Οι προτάσεις μας

Γιατί δημιουργήσαυμε τον «Σπάρτακο»;

Για να πούμε λίγο καλύτερα τα όσα λένε και οι άλλοι;
Για να αρπάξουμε κι εμείς κανένα κόκκαλο;
Για να παραστήσουμε κι εμεις τους εκλεκτούς του λαού;

ΟΧΙ! Η απόγνωση και η ανάγκη μας έκαναν να αφήσουμε δουλειές μας, τις προσωπικές υποθέσεις και οικογενειακές υποχρεώσεις μας, και να δώσουμε στους εαυτούς μας και στην κοινωνία μιαν εκλογική διέξοδο. Για να πάψουμε να ψηφίζουμε και να ανεχόμαστε κλέφτες και ψεύτες, ανίκανους και ανύπαρκτους. Για να αποδειχθεί πως ο τόπος δεν έχει ανάγκη την κομματική καμαρίλα.

Δεν έχουμε σπόνσορες ή εξαρτήσεις. Δεν γίναμε άνθρωποι χάρη σε μηχανισμούς και στοές. Δεν είμαστε γιοί, θυγατέρες ή γαμπροί κομματάνθρωπων και μεγαλομπεζαχτάδων. Δεν θα υποσχεθούμε διορισμούς σε κανέναν, δεν θα λαδωθούμε από κανέναν, δεν θα προδώσουμε κανέναν.

Είμαστε η φωνή της κοινωνίας που δεν μπορεί να βλέπει τη θανάτωσή της από την κομματοκρατία, άπραγη στην τηλεόραση.

Θέλετε και προτάσεις; Ορίστε:

Η Κομοτηνή, δυστυχώς, είναι κατά βάσιν μια άσχημη πόλη, χωρίς έντονη προσωπικότητα και δίχως ζωντανό παρελθόν. Ο Δήμος της, όντας δυσλειτουργικός και χρεωμένος, μεγεθύνεται, και το μέλλον του προδιαγράφεται σκοτεινό, ειδικά μέσα σε μια χώρα που την κουμαντάρει το ΔΝΤ. Μέσα σ’ αυτές τις αναπόδραστες συνθήκες τι το ρεαλιστικό μπορεί να προτάξει κανείς; Την ειλικρίνεια και την καλλιέργεια, την διαφάνεια και την ΕΛΠΙΔΑ!

Οικονομικό συμμάζεμα:
Αν δεν προηγηθεί αυτό, και παραμένει ο Δήμος στο χείλος της οικονομικής κατάρρευσης, τα λόγια είναι εξαπάτηση του κόσμου. Αντιμετώπιση των οφειλών, συρρίκνωση των αναθέσεων, τέρμα στην κατάτμηση των έργων, μάζεμα των χρεών προς Δήμο – ΔΕΥΑΚ, καταγραφή και αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας.

Διαφάνεια:
Δεν πρόκειται για ανούσιο σύνθημα. Έσοδα και έξοδα του δήμου να ελέγχονται κάθε τρίμηνο και να αναρτώνται στο Διαδίκτυο. Τα Ε1 και Ε9 των δημοτικών συμβούλων (και συζύγων / τέκνων) να βρίσκονται επίσης στην δημοτική ιστοσελίδα. Εκεί πρέπει να βρίσκεται και η λίστα αποπληρωμής έργων και προμηθειών, που θα μειώσει τις «διευκολύνσεις».

Δημοτικά Έργα:
Όλα τα έργα του Δήμου να τίθενται σε δημόσια διαβούλευση σχετικά με τη σκοπιμότητα και κάποιες αμφιλεγόμενες λεπτομέρειές τους πριν την εκπόνηση της μελέτης και να περνάνε υποχρεωτικά από πλήρη ποιοτικό έλεγχο σε κάθε φάση της κατασκευής τους.

Ανθρώπινη Πόλη:
Η καθαριότητα της πόλης, το μάζεμα των αδέσποτων που επανεμ φανίστηκαν, η μέριμνα για την καλαισθησία και τη λειτουργικότητα δεν χρειάζονται πολλά χρήματα. Πεζοδρόμηση του κέντρου και σύνδεση της πόλης με τους κοντινούς οικισμούς με ποδηλατόδρομους.

Κοινωνική Αλληλεγγύη:
Όσο κι αν είναι δύσκολοι οι καιροί γενικώς, για κάποιους είναι δυσκολότεροι. Αναγκαία η συνεργασία με την Εκκλησία που κάνει έργο, όπως και με σωματεία εγνωσμένης αξιοπιστίας. Άστεγοι, Ρομά, οικογένειες με ΑΜΕΑ, θύματα κακοποιήσεων κ.ά. ζούνε δίπλα μας…

Άμεση Δημοκρατία:
Τοπικά δημοψηφίσματα για τα κρίσιμα ζητήματα του τόπου, ώστε να έρθει ο πολίτης κοντύτερα στην διαχείριση του τόπου του έστω κι από την οθόνη του υπολογιστή του! Προώθηση του εθελοντισμού στα σχολεία, κινητοποίηση των δημοτών για τα δημοτικά πράγματα.

Πολιτιστική κίνηση:
Συνεργασία με Μορφωτικό Όμιλο Κομοτηνής και άλλους πολιτιστικούς συλλόγους, στήριξη του Λαογραφικού Μουσείου, επαναλειτουργία του ΔΗΠΕΘΕ, δημιουργία δημοτικής κινηματογραφικής λέσχης, γενικώς αντίσταση στην αμερικάνικη υποκουλτούρα.

Ταυτότητα της πόλης:
Σε μια πόλη αμνήμονα, χωρίς προπολεμικά αρχεία, χρειαζόμαστε πολλά: Προβολή του βυζαντινού της προσώπου (Φρούριο, Ιμαρέτ, Μοσυνούπολη…), ίδρυση βυζαντινού Μουσείου, ανάδειξη των σημαντικών της κτιρίων, ίδρυση Κέντρου Ιστορίας της Θράκης.

Ευρωπαϊκός προσανατολισμός:
Η πόλη δεν μπορεί να συνεχίσει να κινείται σε ρυθμούς τουρκομπαρόκ. Εφόσον, καλώς ή κακώς, μετέχουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αξιοποιήσουμε το γεγονός αυτό. Η ανάπτυξη σχέσεων με ομοειδείς δήμους της Ιταλίας ή της Γαλλίας θα ανοίξει άλλους ορίζοντες από αυτούς του Κίρτζαλι και του …Μπαϊράμπασα.

***

Σήμερα που όλη η χώρα έχει φτάσει ένα βήμα πριν την καταστροφή, χρειαζόμαστε επειγόντως μιαν άλλη πορεία.

Η Κομοτηνή έχει την ευκαιρία για κάτι τέτοιο με τον «Σπάρτακο». Είναι ανάγκη όχι μόνο να εκφραστεί η πόλη στην κάλπη αλλά και να αναλάβει τις τύχες της στα χέρια της, όσο αυτό είναι δυνατόν.

Όλοι μαζί μπορούμε
και θα τ’ αποδείξουμε,
όχι στις 7 Νοεμβρίου
αλλά ΑΠΟ τις 7 Νοεμβρίου!

Κατεβάστε το έντυπο σε μορφή PDF (4,2 MB)