18 προτάσεις του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ για το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Κομοτηνής 2020

Απαντώντας στην πρόσκληση της Δημοτικής Αρχής προς όλες τις δημοτικές παρατάξεις για υποβολή προτάσεων που θα έπρεπε και θα μπορούσαν να ενταχθούν στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Κομοτηνής έτους 2020, καταθέσαμε τα ακόλουθα:

  • Κατασκευή καταφυγίου για τα αδέσποτα σκυλιά, σε μεγάλη περιφραγμένη δημοτική έκταση όπου θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν όλα. Από το 2015 είχαμε υποδείξει τον χώρο του παλιού ΧΥΤΑ αλλά αν δεν εξυπηρετεί για οποιονδήποτε λόγο, είναι εύκολο να βρούνε οι υπηρεσίες του Δήμου έναν άλλον. Η χρηματοδότηση μπορεί να έρθει από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ με βάση την πρόσφατη ΚΥΑ (1593/166597), ή από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (όπως έγινε προ ετών στην Αλεξανδρούπολη) ή όποιαν άλλη πρόσφορη πηγή. Πολύτιμη θα ήταν η συνέργεια και όμορων δήμων που επίσης μαστίζονται από το πρόβλημα.
  • Να γίνει η απαραίτητη προγραμματική σύμβαση με το Δασαρχείο και να ανανεωθούν – αντικατασταθούν οι κατασκευές αναψυχής και οι εγκαταστάσεις άθλησης στο άλσος της Νυμφαίας. Αναλόγως πρέπει να ενεργήσει ο δήμος σε συνεννόηση με την Περιφέρεια και για τον δρόμο που οδηγεί στο άλσος, ένας δρόμος όχι μόνο διαλυμένος αλλά και άκρως επικίνδυνος για πεζούς και ποδηλάτες.
  • Πριν τρία ακριβώς χρόνια καταθέσαμε πρόταση για σήμανση Τροχαίας στη Νέα Μοσυνούπολη (https://www.spartakos.gr/2016/10/kammia-simansi-sti-nea-mosynoupoli/), όπου δεν υπάρχουν διαγραμμίσεις και σήματα. Παρότι είχαν συγκεντρωθεί περί τις 200 υπογραφές κατοίκων, παρότι η πρότασή μας έγινε δεκτή από την Διοίκηση και η απαραίτητη συγκοινωνιακή μελέτη εμφανίστηκε σε διαδοχικά Τεχνικά Προγράμματα του Δήμου, δεν έχει γίνει τίποτε. Επαναφέρουμε λοιπόν την πρόταση.
  • Οι αμέτρητες πινακίδες που μπήκαν για σηματοδότηση του τελοσπάντων ποδηλατόδρομου δημιουργούν μόνο σύγχυση. Να ξηλωθούν και να αποθηκευτούν για μελλοντική χρήση, η δε σήμανση του ποδηλατόδρομου να γίνει όπως σε όλον τον κόσμο οριζόντια, να βαφτεί επ΄ αυτού.
  • Οι ποδηλατόδρομοι που πράγματι θα εξυπηρετούσαν, σε περίμετρο μερικών χιλιομέτρων γύρω από την Κομοτηνή, δεν υπάρχουν, με αποτέλεσμα και το έργο που έγινε στο κέντρο προ ετών, να μένει σχεδόν χωρίς νόημα. Η σύνδεση της πόλης με την Πανεπιστημιούπολη, την Καρυδιά, το Κόσμιο, τον Ροδίτη θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά την κατάσταση.
  • Μεταξύ του 11ου Δημοτικού Σχολείου, του 2ου Γενικού Λυκείου και των γύρω κατοικιών, υπάρχει μία έκταση δημοτική, χαρακτηρισμένη ως «δρόμος», μέρος της μάλιστα προβλέπεται (;) να αξιοποιηθεί για παιδικό σταθμό. Επί χρόνια είναι σε κατάσταση εγκατάλειψης, με λίμνες νερού όποτε βρέξει, και από όπου δεν μπορούν να διέλθουν ούτε αυτοκίνητα. Επισημάναμε από 3,5 χρόνια το θέμα (https://www.spartakos.gr/2016/05/dimosios-xoros-kratous-pebtokosmikou-kai-vale/), μιλήσαμε με τον τότε αρμόδιο αντιδήμαρχο, είτε για να δοθεί μία προσωρινή λύση είτε μόνιμη, αλλά μάταια.
  • Οι διανοίξεις οδών που θα αποσυμφορήσουν το κέντρο της πόλης είναι πάντοτε μια προτεραιότητα και αναμένουμε την πρόοδο στην οδό Κότυος. Να δοθεί έμφαση σε τέτοια έργα που λιμνάζουν πολλά χρόνια.
  • Να γίνουν κατεδαφίσεις των ετοιμόρροπων σπιτιών που έχουν από χρόνια εγκαταλειφθεί και να καθαριστούν τα κλειστά που γίνονται εστίες μόλυνσης. Ιδίως σε Ρέμβη – Σταθμό υπάρχουν αμέτρητες τέτοιες περιπτώσεις και ο ρυθμός με τον οποίο επιλαμβάνεται ο δήμος είναι απογοητευτικός.
  • Να προχωρήσει η κατασκευή του μεθοριακού σταθμού στη Νυμφαία, και όλης της απαραίτητης σχετικής υποδομής, όπως από 5ετίας ΜΟΝΟΝ εμείς ζητήσαμε (https://www.spartakos.gr/2014/10/anavathmisi-tou-anyparktou/) ώστε να επιδιώξουμε καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με τη νομιμότητα, την ασφάλεια και την τουριστική προβολή του τόπου μας.
  • Καλέσαμε πέρυσι στη δημιουργία μιας παιδικής χαράς κατάλληλης και για παιδιά ΑΜΕΑ (https://www.spartakos.gr/2018/10/paidiki-xara-gia-a-m-e-a/). Παρά την θετική υποδοχή της πρότασης, τίποτε δεν προχώρησε αφού στην περιοχή όπου αναζητήθηκε οικόπεδο (παλιά οδός Ξάνθης) δεν βρέθηκε κάτι κατάλληλο, ούτε και η παιδική χαρά του Ειδικού Σχολείου λύνει το πρόβλημα.
  • Να δοθεί λύση στο πλημμυρικό πρόβλημα μετά από βροχή κάτω από τη γέφυρα του ΟΣΕ, στην δυτική έξοδο της πόλης, αφού κι ένα αντλιοστάσιο ακόμη θα ήταν αρκετό.
  • Να κατασκευαστεί σκέπαστρο για την Λαϊκή Αγορά (παζάρι) που θα προστατεύει παραγωγούς, πωλητές και αγοραστές από τον ήλιο, τη βροχή, το χιόνι. Ο πιθανός συνδυασμός με φωτοβολταϊκά πάνελ μπορεί να αναβαθμίσει ριζικά τον παρεχόμενο χώρο σε λαϊκή αγορά ευρωπαϊκού τύπου.
  • Η πολυθρύλητη μετεγκατάσταση των Ρομά από το τέρμα της οδού Αδριανουπόλεως, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της διοίκησης, απαιτεί χονδρικά ακόμη μια δεκαετία. Είναι ανάγκη να αλλάξει αυτό, εκτός κι αν θέλουμε να κοροϊδεύουμε τους ανθρώπους. Ενδεχομένως οι οικίσκοι που χρησιμοποιήθηκαν στα νησιά για πρόσφυγες και λαθρομετανάστες να είναι μια πιο πρόσφορη λύση.
  • Να συντηρηθεί το δημοτικό Κοιμητήριο που είναι υπό κατάρρευση: περίφραξη, οστεοφυλάκιο, διάδρομοι, κρήνες, τουαλέτες, γραφείο…
  • Να προχωρήσουν επιτέλους και να ολοκληρωθούν, μια δεκαετία μετά, τα έργα στην Καπναποθήκη, όπου οι δύο πάνω όροφοι καταρρέουν.
  • Να συνταχθούν οι απαραίτητες μελέτες και να συντηρηθεί το κτίριο του Ιδρύματος Παπανικολάου, με προοπτική αξιοποίησης και της συλλογής του.
  • Να φροντιστεί ο μοναδικός τουριστικός προορισμός του Δήμου, αυτός του Φαναρίου: να αναβαθμιστεί η είσοδος του χωριού (πεζοδρόμια, παρτέρια…), να εξωραϊστεί όλο το τετράγωνο με τα γήπεδα τένις, να ασφαλτοστρωθεί το πάρκινγκ της πλαζ που θα την ανακατασκευάσει η ΕΤΑΔ.
  • Να αξιοποιηθεί με αθλητικές εγκαταστάσεις κτλ ο χώρος που βρίσκεται στην παραλία Μέσης, στην τελευταία διασταύρωση πριν την ακτή.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.