Δαπέργολας Νεκτάριος

Δαπέργολας Νεκτάριος
Δρ. Ιστορίας
Υποψήφιος Δήμαρχος Κομοτηνής

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΔΑΠΕΡΓΟΛΑΣ

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΔΑΠΕΡΓΟΛΑΣ – ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Γεννήθηκε το 1968 στην Κομοτηνή.

Φοίτησε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Θεσσαλονίκης.

Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου (από το 1992 – βαθμός 10)) και Διδάκτωρ Βυζαντινής Ιστορίας του Α.Π.Θ. (από το 1999 – βαθμός 10).

Aπό το 1998 εργάζεται στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Το έτος 2001 υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος της αδέσποτης «Ανεξάρτητης Εκπαιδευτικής Συνεργασίας Καθηγητών Ν. Ροδόπης» (Α.Ε.Σ.), μέσω της οποίας εκλέγεται έκτοτε συνεχώς στο ΔΣ της τοπικής ΕΛΜΕ, της οποίας μάλιστα είναι σήμερα Πρόεδρος (θέση ωστόσο που κατείχε και άλλες δύο φορές στο παρελθόν).

Κατά το διάστημα 2006-2011 δίδαξε Μεσαιωνική Βαλκανική Ιστορία στο Μεταπτυχιακό του Τμήματος Διεθνών Σπουδών της Νομικής Σχολής του Δ.Π.Θ.

Έχει χρηματίσει συνεργάτης του Ιδρύματος Διεθνών Σχέσεων (Ι.ΔΙ.Σ.) της Παντείου, ενώ είναι και μέλος της Πανελλήνιας Ιστορικής Εταιρείας.

Κατά το διάστημα 2002-2008 υπήρξε Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων του Ν. Ροδόπης.

Από το 2013 είναι Γενικός Γραμματέας του Μορφωτικού Ομίλου Κομοτηνής, στο ΔΣ του οποίου μετέχει συνεχώς από το 2007.

Από επιστημονικής πλευράς ειδικεύεται στο ζήτημα των σλαβικών εγκαταστάσεων στον ελλαδικό χώρο κατά τους βυζαντινούς χρόνους, έχει όμως ασχοληθεί σε βάθος και με άλλα ζητήματα, όπως οι πολιτικές εξελίξεις του ύστερου 9ου αιώνα, οι βυζαντινοβουλγαρικές σχέσεις κατά τη Μέση Βυζαντινή Περίοδο, η διοικητική οργάνωση της βυζαντινής Θράκης, κ.α.

Έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις του σε επιστημονικά συνέδρια, ενώ μελέτες του έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά.

Είναι βασικό μέλος της συντακτικής ομάδας του πανθρακικού εντύπου γνώμης «Αντιφωνητής», ενώ κατά καιρούς αρθρογραφεί και σε άλλα πανελλήνιας κυκλοφορίας έντυπα και ιστοσελίδες.

Έχει επίσης κατά καιρούς φιλοξενηθεί σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας ως ομιλητής πάνω σε ιστορικά, πολιτικά, πνευματικά, εθνικά, εκπαιδευτικά και άλλα θέματα.

Είναι γνώστης της Αγγλικής και της Γαλλικής γλώσσας.

Από τις πλέον χαρακτηριστικές βέβαια και σημαντικές στιγμές του, η ίδρυση τον Σεπτέμβριο του 2010 της αδέσποτης Κίνησης Πολιτών «Σπάρτακος», μαζί με ομάδα φίλων και συνοδοιπόρων. Η κίνηση κατέβηκε 2 μόλις μήνες αργότερα στις δημοτικές εκλογές της Κομοτηνής και τάραξε για πρώτη φορά τα λιμνάζοντα νερά με την είσοδό της στο Δημοτικό Συμβούλιο. Έκτοτε εξακολουθεί να τα ταράζει ανελλιπώς.

Και η περιπέτεια συνεχίζεται…