Μνημείο θρακικών δεινών

To σεμνό μνημείο των διωχθέντων Θρακών, που αποκαλύφθηκε εχθές (18-3-2018) από τον Μητροπολίτη μας κ. Παντελεήμονα στον περίβολο της Αγίας Βαρβάρας, ήρθε να αποκαταστήσει ένα μέρος της συλλογικής μας μνήμης που δυστυχώς απουσιάζει από την Κομοτηνή. Το μαρμάρινο μνημείο είναι αφιερωμένο στους Έλληνες της Θράκης οι οποίοι στις αρχές του 20ου αιώνα και κατά τη διάρκεια των βαλκανικών πολέμων και του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου υπέφεραν τα πάνδεινα, όντας εγκλωβισμένοι μεταξύ Τούρκων και Βουλγάρων. Ως «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ» βλέπουμε την αξιέπαινη πρωτοβουλία της τοπικής Εκκλησίας ως μια ψηφίδα στο απόν σχέδιο του παρελθόντος μας. Πώς εξελίχθηκε το νεοτουρκικό σχέδιο εθνοκάθαρσης στην ανατολική Θράκη, πόσα θύματα είχαν τα «αμελέ ταμπουρού»; Πώς επιβίωσαν οι ελληνικοί πληθυσμοί μέσα στην βουλγαροτουρκική παλίρροια στρατευμάτων; Αληθεύουν οι αριθμοί του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως που δίνανε 774.000 εκτοπισθέντες για την περίοδο 1913-1918 μόνο για την Ανατολική Θράκη; Προφανώς δεν είναι τυχαίο ότι γέμισε η βόρεια Ελλάδα – Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Ημαθία, Πιερία… – οικισμούς με Θρακιώτες.

Χωρίς χθες δεν υπάρχει κανένα αύριο, χωρίς ρίζες καρποί δεν υπάρχουν. Η τοπική Μητρόπολη προσέφερε μιαν ένυλη αφορμή αυτοσυνειδησίας σε κάθε Κομοτηναίο που ενδιαφέρεται (βεβαίως πάντα υπάρχουν και τα άχθη αρούρης με τις εθνοφοβικές διαφωνίες τους). Η μόνη δική μας ένσταση είναι πως το μνημείο αξίζει μια κεντρική θέση της πόλης. Δεν μπορεί το μνημείο των Εβραίων λ.χ. να δεσπόζει στον ομφαλό της Κομοτηνής και το αντίστοιχο των Ελλήνων προγόνων μας να μισοπροβάλλει στην άκρη της. Δήμος και Μητρόπολη μπορούν να συνεργαστούν για να πάρει τη θέση που δικαιούται.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*



Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.