Η ΔΕΥΑΚ και τα αναδρομικά των εργαζομένων της

O «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ», ως η μόνη αντιπολιτευτική παράταξη που μετέχει στο ΔΣ της ΔΕΥΑΚ, θεωρεί υποχρέωσή του να εκφράσει στους συνδημότες μας την άποψή του για το σοβαρό θέμα που προέκυψε με την δικαστική απόφαση για τα αναδρομικά 55 εργαζομένων της δημοτικής επιχείρησης. Και να πει και πάλι την αλήθεια που γνωρίζει, όπως σε όλα τα θέματα, χωρίς εκλογικές σκοπιμότητες, στρογγυλέματα και αερολογίες.
Ας δούμε εν συντομία τα δεδομένα:
1) Από τις 126 δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης – αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) της χώρας, οι 119 είναι μέλη της ΕΔΕΥΑ, στης οποίας το ΔΣ μετέχει και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Κομοτηνής Δ. Καρασταύρου. Όλες οι ΔΕΥΑ είναι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου με κοινωφελή, μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Με βάση όσα είναι επισήμως γνωστά, έχουν προσφύγει στην Δικαιοσύνη εργαζόμενοι από 11 ΔΕΥΑ και έχουν δικαιωθεί (σε πρώτο ή δεύτερο βαθμό) εργαζόμενοι από 2 ΔΕΥΑ.
2) Αυτή τη στιγμή έχουμε μία προσφυγή και πρωτόδικη δικαστική δικαίωση 55 εργαζομένων της ΔΕΥΑΚ (επί συνόλου 83), όπου κρίνονται παράνομες οι προ επταετίας μνημονιακές περικοπές στις αμοιβές τους. Εκείνη την εποχή η διοίκηση της ΔΕΥΑΚ είχε εφαρμόσει τις περικοπές που επέβαλε ο νόμος.
3) Η ΔΕΥΑΚ καλείται να καταβάλει περίπου 1,8 εκ. ευρώ, κεφάλαιο και τόκους μαζί. Σημειωτέον ότι αυτά τα χρήματα θα τα πληρώσουμε εμείς οι δημότες και όχι κάποιος κρατικός προϋπολογισμός, αφού πλέον οι ΔΕΥΑ σε όλη την χώρα έχουν υποχρέωση για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.
4) Υπάρχουν δύο αποφάσεις διαφορετικών τμημάτων του Αρείου Πάγου που δικαιώνουν εργαζόμενους δύο ΔΕΥΑ (Λέσβου και Ρόδου) και η πιο πρόσφατη από άλλο τμήμα του Αρείου Πάγου που απορρίπτει την προσφυγή εργαζομένων της ΔΕΥΑ Πρέβεζας βασιζόμενοι σε άλλο σκεπτικό. Το σκεπτικό των αποφάσεων που δικαιώνουν τους εργαζομένους είναι πως κακώς έγιναν οι περικοπές καθώς οι ΔΕΥΑ είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Δεν μας είπαν όμως γιατί τότε οι ΔΕΥΑ υποχρεώνονται να στέλνουν κάθε σύμβαση στην Επίτροπο για έλεγχο, γιατί δεν μπορούν να κάνουν προσλήψεις ή απολύσεις προσωπικού σύμφωνα με τις ανάγκες τους και τα οικονομικά τους, γιατί οι όποιες προσλήψεις γίνονται, εγκρίνονται από το υπουργείο και ελέγχονται από το ΑΣΕΠ. Υπάρχει άλλη τέτοια επιχείρηση-υβρίδιο στον ιδιωτικό τομέα; Από την άλλη αν όντως ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα γιατί δεν έχουν ενταχθεί στο ενιαίο μισθολόγιο;
Το νομοθετικό καθεστώς λειτουργίας τους μας θυμίζει τις πασοκικές ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΣΕ, Διυλιστήρια, Ολυμπιακή, τράπεζες κτλ) με τους παχυλούς μισθούς των εργαζομένων και τα τεράστια ελλείματα που τα άφηναν οι διοικούντες τους να γιγαντώνονται και δεν προσέφεραν ποιοτικές υπηρεσίες. Όταν ήρθε η ώρα να τις ξεπουλήσουν εξ ολοκλήρου ή κατά ένα μειοψηφικό ποσοστό δεν αντέδρασε κανένας. Πριν ξεπουληθούν όλα αυτά χρυσοπληρώσαμε εθελούσιες εξόδους εκατομμυρίων, τα χρέη φορτώθηκαν σε εμάς και τα κέρδη μοιράστηκαν σε ιδιώτες μετόχους και εργαζόμενους.
5) Αυτή την στιγμή δημιουργήθηκε ένα μείζον πρόβλημα σε όλες τις ΔΕΥΑ της χώρας που ταλαιπωρεί εργαζομένους και διοικήσεις και μπορεί να τινάξει στον αέρα, την εργασιακή ειρήνη στις ΔΕΥΑ, ισολογισμούς, τεχνικά έργα που έχουν προγραμματιστεί σε όλη την χώρα και να ταλαιπωρήσει τους δημότες. Η κεντρική διοίκηση οφείλει να δώσει λύση ΑΜΕΣΑ ξεκαθαρίζοντας το θέμα και σε περίπτωση που έχουν δίκιο οι εργαζόμενοι η μισθολογική αποκατάσταση τους να γίνει με τρόπο που να μην διαταράξει την ομαλή λειτουργία των ΔΕΥΑ. Απορίας άξιο, γιατί ακόμα η ΕΔΕΥΑ δεν κάλεσε επίσημα την Κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Αν δεν δοθεί λύση από την Κυβέρνηση θα πρέπει να επιδιωχθεί με κάποιον τρόπο η παραπομπή του θέματος στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.
Έτσι λοιπόν, ως ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ συμφωνούμε με την προσφυγή της επιχείρησης στον ανώτερο δικαστικό βαθμό και αν δικαιωθούν κι εκεί οι εργαζόμενοι, τότε βεβαίως και θα τους καταβληθούν τα χρήματα. Όμως το να ζητούν και τους τόκους, τη στιγμή που οι ίδιοι δανείζονται άτοκα από την επιχείρηση ή όταν οι εργολάβοι παραιτούνται των τόκων για χρήματα που έχουν να λαμβάνουν από την ΔΕΥΑΚ, νομίζουμε ότι πρέπει να το ξανασκεφθούν. Αν εξασφαλίσουν το κονδύλιο από την πολιτεία, αφού αυτή δημιούργησε το όλο ζήτημα, έχει καλώς. Διαφορετικά είμαστε σίγουροι ότι η κοινωνική τους συνείδηση και ευθύνη θα πρυτανεύσει και δεν θα καλέσουν τον Κομοτηναίο δημότη να πληρώσει μισό εκατομμύριο πανωτόκια σε αμοιβές ήδη σχετικά υψηλές. Πέρα από λαϊκισμούς και ατομισμούς, το «εμείς» ως προτεραιότητα πρέπει να έχει κάποιο περιεχόμενο τουλάχιστον σε μικρές κοινωνίες σαν τη δική μας, όπου όλοι γνωρίζουν όλους και όλα.

Αν σας άρεσε το άρθρο, γραφτείτε στην λίστα ενημέρωσης!

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.