Τέσσερα σημαντικά ζητήματα αναδείξαμε ως Παράταξη Πολιτών ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ στην αποψινή (12-10-2020) πολύωρη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής. Το πρώτο ήταν το ψήφισμα υπέρ του αγώνα των Αρμενίων κατά της τουρκοαζερικής επίθεσης. Μπορεί να εγκρίθηκε τελικά ένα κείμενο που προτάθηκε από την διοίκηση του Δήμου, όμως εμείς ήμασταν εκείνοι που πρωτοθέσαμε το θέμα και εκόντες άκοντες ακολούθησαν και οι άλλοι. Φυσικά για να μην σπάσει η ομοφωνία (χριστιανών και μουσουλμάνων συμβούλων, παρακαλώ) συναινέσαμε όλοι στο κείμενο που έλεγε περίπου το ίδιο πράγμα με άλλα λόγια, απλώς εμείς επιμείναμε και έγινε δεκτό να υπάρχει και η τοπική διάσταση με την ελληνοαρμενική συνύπαρξη στην Κομοτηνή.
Το δεύτερο θέμα ήταν ένα ζήτημα πολεοδομίας όπου ακούστηκαν και πάλι τα γνωστά, πως το σχέδιο πόλης τροποποιείται όταν βρίσκει μπροστά του κάποιους μουσουλμανικούς τάφους. Είχαμε ήδη στείλει από το πρωί στην Υπηρεσία Δόμησης και στο γραφείο του δημάρχου έγγραφο που ενημέρωνε για τον μωαμεθανικό ιερό κανόνα Nakli Kubur, που τον βρήκαμε στην εξειδικευμένη τουρκική ιστοσελίδα sorularlaislamiyet.com. Σύμφωνα με αυτόν, η επίκληση λόγων δημοσίου συμφέροντος (μεταξύ άλλων ονομάζεται ρητώς η διάνοιξη δρόμου) μπορεί να αποφέρει την έγκριση του οικείου μουφτή για την μεταφορά του τάφου και των οστών σε άλλο μέρος. Ελπίζουμε η αποκάλυψή μας αυτή να συμβάλει στη λύση κάποιων χρόνιων προβλημάτων στη ρυμοτομία της Κομοτηνής.
Το τρίτο θέμα ήταν η συνηγορία μας στο αίτημα των επαγγελματιών της πόλης για γενναία (τελικά 40%) μείωση των δημοτικών τελών στη χρήση κοινοχρήστων χώρων. Στηρίχτηκε από όλη την αντιπολίτευση και τελικά έλαβε την συναίνεση και του δημάρχου Γιάννη Γκαράνη, παρότι ακούστηκαν αντεπιχειρήματα του τύπου «θα βουλιάξουμε τον δήμο», «αν δανειστούμε τελικά οι δημότες πάλι θα τα πληρώσουν» κτλ. Κι όλα αυτά για μιαν επιπλέον μείωση της τάξης των 50.000 ευρώ συνολικά! Είπαμε πως ο δήμος ούτε θα καταστραφεί ούτε θα πεινάσει, όπως απειλείται σήμερα ο επαγγελματίας της πόλης, όταν μιλάμε για ποσό που είναι το ένα χιλιοστό του προϋπολογισμού του – και όλοι τελικά συγκλίναμε εκεί.
Το τέταρτο θέμα ήταν οι ξενόγλωσσες επιγραφές της πόλης, κομίζοντας χαρακτηριστικές φωτογραφίες από το Lidl, την Cosmote και την Alpha Bank. Θυμίσαμε τη νομοθεσία που ισχύει, τις υπουργικές εγκυκλίους, τις υποχρεώσεις του δήμου αλλά και τις τρεις προηγούμενες, άκαρπες παρεμβάσεις μας σε τρεις διαδοχικούς δημάρχους (Βαβατσικλή, Κοτσάκη, Πετρίδη) για το θέμα. Η διοίκηση επικαλέστηκε την απουσία της δημοτικής αστυνομίας και πέταξε το μπαλλάκι στην Ελληνική Αστυνομία για την διαπίστωση της παράβασης, που πρέπει να προηγηθεί της επιβολής προστίμου από τον δήμο. Επομένως ξέρουμε τώρα από πού θα συνεχίσουμε.
Υποβολή απάντησης