Η Ποντιακή γενοκτονία και οι δύο βάρκες

 

Προχθές, 18 Μαΐου, παραμονή της Ημέρας Μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ο δήμαρχος Κομοτηνής έδωσε άδεια σε έναν σύλλογο καλλιτεχνών κάποιου Νοσοκομείου της Άγκυρας να πραγματοποιήσει έκθεση ζωγραφικής στην αίθουσα του μεγάρου Στάλιου στην Κομοτηνή. Είναι γνωστό εδώ και χρόνια σε όσους ασχολούνται με το θέμα πως οι Τούρκοι επιμένουν να “συνδιοργανώνουν” με φορείς στην Ελλάδα κοινές πολιτιστικές εκδηλώσεις. Έτσι μάλλον θεωρούν πως απαλείφουν το πνεύμα της γενοκτονίας των Ποντίων Ελλήνων από τον Κεμάλ πασά. Στην έκθεση αυτή (τι έκπληξη!) κεντρικό έκθεμα ήταν μιά ζωγραφιά που απεικόνιζε τον Κεμάλ έφιππο να ατενίζει το μέλλον της Τουρκίας, ένα μέλλον χωρίς μειονότητες βέβαια.

Στα εγκαίνια της έκθεσης παρέστησαν ο αντιπεριφερειάρχης Αχμέτ Ιμπράμ, ο περιφερειακός σύμβουλος Μουσταφά Κατραντζί, ο αντιδήμαρχος Κομοτηνής Εμρέ Αχμέτ, η δημοτική σύμβουλος Σιμπέλ Μουσταφάογλου, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κομοτηνής Κλεοπάτρα Στογιαννίδου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Καλλιτεχνών Ροδόπης Άρης Αντωνιάδης. Δηλαδή ο Δήμος Κομοτηνής εκπροσωπούνταν σε αρκετά υψηλό επίπεδο.

Παραμονές της εθνικής μας επετείου της Ποντιακής γενοκτονίας η Ζεϊνέπ Τεφίκογλου, δημοτική σύμβουλος του Δημάρχου μας, έκανε μιά ανάρτηση στο προφίλ της στα σόσιαλ μίντια, για να δείξει την περηφάνια και την εκτίμησή της προς το πρόσωπο του Κεμάλ πασά. Ανάρτηση που είχε την ευαισθησία να κατεβάσει όταν έγινε γνωστή στους ελληνικούς κύκλους, μετά την μετάφρασή της στα tourkikanea.gr, καθότι η ίδια αλλά και άλλοι μειονοτικοί νοιώθουν ασφάλεια όταν χρησιμοποιούν την τουρκική γλώσσα και απελευθερώνουν τις πεποιθήσεις τους δημοσίως. Η λατρεία προς τον Κεμάλ πασά είναι διάχυτη σε αρκετά πρόσωπα της μειονότητας που στηρίζουν τον Δήμαρχο αλλά και της πλειονότητας σαν μια αρρωστημένη ανοχή στο πρόσωπο ενός ειδεχθή σφαγέα.

Κατά την ίδια περίοδο, βέβαια, ο δήμαρχος και αρκετοί δημοτικοί του σύμβουλοι, περιδιαβαίνουν τις εκκλησίες για μνημόσυνα στη μνήμη των 353.000 θυμάτων του Πόντου, σε εκδηλώσεις μνήμης με κεράκια και δημόσιους θρήνους, σε ποντιακούς χορούς και σε καταθέσεις στεφάνων σε διάφορα μνημεία της γενοκτονίας προς τέρψη των μελών των συλλόγων για την στήριξη από τον δήμαρχο στο έργο τους.

Θεωρούμε πως η πολιτικάντικη κωμωδία συμβολισμών και συλλογής ψήφων πρέπει να τελειώσει. Η αλήθεια είναι αυτή: ΤΗΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΕΠΙΣΗΜΩΣ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΤΗΝ ΔΙΕΤΑΞΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΕ Ο ΚΕΜΑΛ ΠΑΣΑΣ. Οι αυτοδιοικητικοί οφείλουν μια κοινή ανακοίνωση πως η δημόσια εκδήλωση τιμής στο πρόσωπο του Κεμάλ αποτελεί προσβολή για τον Ελληνισμό, όπως ακριβώς και του Χίτλερ. Είμαστε μιά ελεύθερη και ανοιχτή κοινωνία βασισμένη σε ελληνικές αρχές και αξίες, που καμία σχέση δεν έχουν με τον Κεμαλισμό των τριών γενοκτονιών και των εκατομμυρίων εκτοπισμένων. Να κάνουμε σαφές το μήνυμα πως οι μειονοτικοί οπαδοί του Κεμάλ απολαμβάνουν εδώ στην Ελλάδα δικαιώματα και αξίες που στην κεμαλική Τουρκία δεν γνώρισε ποτέ καμιά μειονότητα. Καταλαβαίνουμε πως για τον μέσο αυτοδιοικητικό αυτά είναι ψιλά γράμματα αλλά αν συνεχίσουμε έτσι θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να δούμε στο μέλλον αγάλματα του Κεμάλ δίπλα σε μνημεία για την Ποντιακή γενοκτονία και αυτό να το λέμε πολυπολιτισμικότητα.

Αν σας άρεσε το άρθρο, γραφτείτε στην λίστα ενημέρωσης!

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.