Επιστολή στον δήμαρχο για την ατμοσφαιρική ρύπανση

Προς τον Δήμο Κομοτηνής

Γραφείο δημάρχου κ. Γ. Πετρίδη

 

ΘΕΜΑ: Ατμοσφαιρική ρύπανση στην πόλη της Κομοτηνής

 

Κύριε δήμαρχε,

Όπως και προ ημερών αναφέραμε στην σχετική συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής, η ατμοσφαιρική ρύπανση στην πόλη είναι ένα μείζον θέμα για την δημόσια υγεία που κακώς δεν απασχόλησε μέχρι σήμερα την διοίκηση. Τώρα που ο επικείμενος χειμώνας θα επαναφέρει την γνωστή από οκταετίας κατάσταση με το νέφος από την καύση της βιομάζας, θεωρούμε απαραίτητο τουλάχιστον να καταγράψουμε επιστημονικά την κατάσταση, ειδικά για τα λεπτά αιωρούμενα σωματίδια (ΡΜ10 και ΡΜ2.5). Όπως ήδη είπαμε και στην συνεδρίαση της 19ης Οκτωβρίου 2017, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης διαθέτει το επιστημονικό προσωπικό, τον τεχνολογικό εξοπλισμό, την εμπειρία μα και τη βούληση να βοηθήσει στην κατεύθυνση αυτή (έχει γίνει ήδη σε Ξάνθη και Καβάλα). Οι μετρήσεις που χρειαζόμαστε μπορούν να γίνουν από το Εργαστήριο Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης μετά από συνεννόηση, με ελάχιστο κόστος το οποίο θα καλύπτει μόνο τα έξοδα εγκατάστασης, των εμπλεκόμενων φοιτητών (όχι καθηγητών) και το κόστος των χρησιμοποιούμενων φίλτρων και αναλωσίμων. Εννοείται πως το εργαστήριο μπορεί να μας προσφέρει και ό,τι επιπλέον ανάλυση και υπηρεσία ζητήσουμε επί του θέματος.

Με δεδομένο ότι τα λεπτά αιωρούμενα σωματίδια είναι αποδεδειγμένα αίτιο καρδιοαγγειακών προβλημάτων, καρκίνων του πνεύμονος κτλ, πιστεύουμε ότι ένα πρώτο βήμα, αυτό της διαπίστωσης το οφείλουμε στους δημότες μας, όπως άλλωστε το ζητά και η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία, το «Πρόγραμμα για καθαρό αέρα» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2013) κτλ. Εμείς, ως «Σπάρτακος» έχουμε κάνει ήδη τις απαραίτητες συνεννοήσεις και σας καλούμε να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες που θα μας εξασφαλίσουν με ασήμαντο κόστος την διάγνωση αλλά και προτεινόμενες λύσεις για το θέμα.

Με τιμή,

Κώστας Καραΐσκος,

Παράταξη Πολιτών «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ»

Αν σας άρεσε το άρθρο, γραφτείτε στην λίστα ενημέρωσης!

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.