Αγαπητέ ΧΡΟΝΕ,
Διαβάσαμε το ρεπορτάζ σου για την κοινή συνέντευξη που έδωσαν οι πρόεδροι του τοπικού Ιατρικού και του Φαρμακευτικού Συλλόγου, κ. Χαριτόπουλος και Τσαπέκος αντίστοιχα και θέλουμε να σχολιάσουμε κάποια λεχθέντα.
Προφανώς η συνέντευξη δόθηκε για να ενισχυθεί η κεντρική επιλογή περί μασκοφορίας στα σχολεία και όχι μόνο. Παρότι το θέμα είναι ευρύτερο και αφορά την «πανδημία», και η μάσκα είναι η κορυφή του παγόβουνου, κανένας δεν μπορεί να αντιπαρέλθει τις νόμιμες ανησυχίες των γονιών και κάθε άλλου πολίτη πάνω σε ένα θέμα τουλάχιστον αμφιλεγόμενο. Είπε ο κ. Χαριτόπουλος ότι η μασκοφορία «είναι μια κίνηση αλτρουισμού και αγάπης για τους πλησίον μας», γιατί με τη μάσκα προφυλάσσουμε τους γύρω από ιούς που τυχόν έχουμε. Συγγνώμη αλλά αυτό το θεωρούμε ανήκουστο. Πώς ένας υγιής άνθρωπος μπορεί να σκέφτεται έτσι; Μπορεί όμως, λέει, να είμαστε ασυμπτωματικοί φορείς του κορωνοϊού και εν αγνοία μας να κολλήσουμε άλλους. Μα ο ίδιος ο (αμαρτωλός, μην το ξεχνάμε) Π.Ο.Υ. δεν δέχθηκε δια της εκπροσώπου του ότι ΣΠΑΝΙΩΣ μεταδίδεται ο ιός από ασυμπτωματικούς φορείς, προφανώς λόγω του ελαχίστου ιικού τους φορτίου; Τι συζητάμε λοιπόν; Θέλουμε επίσης να ρωτήσουμε τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου, έβλεπε και την περασμένη Άνοιξη τη μάσκα ως έκφραση αγάπης και αλτρουϊσμού ή τώρα άρχισε να το πιστεύει; Γιατί αν το πίστευε και 4-5 μήνες πριν, θα έπρεπε να το είχε δηλώσει τότε, όταν ΟΛΟΙ όσοι μας κουνάνε το δάχτυλο σήμερα έλεγαν πως οι μάσκες είναι ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ. Δεν είδαμε όμως τότε κάποια δήλωσή του σαν την προχθεσινή. Και μη μας πούνε τα περί γνώσης που αποκτήσαμε γιατί ούτε οι μάσκες ανακαλύφθηκαν χθες, ούτε οι λοιμώξεις του αναπνευστικού εμφανίστηκαν φέτος. Ζούμε με αυτά επί δεκαετίες, ο δε νομπελίστας Mάικλ Λεβίτ έδειξε πως κανένα όφελος δεν είχαν οι ασιατικές χώρες (Κίνα, Ιαπωνία) σε σχέση με τις δυτικές (Γερμανία, ΗΠΑ) σχετικά με την διάδοση της γρίπης, παρότι οι ασιάτες φοράνε μάσκα γενικώς. Και πάμε στα σχολεία. Ο κ. Χαριτόπουλος δηλώνει πως «στα μικρά παιδιά είναι αποδεδειγμένο ότι η μάσκα δεν προκαλεί κανένα απολύτως πρόβλημα στην υγεία τους». Αυτό πραγματικά θα μας ενδιέφερε να το δούμε έτσι διατυπωμένο ρητά και επισήμως, γιατί πάλι ο Π.Ο.Υ. προ ελαχίστων εβδομάδων μίλησε για μάσκες σε παιδιά άνω των 12 ετών και απορούμε γιατί έθεσε ένα τέτοιο ηλικιακό όριο. Για τις ψυχικές επιπτώσεις στα παιδιά δεν χρειάζεται ανάλυση, καθένας αντιλαμβάνεται τι συνεπάγεται γι΄ αυτά ένα καθημερινό περιβάλλον περισσότερο νοσοκομειακό παρά σχολικό.
Όσον δε αφορά τα λεγόμενα του κ. Τσαπέκου, σημειώνω τη (σωστή) φράση του πως «οι υφασμάτινες μάσκες έχουν πολύ μικρότερες δυνατότητες από τις χειρουργικές». Άρα γιατί η νομοθεσία προβλέπει ρητά για τα σχολεία «μη ιατρικές μάσκες»; Και τι νόημα έχει η διανομή μασκών στους εκπαιδευτικούς που αναγράφουν στην συσκευασία τους ότι ΔΕΝ προσφέρονται ως μέσον ατομικής προστασίας; Και γιατί διαβάζουμε ακόμη και σε συσκευασίες χειρουργικών μασκών ότι ΔΕΝ προφυλάσσουν από τον κόβιντ;
Θέλουμε να δηλώσουμε ως Παράταξη Πολιτών ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ αλληλέγγυοι με όσους γονείς και γενικώς πολίτες ανησυχούν κι αναρωτιούνται για την πορεία που έχει πάρει η ιστορία αυτή της «πανδημίας», η οποία καταστρέφει την οικονομική, πολιτική, κοινωνική και πολιτισμική ζωή των ανθρώπων. Και παρακινούμε τον ΧΡΟΝΟ να διοργανώσει μία ανοιχτή συζήτηση για το θέμα, έστω και διαδικτυακά. Δεν μπορεί να μας πάνε στη οργουελική Φάρμα των Ζώων χωρίς να πούμε μια λέξη!
Υποβολή απάντησης