ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

   Αντιπροσωπεία του «Σπάρτακου» την οποία αποτελούσαν οι Νεκτάριος Δαπέργολας, Πάρις Καλοδημίδης και Παναγιώτης Βγενάς συναντήθηκε χτες, 29 Απριλίου, με τον δήμαρχο Κομοτηνής Γιώργο Πετρίδη. Στη συνάντηση που διήρκεσε περίπου 2 ώρες, συζητήθηκαν τα εξής θέματα:

   1. Κατ’ αρχάς (και σε συνέχεια της σχετικής αναφοράς που είχε γίνει στη συνέντευξη τύπου της παράταξης στις 27 Μαρτίου) τέθηκε επίσημα στον δήμαρχο η πρόταση για τη δυνατότητα διοργάνωσης δημοψηφισμάτων από πλευράς του Δήμου (για τα οποία υπάρχει και νομική βάση από τον ίδιο τον «Καλλικράτη») και γενικότερα για την καλύτερη λειτουργία του θεσμού της διαβούλευσης (θεσμού που χωλαίνει, όπως έδειξε μεταξύ άλλων και η περίπτωση του ποδηλατοδρόμου). Ο δήμαρχος φάνηκε κατ’ αρχήν θετικός για την ιδέα των δημοψηφισμάτων (υπό προϋποθέσεις και εφ’ όσον ξεκαθαρίσει περισσότερο το σχετικό νομικό πλαίσιο). Πολύ θετικότερος πάντως φάνηκε στο θέμα της διαβούλευσης, όπου δεσμεύτηκε στο να αναζητηθούν συγκεκριμένοι τρόποι (π.χ. μέσω ηλεκτρονικών ή εντύπων ερωτηματολογίων) για τη σφυγμομέτρηση της τοπικής κοινής γνώμης πάνω σε τρέχοντα ζητήματα. Οι ιδέες αυτές θα σχηματοποιηθούν περισσότερο στο εγγύς μέλλον.

   2. Δεύτερο θέμα που συζητήθηκε ήταν εκείνο της απαράδεκτης κατάστασης που παρατηρείται στην Κομοτηνή λόγω της αφισορύπανσης. Τα μέλη του «Σπάρτακου» επισήμαναν στον κ. Πετρίδη ότι, ενώ με συνολικά 20 ταμπλώ και με έναν υπάλληλο, που θα τα ανανεώνει όποτε χρειάζεται, όλη αυτή η τριτοκοσμική εικόνα θα είχε εξαλειφθεί – ή τουλάχιστον θα μπορούσε κανείς να τιμωρήσει αυστηρά τους παραβάτες – εξακολουθούμε  να υφιστάμεθα αυτήν την χρονίζουσα κατάσταση. Το σχετικό κόστος για κάτι τέτοιο θα ήταν της τάξης των 10.000 ευρώ, ποσό καθόλου απαγορευτικό, ακόμη και για τα τωρινά δεδομένα. Με την σημερινή κατάσταση αφ’ ενός εξωθείται στην παράνομη πράξη ο ενδιαφερόμενος να προβάλει μια εκδήλωσή του, κι αφ’ ετέρου η πληροφόρηση του πολίτη υστερεί. Ο «Σπάρτακος» κάλεσε λοιπόν την δημοτική Αρχή να πράξει το στοιχειώδες της καθήκον. Η απάντηση του δημάρχου ήταν επίσης θετική και ελήφθη η διαβεβαίωση ότι θα προχωρήσει γρήγορα αυτό το θέμα (για το οποίο εξάλλου υπάρχει και παλαιότερη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου) και θα καταβληθούν προσπάθειες για να λυθεί ως το τέλος του καλοκαιριού.

   3. Τέθηκαν επίσης στον δήμαρχο κάποιες προτάσεις για αδελφοποιήσεις της Κομοτηνής με ευρωπαϊκές πόλεις: τόσο την ιταλική πόλη Κάβα Ντέι Τιρένι (παλαιότερη πρόταση του «Σπάρτακου», που έχει μάλιστα εδώ και καιρό εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο, αλλά δεν προχώρησε έως τώρα), όσο και κάποια ρωσική πόλη στην περιοχή της Αγίας Πετρούπολης (κίνηση που θα διευκολυνθεί και από την ήδη υπάρχουσα σχέση της Αλεξανδρούπολης με την ίδια περιοχή της Ρωσίας). Τα μέλη του «Σπάρτακου» τόνισαν ότι τέτοιες κινήσεις έχουν σαφέστατη οικονομική, αλλά και πολιτιστική βαρύτητα,  μπορούν να συμβάλουν στη δημιουργία προοπτικών ευρύτερης συνεργασίας και ωφέλειας και ακόμη να δρομολογήσουν μία ευρωπαϊκή στροφή της Κομοτηνής, σε προφανή αντίστιξη προς την έως χτες κατάθλιψη των «συνεργασιών» αποκλειστικά με πόλεις της τριτοκοσμικής γειτονιάς μας.

   Τέλος, υπήρξε ενημέρωση από πλευράς δημάρχου για την εξέλιξη κάποιων τεχνικών έργων (και κυρίως του «καταραμένου» δρόμου της Καρυδιάς) και ευρύτερη συζήτηση για ένα κύκλο θεμάτων, ενώ η αντιπροσωπεία του «Σπάρτακου» του θύμισε και πάλι την πρόταση της παράταξης για τις λαϊκές αγορές τοπικών παραγωγών (η οποία επανετέθη και στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο). Για αυτήν ωστόσο ο κ. Πετρίδης επικαλέστηκε και πάλι την ύπαρξη μεγάλων πρακτικών και κυρίως νομικών δυσκολιών, επιφυλάχθηκε δε να αποδεχθεί την πρόταση, μόλις αρθούν ειδικά οι τελευταίες και διαμορφωθεί το κατάλληλο νομικό πλαίσιο…

Αν σας άρεσε το άρθρο, γραφτείτε στην λίστα ενημέρωσης!

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.