Οι κομματάρχες (ξανα)κάνουν μπίζνες στην πλάτη μας

Για όποιον έχει μνήμες που πάνε πίσω μία δύο δεκαετίες, είναι γνωστό πως ο ορισμός της διαπλοκής, της ρεμούλας και του ρουσφετιού ήταν οι “αναπτυξιακές” εταιρείες των Δήμων. Κι ενώ πριν χρόνια ο Καλλικράτης τις κατήργησε και συμμάζεψε την κόπρο του Αυγεία, η Κυβέρνηση του Σύριζα εννοεί να μας τις επαναφέρει.
Πρόσφατη εγκύκλιος (1250/4-1-2019) του υπουργείου Εσωτερικών και του Αλ. Χαρίτση μας θυμίζει πως βάσει του Ν.4555/18, άρθρ. 182-184, Δήμοι και Περιφέρειες μπορούν να συστήνουν ή να συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα με «αναπτυξιακό χαρακτήρα». Ως τομείς δραστηριοποίησης αναφέρονται η ενέργεια, η παροχή υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, οι μεταφορές, η
αξιοποίηση φυσικών πόρων και ο τουρισμός. Έχουμε λοιπόν μιαν επέλαση του κρατισμού και του κομματισμού, στο όνομα δήθεν των τοπικών κοινωνιών, λες και δεν ξέρουμε τι σημαίνει “δημοτική επιχείρηση” στην πράξη. Πόσα χρήματα, ας πούμε, αποφέρει η “Ν. Τσανακλής Α.Ε.” που …αξιοποιεί την δημοτική ακίνητη περιουσία (δημοτική αγορά, καταστήματα δημοτικού σταδίου, κτλ) στον Δήμο; Ούτε ένα ευρώ! Και για να μείνουμε στην πρότερη εμπειρία της Κομοτηνής ας θυμίσουμε το ρεμούλικο Τουριστικό Περίπτερο της Νυμφαίας, τα καζάντια από το δημοτικό πάρκινγκ αλλά και την ΔΕΥΑΚ προ του 2006. Το πάρτυ εκείνων των χρόνων, που τόσα ξεβράκωτα οπίσθια έντυσε, επιχειρούν οι συριζέοι να μας το ξανατρίψουν στα μούτρα. Να ξαναδούμε άεργους και άθλιους κομματάρχες να γίνονται businessmen και …CEO με τα δικά μας τα λεφτά και για τα δικά τους συμφέροντα.
Αξίζει να σημειωθεί πως ήδη από 1-1-2019 έχει καταργηθεί ο προληπτικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου στις δαπάνες των ΟΤΑ, εξέλιξη που αφήνει ένα μεγαλύτερο περιθώριο για φαινόμενα του κακού παρελθόντος.
Τουλάχιστον στην Κομοτηνή ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ θα βρίσκεται στη θέση του για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας και για να κόψει τον αέρα των επίδοξων “μπαρμπέρηδων στου κασίδη το κεφάλι”.

Αν σας άρεσε το άρθρο, γραφτείτε στην λίστα ενημέρωσης!

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.