Για την πυροπροστασία στον Δήμο Κομοτηνής

Στις 24/8/23 ρωτήσαμε εγγράφως τον δήμαρχο Κομοτηνής για τα ποσά που δαπάνησε και τα έργα που υλοποίησε κατά την θητεία του σχετικά με την πυροπροστασία. Οκτώ μέρες μετά λάβαμε τη σχετική, αναλυτική απάντησή του, που την σχολιάζουμε κατωτέρω.
Σύμφωνα με τον κ. Γκαράνη ο δήμος ετησίως δαπανά 24.800 ευρώ για καθαρισμό βλάστησης σε δασύλλια, άλλα τόσα χρήματα σε παράνομες χωματερές συν 5.000 για …ενημερωτικές πινακίδες. Σε αυτά προσθέτει 20.000 για καύσιμα κι ανταλλακτικά οχημάτων και 41.000 για 10 τετράμηνες συμβάσεις εργαζομένων, δαπάνες που (προφανώς) μπορεί να αφορούν την πυροπροστασία μπορεί και όχι. Μνημονεύει επίσης τους δύο φορτωτές που πήρε από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ και τους χρησιμοποιεί το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας, όπως και τα δύο 4Χ4 πυροσβεστικά που αξιοποιούνται κυρίως από εθελοντές.
Επίσης στην απάντηση περιγράφεται το πώς επί δύο χρόνια ο Δήμος σε συνεννόηση με τη Διεύθυνση Δασών και την Πυροσβεστική προσπάθησε να αναλάβει έργα πυροπροστασίας σε Γρατινή και Κάλχα, για να λάβει στο τέλος το σήμα “ΑΚΥΡΟΝ” από το υπουργείο και το ΤΑΙΠΕΔ! Αυτό το τελευταίο ενέταξε το έργο στην εργολαβία του προγράμματος “Αντινέρο 2” η οποία ξεκίνησε τον …Ιούλιο του 2023 και φυσικά δεν πρόλαβε την φωτιά του Αυγούστου. Δεν ξέρουμε πώς νιώθει ο δήμαρχος όταν αντιμετωπίζει αυτούς τους ρυθμούς (και τους μηχανισμούς) του δημοσίου τομέα αλλά ένας κανονικός πολίτης νιώθει απελπισία και οργή! Οι κάτοικοι της Γρατινής που καλούσαν κάθε χρόνο τις υπηρεσίες να φροντίσουν τις αντιπυρικές ζώνες, τους δασικούς δρόμους, τον καθαρισμό στα όρια του χωριού κι έβλεπαν να μην κινείται φύλλο, ούτε είναι εξοικειωμένοι με τα τερτίπια της γραφειοκρατίας ούτε και θέλουν να τα ξέρουν – το μηδενικό αποτέλεσμα μετράει. Και βεβαίως την μέγιστη ευθύνη την φέρει το ΥΠΟτελικό κράτος των Μητσοτάκηδων, που αντιμετωπίζει τις δασικές πυρκαγιές ως ευκαιρία ανάλωσης ευρωπρογραμμάτων, αλλά τελικά και κάθε εμπλεκόμενος που δέχεται τους όρους αυτούς χωρίς να βγάζει άχνα είναι οργανικό μέρος του ίδιου, πατριδοφάγου συστήματος.
Και κάτι ακόμα: μας κοινοποιήθηκε ένα έγγραφο όπου αναφέρονταν οι καθαρισμοί οικοπέδων που έγιναν από τις υπηρεσίες του δήμου, κάπου 600 στην διάρκεια της τετραετίας. Μαθαίνουμε πως ήταν στην συντριπτική τους πλειοψηφία ιδιωτικά αλλά για τις χρεώσεις ή τα πρόστιμα που θα έπρεπε να είχαν επιβληθεί στους ωφελούμενους ή αμελείς ιδιώτες, όπως ορίζει ο νόμος, ο δήμος ακόμα …ψάχνει τον τρόπο επιβολής τους!
Τέλος, έχουμε ένα ερώτημα προς κάθε κατεύθυνση: γιατί στην περιφερειακή διοίκηση της Πυροσβεστικής Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης δεν υπάρχουν ούτε Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα (ΜΕΑ) ούτε χειριστές, όπως συμβαίνει στις άλλες Περιφέρειες της πατρίδας μας; Ο ίδιος ο αρμόδιος υφυπουργός Ε. Τουρνάς δήλωσε στη Βουλή ότι σε 9 Περιφερειακές Διοικήσεις έχουμε από τριετίας 42 χειριστές για 29 συστήματα ΜΕΑ για επιτήρηση και πρόληψη. Στη Θράκη γιατί τίποτε;!

Αν σας άρεσε το άρθρο, γραφτείτε στην λίστα ενημέρωσης!

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.