο επίπεδο.

Εκτός από την αντίδραση στα δρώμενα γενικώς, προτάσεις έχετε;
– Έχουμε πολύ συγκεκριμένες προτάσεις, τις καταθέσαμε και στο διαδίκτυο, έχει κυκλοφορήσει το φυλλάδιό μας, με προτάσεις για τον πολιτισμό, για το ιστορικό πρόσωπο της πόλης, για τον τουρισμό, για τα οικονομικά θέματα που είναι μια μαύρη τρύπα. Με τα δεδομένα πέραν της ευρύτερης οικονομικής κρίσης και της κατάστασης λόγω του μνημονίου, υπάρχουν και τα τοπικά θέματα. Ο δήμος Κομοτηνής είναι καταχρεωμένος. Μιλάμε για μια μαύρη τρύπα πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Εγώ έκανα πολλαπλές ερωτήσεις στον δήμαρχο και σε τηλεοπτικές συζητήσεις που είχαμε.

Γιατί πρέπει να ψηφίσουν οι πολίτες «Σπάρτακο», γιατί πρέπει να ψηφίσουν Δαπέργολα και τι είναι αυτό το διαφορετικό που θα δώσετε όπως λέτε.
– Εμείς είμαστε πολίτες αδέσποτοι και αυτό από μόνο του είναι ένα εχέγγυο ότι δεν έχουμε εξαρτήσεις, ότι δεν λαδωνόμαστε, δεν θα έχουμε τέτοιες παρεμβάσεις και δεν θα τις ανεχτούμε. Είμαστε γνωστοί, από διάφορες δράσεις που έχουμε κατά καιρούς αναλάβει τα τελευταία 10 χρόνια στην Κομοτηνή, λίγο – πολύ έχουμε καταθέσει ένα στίγμα. Μπορεί ο κόσμος να είναι σίγουρος ότι εφόσον έχουμε παρουσία στο δημοτικό συμβούλιο θα κάνουμε ότι μπορούμε στην κατεύθυνση της διασφάλισης μιας διαφάνειας περισσότερο, αυτός είναι και ο αρχικός μας στόχος.

Τι σας ενοχλεί μέσα στον δήμο Κομοτηνής, μέσα στην πόλη.

– Αυτό που είναι αναγκαίο να υπάρξει τουλάχιστον μια απόπειρα, νοικοκυρέματος στα οικονομικά. Είναι εφικτό, δεν είναι παράλογο. Υπάρχουν για παράδειγμα τεράστια χρέη τα οποία δεν διεκδικεί ο δήμος για λόγους ενδεχομένως εν πολλοίς ψηφοθηρικούς, υπάρχουν καταπατητές δημόσιας γης, που δεν πληρώνουν τίποτα, υπάρχουν πρόστιμα που δεν εισπράττονται. Τελικά παραγράφονται για να μην χαθούν ψήφοι και είναι πάνω από 20 εκ. ευρώ. Μια καλή αρχή.

Θα λύσει το πρόβλημα αυτό το κοινωνικό παντοπωλείο ή το οποιοδήποτε «κοινωνικό παντοπωλείο»;
– Προφανώς όχι, άλλωστε το κοινωνικό παντοπωλείο είναι μια προεκλογική πομφόλυγα, όπως και άλλα πράγματα που έχουν γίνει, όπως η ανακύκλωση και αυτό που τις τελευταίες μέρες υποτιμάει εντελώς την νοημοσύνη μας, να βλέπουμε συνεργεία του δήμου να μπαλώνουν λακκούβες ή να γκρεμίζουν αυθαίρετα. Όλα αυτά τα πράγματα τα οποία έπρεπε να γίνουν μέσα στην τετραετία, γίνονται τις τελευταίες 20 ημέρες. Εγώ αν ήμουν δήμαρχος θα ντρεπόμουν να το κάνω αυτό, θα ήταν σαν να θεωρώ τους συμπολίτες μου ιθαγενείς…

Πιστεύετε ότι οι πολίτες διακρίνουν θετικές προθέσεις σε τέτοιες κινήσεις ή απλώς είναι εγκλωβισμένοι σε κάποιες λογικές και έτσι ψηφίζουν;
– Υπάρχει ακόμη η κομματική λογική, δεν έχει νεκρωθεί τελείως. Ακόμη και αυτοί που ακόμη υποστηρίζουν το πράσινο και το γαλάζιο, κάποια στιγμή θα καταλάβουν λόγω των οικονομικών κυρίως ότι αυτό είναι πια αδιέξοδο. Υπάρχουν όμως και άλλοι άνθρωποι οι οποίοι «έχουν κάνει ένα κλικ παραπάνω» και έχουν κατανοήσει που οδεύουν τα πράγματα, σε αυτούς κυρίως απευθυνόμαστε. Έχουμε ελάχιστα χρήματα, έχουμε βάλει από την τσέπη μας 100-200 ευρώ ο καθένας, κάνουμε μια πολύ ταπεινή εκστρατεία, δεν υπάρχει χρηματοδότης, δεν υπάρχει τίποτα, κάνουμε ένα καθαρά ερασιτεχνικό εγχείρημα αδέσποτων και αυτεξούσιων πολιτών.

Συναντάτε εμπόδια αθέμιτου ανταγωνισμού στην προεκλογική σας εκστρατεία;
– Ευθέως και επισήμως όχι, από πίσω ακούγονται κάποια πράγματα, τα οποία βέβαια είναι εντελώς υποβολιμαία και εντελώς αυθαίρετα. Ενδεχομένως, έχουν ακουστεί βλακείες περί ακροδεξιών, βλακείες ακόμη και περί ακροαριστερών, κάποιοι μας λένε ακόμη και «χρυσή αυγή», άλλος μας χαρακτήρισε «ανθέλληνες», έχουμε ακούσει βλακείες απίστευτες αλλά δεν πειράζει η βλακεία είναι ανίκητη όπως είπε και ο Γκαίτε.

Προσπαθούν να σας βάλουν μια ρετσινιά;
– Όχι απλώς τους έχουμε μπερδέψει. Εμείς προχωράμε χωρίς κομματικά καπέλα. Το θέμα το έχουμε ξεπεράσει, πρέπει να το δούμε λίγο ολιστικά το θέμα, και πολλοί δεν μπορούν να βρουν μια επαρκή εξήγηση γι’ αυτό, γιατί δεν μπορούν».

Αν σας άρεσε το άρθρο, γραφτείτε στην λίστα ενημέρωσης!

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.