Ψηφιοποίηση και πανδημία βλάπτουν σοβαρά την Δημοκρατία

Σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα η διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων και στα αποτελέσματά τους είναι ένα θεμελιώδες γνώρισμα. Δυστυχώς από διετίας έχουμε εισέλθει σε μια περίοδο όπου στο όνομα της «εκτάκτου ανάγκης» λόγω πανδημίας καταργήθηκαν πολλοί κανόνες του δημοκρατικού δημοσίου βίου, όχι σπάνια και η κοινή λογική. Άλλη μία απόδειξη αυτής της κατάστασης διαπιστώσαμε προ ημερών όταν ως ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ αναζητήσαμε τα στοιχεία που αφορούν την λειτουργία του νοσοκομείου Κομοτηνής.
Τι λογικότερο από το να ρωτήσει μια δημοτική παράταξη την διοίκηση του τοπικού Νοσοκομείου σχετικά με την συνολική λειτουργία του τελευταίου, όταν μάλιστα ζούμε αυτή την παράνοια με το ΕΣΥ της μιας και μοναδικής (!) ασθένειας; Για παράδειγμα προ ημερών ο διευθυντής της Πνευμονολογικής κλινικής κ. Γ. Πατλάκας σε συνέντευξή του μίλησε για την επερχόμενη «επιστροφή στην κανονική λειτουργία». Ως πολίτες δεν έχουμε το δικαίωμα να πληροφορηθούμε για την κατάσταση που ίσχυσε επί δύο ολόκληρα χρόνια, όταν επεμβάσεις, θεραπείες, διαγνώσεις, εξετάσεις κτλ είχαν περιοριστεί δραματικά με την αφορμή του κορωνοϊού; Ιδίως όταν αυτή η κατάσταση που έπληξε (και) την περιοχή μας κάθε άλλο παρά έχει λήξει οριστικά; Δεν είναι επίσης προφανές ότι χρειάζεται ένας απολογισμός και σε σχέση με την κόβιντ, πόσοι συμπολίτες μας νοσηλεύτηκαν, διακομίστηκαν στη ΜΕΘ Αλεξανδρούπολης ή πόσοι κατέληξαν; Αυτά τα απλά, ανώνυμα και ουδόλως απόρρητα στατιστικά, τα οποία η διοίκηση έτσι κι αλλιώς τηρεί και τα αποστέλλει καθημερινά στο Υπουργείο ζητήσαμε από την διοικήτρια του Νοσοκομείου μας κ. Μ. Γιαμουστάρη πριν έναν μήνα (3 Φεβρουαρίου 2022), για να λάβουμε ένδεκα μέρες μετά την απάντηση πως «την αρμοδιότητα παροχής στοιχείων που καταχωρούνται σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες έχει ο φορέας – υπεύθυνος επεξεργασίας των στοιχείων» δηλαδή το Υπουργείο Υγείας στην προκειμένη περίπτωση! Η κ. Γιαμουστάρη στην απάντησή της επικαλείται τον Ν. 4812/2021, βάσει του οποίου συστήθηκε το Ηλεκτρονικό Αρχείο Παροχής Υπηρεσιών Υγείας – ΒΙ και όπου πράγματι, στο άρθρο 5, αναφέρεται ότι για λόγους επιστημονικούς, ιστορικούς ή στατιστικούς «το Υπουργείο Υγείας, ως Υπεύθυνος Επεξεργασίας, επιτρέπεται να δημοσιεύει ή να χορηγεί έναντι τιμήματος, συνδρομής ή παραβόλου (…) στατιστικής φύσεως συγκεντρωτικά στοιχεία»!!!
Ως πρώτη παρατήρηση σημειώνουμε ότι πουθενά στον νόμο δεν αναφέρεται απαγόρευση παροχής στοιχείων από την διοίκηση του Νοσοκομείου σε άλλον ενδιαφερόμενο πλην του υπουργείου. Ναι μεν τα στοιχεία της πλατφόρμας τα χειρίζεται ο υπεύθυνος επεξεργασίας, όμως τα στοιχεία του κάθε ιδρύματος δεν ορίζεται να πηγαίνουν αποκλειστικά και μόνο στον προορισμό αυτόν – εκτός κι αν αυτό προβλέπεται αλλού, από κάποιαν υπουργική απόφαση λ.χ. Αν αυτό πράγματι ισχύει, πρέπει να αναρωτηθούμε για το πού πορεύεται το πολίτευμά μας, καθώς ο πολίτης αποκλείεται από την πρόσβαση στην πιο στοιχειώδη πληροφορία που τον αφορά. Και δυστυχώς αυτό δεν το συναντάμε για πρώτη φορά, το ίδιο ισχύει και για τα στοιχεία του ληξιαρχείου το οποίο κάποτε ήταν μια δημοτική υπηρεσία και σήμερα είναι ένα ακόμη άβατο, υπαγόμενο στο υπουργείο Εσωτερικών. Πράγμα που σημαίνει ότι τοπικά κανένας δεν έχει πρόσβαση στα πιο απλά πλην αδημοσίευτα στοιχεία (γεννήσεις, θάνατοι, μεταδημοτεύσεις, εγγραφές αλλοδαπών…) της πόλης του, ούτε καν ο ίδιος ο δήμαρχος!
Η δεύτερη παρατήρηση, σχετιζόμενη με τα αμέσως ανωτέρω, είναι η πραγματική φύση της λεγόμενης «ψηφιοποίησης» στον δημόσιο τομέα. Είναι γνωστό ότι η χρήση των νέων τεχνολογιών χρηματοδοτείται αφειδώς από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήθεν για τον εκσυγχρονισμό της κρατικής λειτουργίας και την εξυπηρέτηση των πολιτών. Τι βλέπουμε όμως να συμβαίνει στην πράξη; Όλα τα στοιχεία να συλλέγονται κεντρικά και η παραγόμενη γνώση να ελέγχεται από έναν φορέα (υπουργείο ή και διεθνή υπηρεσία) εντελώς απομακρυσμένο από τον πολίτη. Ποιος θα επιβάλει την διάχυση και αξιοποίηση αυτής της γνώσης, αυτός που την ενθυλάκωσε και δεν έχει κανένα συμφέρον να βρεθεί ενδεχομένως υπόλογος για τα αποτελέσματα των πολιτικών του; Εμείς, για παράδειγμα, την ίδια μέρα που λάβαμε αυτή την απάντηση από το Νοσοκομείο μας απευθυνθήκαμε ηλεκτρονικά στο υπουργείο Υγείας αναφέροντας τα πάντα και μέχρι σήμερα – τρεις εβδομάδες μετά – δεν λάβαμε ούτε μία τυπική απάντηση ή έστω απόρριψη του αιτήματός μας. Η γνωστή λειτουργία των υπουργείων και ο γνωστός σεβασμός στον πολίτη…
Ως Παράταξη Πολιτών ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε σαν σε δημοκρατική χώρα, έστω κι αν η καθημερινή πρακτική των κρατούντων κραυγάζει ότι η συλλογική μας πορεία έχει αλλάξει. Αφενός για να μην ξεχνάμε το ποιος υποτίθεται ότι είναι ο ρόλος του ενεργού κι αδέσμευτου πολίτη κι αφετέρου για να εκθέτουμε τις άνωθεν επιλογές που μας οδηγούν ως κοινωνία σε δυστοπικές καταστάσεις.
Παράταξη Πολιτών ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

Αν σας άρεσε το άρθρο, γραφτείτε στην λίστα ενημέρωσης!

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.