ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ 3ο ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟ ΤΟΥ «ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ»

    Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 30/9, παρουσία του μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος, ο αγιασμός του 3ου Αστικού Συνεργατικού Λαχανόκηπου της δημοτικής παράταξης του «Σπάρτακου». Πρόκειται για ένα εγχείρημα που ξεκίνησε εδώ και δύο περίπου χρόνια και συνεχίζεται με τεράστια επιτυχία, καθώς όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας συμμετέχουν σε αυτό.

    Υλοποιώντας μία πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα, εκείνη της εκμετάλλευσης ακαλλιέργητων χώρων στις παρυφές της Κομοτηνής, οι άνθρωποι του «Σπάρτακου» εντόπισαν τέτοιες εκτάσεις και, αφού έλαβαν εγγράφως την άδεια των ιδιοκτητών τους, τις μετέτρεψαν σε λαχανόκηπους, όπου όλοι οι συμπολίτες μας, χωρίς πολιτικά ή άλλα κριτήρια, αλλά και χωρίς έξοδα (εκτός από ένα αρχικό εφάπαξ ποσό 50 ευρώ, για τη διαμόρφωση των απαραίτητων υποδομών), μπορούν πλέον να καλλιεργούν οι ίδιοι τα λαχανικά τους.

    Ο 3ος Συνεργατικός Λαχανόκηπος του «Σπάρτακου», που βρίσκεται στην περιοχή του Πανθρακικού Σταδίου, έχει έκταση περίπου 5 στρέμματα και φιλοξενεί αυτή τη στιγμή περισσότερους από 60 καλλιεργητές, ενώ θυμίζουμε ότι οι άλλοι δύο βρίσκονται στην περιοχή της οδού Κοσμίου (3,5 στρέμματα) και της Αγίας Βαρβάρας (1,5 στρέμμα). Τόσο μεγάλο είναι όμως το ενδιαφέρον του κόσμου, που έχει ήδη προκύψει μία μεγάλη λίστα αναμονής υποψηφίων καλλιεργητών, με αποτέλεσμα ο «Σπάρτακος» να ετοιμάζει ήδη και 4ο Λαχανόκηπο (πάλι στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας), ο οποίος αναμένεται να είναι έτοιμος πολύ σύντομα.

    Για το όλο αυτό εγχείρημα, αλλά και για τις υπόλοιπες συνεργατικές δράσεις που ετοιμάζει ο «Σπάρτακος», ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Νεκτάριος Δαπέργολας τόνισε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος στους παριστάμενους:

    «Το εγχείρημα των συνεργατικών λαχανόκηπων αποτελεί μία από τις πιο βασικές δράσεις του «Σπάρτακου». Φυσικά δεν είναι και η μόνη, καθώς υα υπενθυμίσω ότι πριν από ακριβώς τρία χρόνια ιδρύσαμε τον «Σπάρτακο», μία αδέσποτη κίνηση πολιτών, με βασικό σκοπό να δώσουμε σε όσους συμπολίτες μας το επιθυμούσαν, μία διέξοδο πολιτικής έκφρασης έξω από τα κομματικά φίλτρα και τις κομματικές μάντρες. Η κίνηση πήρε μέρος στις δημοτικές εκλογές, μπήκε στο δημοτικό συμβούλιο και έκτοτε προσπαθεί πραγματικά να είναι μία ισχυρή αντιπολιτευτική φωνή μέσα στον δήμο. Προσπαθούμε όλον αυτόν τον καιρό να αναδείξουμε θέματα, να ασκήσουμε έλεγχο, να πιέσουμε τη δημοτική αρχή για περισσότερη διαφάνεια, αλλά βέβαια ο ρόλος μας δεν αρκείται στην αντιπολίτευση. Και προτάσεις καταθέτουμε, εφικτές και ρεαλιστικές, αλλά και ιδέες προβάλουμε – και όχι μόνο τις προβάλουμε, αλλά φροντίζουμε να τις υλοποιούμε κιόλας, παρά τα πενιχρά μας μέσα. Μία τέτοια σημαντική ιδέα είναι ο συνεργατισμός, που αποκτά μάλιστα νέες διαστάσεις μέσα στους οικονομικά και κοινωνικά χαλεπούς καιρούς που ζούμε. Έτσι λοιπόν προχωρήσαμε στη δημιουργία των συνεργατικών λαχανόκηπων, με τους οποίους δίνουμε την ευκαιρία σε όποιον συμπολίτη μας το επιθυμεί, να αποκτήσει τον κήπο του και να καλλιεργήσει μόνος του τα λαχανικά του. Το όλο εγχείρημα μάλιστα εντάσσεται πλέον σε ένα ακόμη ευρύτερο πλαίσιο, με την ίδρυση μίας κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης, της «Σπάρτακος Κοιν.σ.επ», που θα περιλαμβάνει και άλλες πολύ σημαντικές δράσεις, με στόχο την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, τα οποία θα διατίθενται σε πολύ χαμηλές τιμές, και γενικά τη διασφάλιση μορφών διατροφικής και ενεργειακής αυτοτέλειας».

    Ο Νεκτάριος Δαπέργολας δεσμεύτηκε μάλιστα ότι πολύ σύντομα θα δοθούν στη δημοσιότητα πολυπληθείς λεπτομέρειες για το νέο αυτό, διευρυμένο και πολύ φιλόδοξο συνεργατικό πρόγραμμα του «Σπάρτακου». Κλείνοντας, τόνισε  ότι η κίνηση πολιτών του «Σπάρτακου» θα συνεχίσει να δίνει ηχηρό παρών στις τοπικές εξελίξεις, με στόχο πάντα λίγη περισσότερη δημοκρατία, διαφάνεια, αλλά και κοινωνική αλληλεγγύη, που μέσα στην παρούσα κρίση αποτελεί μονόδρομο για όλους μας.

     Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο γεωπόνος Δημήτρης Αμανατίδης, που αποτελεί βεβαίως την ψυχή και τον βασικό ιθύνοντα νου όλου αυτού του τομέα των συνεργατικών δράσεων του «Σπάρτακου». Όπως τόνισε μεταξύ άλλων, «μετά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα των λαχανόκηπων σε επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των καλλιεργητών και μετά από απαίτηση πολλών για συνέχιση της προσπάθειας και σε άλλες δράσεις, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο οργάνωσης, δηλαδή τη δημιουργία μιας δομής με σαφή νομική μορφή, που θα λειτουργήσει ως εργαλείο περαιτέρω ανάπτυξης συνεργατικών δράσεων. Έτσι φτάσαμε να ιδρύσουμε μία κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση, την «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.», με στόχευση τη διατροφική και ενεργειακή αυτάρκεια και την παραγωγή χαμηλού κόστους αγροτεχνολογίας για όλους. Ο εν λόγω συνεταιρισμός έχει αυτή την στιγμή ως ιδρυτικά του μέλη επιστήμονες, αλλά και ανέργους (για τους οποίους θέλουμε να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας), και σκοπός του είναι η επιδίωξη του συλλογικού οφέλους και η εξυπηρέτηση γενικότερων κοινωνικών συμφερόντων. Ο συνεταιρισμός μας θέλουμε να λειτουργήσει ως θερμοκοιτίδα ιδεών και στην πορεία αυτές να μετασχηματιστούν σε επιχειρηματικές ιδέες και οικονομικά βιώσιμες μικρές επιχειρήσεις, που θα προσφέρουν στην τοπική κοινωνία ποιοτικά και φθηνά προϊόντα, καθώς και υπηρεσίες και θέσεις εργασίας».

     Αποσπάσματα από τις τοποθετήσεις των Ν.Δαπέργολα και Δ.Αμανατίδη, αλλά και από τα όσα είπε ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής, μπορείτε να δείτε στα σχετικά βίντεο, στο http://inkomotini.blogspot.gr/2013/10/videophotos-4.html

 

ΑΛΛΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, γραφτείτε στην λίστα ενημέρωσης!

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.