Νεότερα της ΚΟΙΝΣΕΠ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

Όπως είναι ενδεχομένως γνωστό, από τον Μάρτιο του 2013 που ιδρύσαμε την συνεταιριστική επιχείρηση ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ., προσπαθούμε με τα λιγοστά ίδια μέσα, την εθελοντική προσφορά και τις δωρεές που προέκυψαν πρόσφατα να δείξουμε έναν δρόμο για την προώθηση του συλλογικού συμφέροντος και για την τοπική απασχόληση. Ο συνεταιρισμός μας έχει αυτή την στιγμή 19 μέλη, επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων αλλά και ανέργους για τους οποίους θέλουμε να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας. Η έδρα του συνεταιρισμού βρίσκεται στο Κόσμιο, σε χώρο που επίσης μας παραχωρήθηκε μέσα στο φιλικό πλαίσιο που διέπει τις σχέσεις όλων μας. Τα νεότερα από εκεί είναι πως αφενός προχώρησαν οι εργασίες διαμόρφωσης του εσωτερικού χώρου, προκειμένου να στεγαστούν οι δραστηριότητές μας, αφετέρου δε τελειώσαμε με τα διαδικαστικά για την έκδοση αδείας λειτουργίας.

Καλλιέργεια και παραγωγή αγροδιατροφικών προϊόντων

Καλλιεργούμε περίπου 100 στρέμματα με δίκκοκα σιτηρά, κριθάρι και για πρώτη φορά φέτος θα καλλιεργήσουμε δοκιμαστικά και όσπρια. Έχουμε ιδιόκτητα γεωργικά μηχανήματα για την καλλιέργεια στο χωράφι (πέρσι αγοράσαμε και μια μεταχειρισμένη θεριζοαλωνιστική  μηχανή) αλλά και τα αναγκαία μηχανήματα επεξεργασίας για την μεταποίηση τους (ξύλινος πετρόμυλος, μηχανήματα παραγωγής ζυμαρικών κτλ).

Επιδοτηθήκαμε για την αγορά των μηχανημάτων παραγωγής ζυμαρικών από την ΜΚΟ «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, σε συνεργασία και χρηματοδότηση του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Οργανισμού International Orthodox Christian Charities – IOCC και προσφέραμε μια ποσότητα ζυμαρικών σε κοινωφελή ιδρύματα της περιοχής μας στα πλαίσια της ανταποδοτικότητας.

Σκοπός μας είναι η πλήρης καθετοποίηση της παραγωγής (από το χωράφι στο ράφι) ώστε να ελέγχουμε την ποιότητα σε όλα τα στάδια παραγωγής, να περιορίσουμε το κόστος και να προσφέρουμε ποιοτικά τρόφιμα σε δίκαιη τιμή. Η διάθεση των προϊόντων θα γίνεται μέσω τοπικών καταστημάτων αλλά και μέσω συνεταιριστικών καταστημάτων για την υπόλοιπη Ελλάδα.

Δικτύωση, τοπική οικονομία, τοπική αγροδιατροφική αλυσίδα

Είμαστε από τα ιδρυτικά μέλη του δικτύου των ΚΟΙΝΣΕΠ της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΔΙΚΤΥΟ ΚΟΙΝΣΕΠ ΑΜΘ). Μέσα από την δικτύωση αυτή προσπαθούμε να ενώσουμε όλες τις ΚΟΙΝΣΕΠ της Περιφέρειάς μας (για ενιαία φωνή απέναντι σε συλλογικά όργανα της πολιτείας) και να τους βοηθήσουμε με τεχνογνωσία.

Συμμετέχουμε στο Τ.Ο.Ρ.Α. (Τοπική Οικονομία Ροδόπης Αλλάζω) που είναι μια συλλογικότητα που έχει ως σκοπό τη δρομολόγηση διαδικασιών που θα στοχεύουν στη  ζύμωση πολιτών-επαγγελματιών-αγροτών-παραγωγών, με στόχο την ανάδειξη της ταυτότητας της Ροδόπης, υπό την ομπρέλα ενός ενιαίου σήματος, αλλά και τη δημιουργία τοπικής αγροδιατροφικής αλυσίδας και την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας γενικότερα. Μάλιστα την περασμένη Παρασκευή έγινε η πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα στο Επαγγελματικό – Βιοτεχνικό Επιμελητήριο με τον Δημήτρη Μιχαηλίδη και τον Κώστα Μπούντα αλλά και με πλήθος συμπολιτών μας που εμπλέκονται με τα συνεταιριστικά. Ελπίζουμε ότι όλες αυτές οι ζυμώσεις θα καταλήξουν σε ένα πολύ θετικό αποτέλεσμα για την πρωτογενή παραγωγή αλλά και συνολικά για τον τόπο μας.

Κοινωνική προσφορά στην τοπική κοινωνία

Στα πλαίσια της κοινωνικής προσφοράς, λειτουργούμε μέσα και δίπλα στον αστικό ιστό της πόλης, 4 λαχανόκηπους συνολικής έκτασης περίπου15 στρεμμάτων, στις εξής περιοχές:

– 1ος Συνεργατικός λαχανόκηπος περιοχής οδού Κοσμίου, έκτασης 3,5 στρεμμάτων

– 2ος Συνεργατικός λαχανόκηπος περιοχής Αγ. Βαρβάρας, έκτασης 1,2 στρεμμάτων

– 3ος Συνεργατικός λαχανόκηπος περιοχής Ο.Α.Ε.Δ. , έκτασης 7,6 στρεμμάτων

– 4ος Συνεργατικός λαχανόκηπος  περιοχής Αγ. Βαρβάρας, έκτασης 2,6 στρεμμάτων.

Το νεότερο είναι η επέκταση του λαχανόκηπου στην περιοχή ΟΑΕΔ μετά από δύο ακόμη προσφορές χωραφιών. Στο σημείο αυτό πρέπει να ευχαριστήσουμε την ΔΕΥΑΚ για την βοήθεια που μας προσφέρει στα πλαίσια της κοινωνικής της πολιτικής. Έτσι, 40 περίπου νέες οικογένειες προστέθηκαν στις 160 προϋπάρχουσες και θα καλλιεργούνε κι αυτές τα λαχανικά για το καθημερινό τους τραπέζι. Οι κανόνες συμμετοχής παραμένουν ίδιες: ομαδική εκτέλεση κάποιων εργασιών, ήπιες μέθοδοι χωρίς χημικά, πρόκριμα για τις ντόπιες ποικιλίες κτλ. Εδώ οφείλουμε να ευχαριστήσουμε και τους ανθρώπους από το ΠΕΛΙΤΙ που μας προσφέρουν σπόρους και φυτά για τους νέους ενδιαφερόμενους.

Τέλος, είναι και μία ακόμη πλευρά της δραστηριότητάς μας που αξίζει κάποιαν μνεία. Αναφέρομαι στην διανομή τροφίμων που κάποιοι ελάχιστοι άνθρωποι την διεκπεραιώνουν καθημερινά, χρόνια τώρα, χάρη στην θετική ανταπόκριση ορισμένων επαγγελματιών της Κομοτηνής. Από τη φύση της δραστηριότητας αυτής γίνεται αντιληπτό ότι δεν μπορούμε να πούμε περισσότερα πράγματα, ούτε βεβαίως και ονόματα ή στοιχεία. Το σημειώνουμε όμως γιατί το θεωρούμε πολύ σημαντικό καθώς στέλνει με τον πιο άμεσο τρόπο το μήνυμα της κοινωνικής αλληλεγγύης, αυτό που πρωτίστως μας ενδιαφέρει.

Αν σας άρεσε το άρθρο, γραφτείτε στην λίστα ενημέρωσης!

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.