«Πέρασε» η πρόταση του Ν. Δαπέργολα για να προσκληθούν στην Κομοτηνή οι δύο φιλέλληνες Ιταλοί δήμαρχοι, αλλά και για περαιτέρω συνεργασία του Δήμου Κομοτηνής με τους Δήμους Κάβα Ντέι Τιρένι και Μπαρονίσι.
«Είναι μια καλή ευκαιρία για να μπούμε και σε μια διαδικασία ευρωπαϊκού προσανατολισμού και να ξεφύγουμε έτσι από τη μιζέρια της γειτονιάς μας», είπε ο επικεφαλής της παράταξης «Σπάρτακος».
Η προοπτική να βρεθούν και στην Κομοτηνή οι δύο Ιταλοί δήμαρχοι που αποφάσισαν να προσφέρουν το μισθό τους στην Ελλάδα, ανοίγει μετά από πρόταση του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Σπάρτακος» Νεκτάριου Δαπέργολα, που έγινε σχεδόν ομόφωνα αποδεκτή από το δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής στην πρόσφατη συνεδρίασή του, στις 29 Φεβρουαρίου 2012. Ο Μάρκο Γκάλντι, δήμαρχος της Κάβα Ντέι Τιρένι και ο Τζιοβάνι Μοσκατιέλο, δήμαρχος του Μπαρονίσι, βρέθηκαν πρόσφατα στην Αθήνα προσκεκλημένοι της ΚΕΔΕ (Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας), από την οποία και τιμήθηκαν. Εκεί έγινε γνωστό ότι οι δύο Ιταλοί δήμαρχοι, οι οποίοι αποφάσισαν συμβολικά να εκχωρήσουν επί ένα ολόκληρο έτος τον μισθό τους (περίπου 1900 ευρώ μηνιαίως) σε ένδειξη συμπαράστασης προς τον ελληνικό λαό για την κρίση που βιώνει, φιλοδοξούν να συγκροτήσουν με τους συναδέλφους από άλλες ευρωπαϊκές χώρες πανευρωπαϊκό δίκτυο αλληλεγγύης και ανάπτυξης. Επίσης, εξέφρασαν ένα μεγάλο “ευχαριστώ” στην Ελλάδα για την προσφορά της στον πολιτισμό και στην ανθρωπότητα, ενώ άφησαν έντονες αιχμές για τη στάση της Ε.Ε. απέναντι στη χώρα μας.
Κάνοντας αρχικά λόγο για μία πολύ σωστή κίνηση εκ μέρους της ΚΕΔΕ, ο δημοτικός σύμβουλος Νεκτάριος Δαπέργολας, πρότεινε ακολούθως στο σώμα τα εξής:
«Θα ήταν ευχής έργο να καλέσουμε και εμείς στην Κομοτηνή τους δύο δημάρχους, για να τους τιμήσουμε αλλά όχι μόνο γι ‘αυτό. Μπορούμε να αποκτήσουμε μια σχέση μαζί τους, η οποία στο μέλλον θα δρομολογήσει ένα ευρύτερο πλαίσιο συνεργασίας. Μπορούμε να καταρτίσουμε κάποιο πρωτόκολλο συνεργασίας, είτε ακόμη και να προβούμε σε κάποια διαδικασία αδελφοποίησης, αν αυτό είναι εύκολο. Νομίζω ότι ειδικά η πόλη Κάβα Ντέι Τιρένι προσφέρεται πολύ για κάτι τέτοιο. Ενημερώνω όσους δεν το γνωρίζουν, ότι βρίσκεται σε μια περιοχή με βαθύτατους ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με την Ελλάδα, αλλά έχει σχέση και με τη νεότερη ιστορία μας, καθώς ήταν για λίγους μήνες η τελευταία έδρα της εξόριστης ελληνικής κυβέρνησης, όταν έφυγε από τον Λίβανο το καλοκαίρι του 1944 και μέχρι να επιστρέψει στην απελευθερωμένη από τους Γερμανούς κατακτητές Αθήνα τον Οκτώβρη του ίδιου έτους. Ήταν μάλιστα και η πόλη στην οποία ο Γιώργος Σεφέρης (που ως διπλωμάτης βρισκόταν μαζί με την κυβέρνηση) έγραψε ακριβώς τότε το περίφημο ποίημά του «Ο τελευταίος σταθμός»! Πέραν αυτού όμως είναι και μία πόλη που έχει και πολλά κοινά με την Κομοτηνή, καθώς έχει πληθυσμό γύρω στις 55.000 με 60 χιλιάδες και διαθέτει και Νομική Σχολή (καθηγητής της οποίας είναι άλλωστε ο δήμαρχος Γκάλντι), γεγονός που θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει και σε ακαδημαϊκού τύπου συνεργασίες.
Θεωρώ συνεπώς ότι είναι μία εξαιρετική ευκαιρία και να αποκτήσουμε ως Δήμος μια γνωριμία με κάποιους που είναι αποδεδειγμένα φίλοι μας, αλλά και να δομήσουμε μια σχέση συνεργασίας, που μόνο οφέλη μπορεί μακροπρόθεσμα να έχει. Και πιστεύω ότι θα είναι καλό και επικοινωνιακά για την Κομοτηνή, να μπούμε έτσι σε μια διαδικασία ευρωπαϊκού προσανατολισμού (ειδικά με τον φιλικό μας ευρωπαϊκό Νότο), ξεφεύγοντας λίγο και από όλους αυτούς τους γνωστούς μίζερους προσανατολισμούς της στενής γειτονιάς μας, στους οποίους είμαστε εγκλωβισμένοι εδώ και πολλά χρόνια».
Η πρόταση του Ν. Δαπέργολα υιοθετήθηκε κατά πλειοψηφία από το δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής, αφού μειοψήφησε (όπως φυσικά…αναμενόταν) ο δημοτικός σύμβουλος του ΚΚΕ Νίκος Φακιρίδης…
Υποβολή απάντησης