Μια μπακάλικη επιστολή στον υπουργό Οικονομικών κ. Τσακαλώτο

Κομοτηνή, 15/5/17

Κύριε υπουργέ,
Παρακολουθώντας την απεγνωσμένη κυβερνητική προσπάθεια για περικοπές στις συντάξεις (που της επιβάλλονται) μέ κάποια δόση δικαιοσύνης (που επιθυμεί), έχω να σας κάνω μία πρόταση. Μπακάλικη, ναι, δεν έχω περισσότερες γνώσεις οικονομικών από τον χθεσινό εισηγητή σας στη Βουλή, αλλά την θεωρώ λογική, δίκαιη και ρεαλιστική. Άλλωστε ο Έλληνας μπακάλης ήταν που κράτησε το υπόδουλο έθνος μας όρθιο σε απείρως χειρότερες συγκυρίες, με την τετράγωνη λογική του και το παραγωγικό μυαλό του.


Σίγουρα γνωρίζετε καλά πόσες χιλιάδες συνταξιούχοι τις δύο τελευταίες δεκαετίες πήρανε από το κράτος συντάξεις βασιλικές και εφάπαξ μυθικά. Και μπορεί η μηνιαία τους σύνταξη σήμερα να έχει περικοπεί, όμως ήδη έχουν εισπράξει από τον δημόσιο κορβανά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ έκαστος. Από τον ίδιον αυτόν κορβανά που σήμερα εμφανίζεται ανήμπορος να διατηρήσει ακέραιο το 500άρικο που δίνει στην συνταξιούχα ηλικιωμένη, καταδικάζοντάς την σε συνθήκες ασύλληπτης μιζέριας.
Μήπως δεν πρόκειται για το ίδιο κράτος; Μήπως δεν μιλάμε για συνταξιούχους της ίδιας χώρας; Δηλαδή ό,τι έγινε έγινε, κι όποιος πρόλαβε άρπαξε; Με τι μούτρα ζητάτε από τον συνταξιούχο των 500 ευρώ να του κόψετε κάτι, όταν μέχρι προχθές απόφοιτοι μέσης εκπαίδευσης τσέπωναν συντάξεις πάνω κάτω 3.000 ευρώ, επειδή έτυχε να βρεθούν (με μέσον) σε μια θέση διοικητικού προσωπικού στην “κατάλληλη” υπηρεσία; Και όχι μόνον αυτό αλλά φιλοδωρήθηκαν και με 150, 250, 350 χιλιάρικα εφάπαξ, λες και ήταν μεγαλοστελέχη της ΙΒΜ!
Η πρότασή μου είναι απλή: χωρίς ίχνος ρεβανσισμού αλλά με το περί δικαίου αίσθημα, να κόψετε σταδιακά αλλά γρήγορα την σύνταξη από όσους πήραν μια περιουσία ως εφάπαξ. Από την οικονομία που θα κάνετε θα μπορέσετε να κάνετε μιαν αναδιανομή δίκαιη και λογική. Κάποιος λ.χ. που πήρε 350.000 ευρώ εφάπαξ είναι σαν να πήρε μεμιάς τις συντάξεις 20 χρόνων επί ενάμισυ χιλιάρικο μηνιαίως – τι άλλο θέλει στις σημερινές συνθήκες; Αναλόγως μπορείτε να αντιμετωπίσετε και τους λιγότερο (ή και περισσότερο!) “αποζημιωθέντες”. Βάλτε κάτω τα τεφτέρια του υπουργείου Οικονομικών, βρείτε όσους το κράτος σκανδαλωδώς ευνόησε και προχωρήστε σε μια κοινωνικά δίκαιη αναδιανομή του συνταξιοδοτικού κονδυλίου. Άλλωστε, αν ενθυμούμαι καλώς, είστε Κυβέρνηση της Αριστεράς, όχι;

Με τιμή,

Κώστας Καραΐσκος
Παράταξη Πολιτών ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

Αν σας άρεσε το άρθρο, γραφτείτε στην λίστα ενημέρωσης!

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.