Παράνομο το καθεστώς του οικισμού παραλίας Μέσης, λέει ο Ν.Δαπέργολας!

   Ο επικεφαλής της παράταξης «Σπάρτακος» κάλεσε το δημοτικό συμβούλιο να δει κατάματα μια χαρακτηριστική παρανομία…

                                        (Δημοσίευμα της εφημερίδας «Χρόνος», 12-5-2012)

     Κάλεσε το δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής να δει «επιτέλους κατάματα ένα ζήτημα χαρακτηριστικής παρανομίας και ασυδοσίας που διαιωνίζεται εδώ και 13 περίπου χρόνια», ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης «Σπάρτακου» Νεκτάριος Δαπέργολας, αναφερόμενος στον οικισμό της παραλίας Μέσης Ν. Ροδόπης. Αφορμή για να κάνει την παραπάνω καταγγελία αποτέλεσε το υπ. αριθμ. 14 θέμα στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Κομοτηνής το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης (10-5-2012), που περιελάμβανε εισήγηση της οικονομικής υπηρεσίας για διαγραφή ή μη και επαναβεβαίωση χρηματικών ποσών που αφορούν τέλη φωτισμού – καθαριότητας λυομένων παραλίας Μέσης ετών 2010 – 2011, σύμφωνα με το άρθρο 174 του Ν. 463/2006. Ο κ. Δαπέργολας παίρνοντας το λόγο δε δήλωσε απλώς την πλήρη αντίθεσή του προς την εν λόγω μεθόδευση, όπως είπε και πρόσθεσε, ότι, «δίνεται μία ευκαιρία για να δούμε επιτέλους κατάματα ένα ζήτημα χαρακτηριστικής παρανομίας και ασυδοσίας που διαιωνίζεται εδώ και 13 περίπου χρόνια».

     Ο δημοτικός σύμβουλος παρουσίασε στοιχεία στο σώμα, σύμφωνα με τα οποία πρόκειται για έναν παράνομο, αυθαίρετο οικισμό περίπου 240 ιδιωτών, που προέκυψε το 1999 όταν ο τότε αρμόδιος δήμος Αιγείρου άναψε το πράσινο φως για να εγκατασταθούν στην παραλία τροχόσπιτα και παραπήγματα. «Μιλούμε για κανονική καταπάτηση δημόσιας γης, που ανήκει στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου. Δεν θα υπεισέλθω τώρα στους λόγους που είχε ο τότε δήμαρχος Αιγείρου να κάνει τα στραβά μάτια στην καταπάτηση, αυτό ας το ψάξει κάποιος δημοσιογράφος ή εισαγγελέας», ανέφερε και πρόσθεσε, «έξι ολόκληρα χρόνια πέρασαν και η Κτηματική Υπηρεσία προσπάθησε επιτέλους κάπως να επέμβει. Οι παραβάτες αντέδρασαν, ίδρυσαν μέχρι και «σύλλογο» και αποδέχθηκαν μεν ότι η περιοχή ήταν δημόσια (και άρα ότι οι ίδιοι ήταν παραβάτες), τελικά  όμως δεν συνέβη το προφανές, δηλαδή να εφαρμοστεί η κείμενη ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία περί αυθαιρέτων και συνεπώς, με μία απλή εισαγγελική εντολή, να κατεδαφιστούν τα παράνομα κτίσματα, όπως άλλωστε πράγματι συνέβη στις παραλίες Μαρώνειας, Ιμέρου και Προσκυνητών. Δεν θα μαντέψω τώρα ποιες ήταν οι αιτίες, ίσως να έπαιξε ρόλο και το…θρήσκευμα της πλειονότητας των παραβατών, πάντως μέχρι και το Υπουργείο Εξωτερικών επενέβη για να μην εφαρμοστεί ο νόμος. Αντίθετα πρυτάνευσε μία άλλη λογική, εισπρακτικού τύπου, και συμφωνήθηκε μια ρύθμιση: να πληρώσουν όλοι οι καταπατητές ένα (μάλλον αστείο) πρόστιμο γύρω στα 600 ευρώ ο καθένας για τα 6 προηγούμενα χρόνια της παράβασης και στο εξής ένα ετήσιο ποσό, δίκην ενοικίου». 

     ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΩΝ Ο ΜΕΧΜΕΤ ΔΕΒΕΤΖΗΟΓΛΟΥ

     Προχωρώντας περαιτέρω την τοποθέτησή του ο κ. Δαπέργολας, υποστήριξε ότι, «ο Δήμο Κομοτηνής, στον οποίο ανήκει πλέον η Πολεοδομία, εξυπηρετεί με διάφορες παροχές (όπως φωτισμός και καθαριότητα) τον παράνομο οικισμό. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά έρχεται σήμερα να σβήσει και χρέη κάποιων, με εισήγηση του αντιδημάρχου Μεχμέτ Δεβετζήογλου, ο οποίος, αν δεν κάνω λάθος, συγκαταλέγεται και ο ίδιος μεταξύ των παραβατών. Εδώ μάλιστα δεν έχουμε καν διαγραφές και επαναβεβαιώσεις χρεών, όπως συμβαίνει συνήθως. Από τα στοιχεία που διάβασα, έχουμε μόνο 1-2 περιπτώσεις όπου ζητείται η επαναβεβαίωση πολύ μικρότερων ποσών σε σύγκριση προς τα αναγραφόμενα ως χρεωστούμενα και σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις έχουμε μόνο αιτήσεις διαγραφής ποσών της τάξης των 250 ή 300 ευρώ ανά άτομο και μάλιστα χωρίς καμία ουσιαστική τεκμηρίωση εκ μέρους της Οικονομικής Υπηρεσίας, όπως συμβαίνει σε άλλες περιπτώσεις. Η επίσημη δικαιολογία που προβάλλεται, είναι ότι τα ποσά αυτά «χρεώθηκαν εκ παραδρομής», πράγμα φυσικά που αποτελεί ένα απίστευτα κωμικό επιχείρημα. Γιατί στην πραγματικότητα βέβαια, το μόνο πράγμα που υπάρχει «εκ παραδρομής» είναι ο ίδιος ο οικισμός». Μάλιστα ο κ. Δαπέργολας έθεσε απευθείας ερώτημα προς τον αντιδήμαρχο Κομοτηνής κ. Δεβετζήογλου να απαντήσει αν πράγματι τυγχάνει και ο ίδιος μεταξύ των παραβατών. Ο αντιδήμαρχος που επιβεβαίωσε ότι είναι πρόεδρος του συλλόγου παραθεριστών του οικισμού, παραδέχτηκε τη μέχρι σήμερα παρανομία, αλλά επικαλέστηκε νόμο του 2011 που δίνει το δικαίωμα μίσθωσης για 50 χρόνια. «Έχουμε δικαίωμα να νοικιάσουμε για 50 χρόνια, δε ζητούμε το χώρο για χρησικτησία». 

     ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ ΚΑΙ ΑΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΤΟΣ Ο ΟΙΚΙΣΜΟΣ

     Ο κ. Δαπέργολας δεν πείστηκε από τις απαντήσεις και έκανε λόγο «για έναν παράνομο και «αχαρτογράφητο» εδώ και 13 ολόκληρα χρόνια οικισμό σε κεντρική παραλία του νομού μας, που όχι μόνο δεν τον γκρεμίζουμε, όπως ρητά και κατηγορηματικά επιτάσσει ο νόμος, (πράγμα που συνέβη με εισαγγελική εντολή στις άλλες παραλίες του νομού μας), αλλά ούτε και τους συμβιβαστικούς διακανονισμούς τηρούμε και όχι μόνο τον διατηρούμε σε μείζονα βαθμό πολεοδομικά μη καταγεγραμμένο, αλλά προβαίνουμε και δια της οπισθίας θύρας σε ενέργειες για να τους σβήσουμε κάποια δημοτικά χρέη. Κατά συνέπεια, κύριε δήμαρχε, και μέχρι να απαντηθούν τα ερωτήματα που έθεσα επί της ουσίας, ζητώ να αποσύρετε το 14o θέμα της ημερήσιας διάταξης που σχετίζεται με τον αυθαίρετο οικισμό της παραλίας Μέσης, ώστε να μη συνδέσετε και το όνομά σας με μια εξόφθαλμη παρανομία, αλλά και να δείτε τι μπορείτε να κάνετε από εδώ και πέρα για την εφαρμογή της νομοθεσίας, σε σχέση με μία πραγματικά σκανδαλώδη περίπτωση». 

    Το αίτημα της απόσυρσης δεν εισακούστηκε, όπως φυσικά δεν απαντήθηκαν και τα ερωτήματα που έθεσε ο κ. Δαπέργολας. Ο δήμαρχος Γιώργος Πετρίδης αρκέστηκε να πει ότι αν υπάρξει εισαγγελική εντολή, τότε θα δει τι πρέπει να κάνει. Το θέμα για τη διαγραφή χρεών σε παραθεριστές του οικισμού τέθηκε σε ψηφοφορία και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με 20 θετικές ψήφους.

Αν σας άρεσε το άρθρο, γραφτείτε στην λίστα ενημέρωσης!

2 Σχόλια

  1. Ο κ. Δαπέργολας στην τοποθέτησή του χαρακτήρισε ως «απόλυτη αθλιότητα τη μεταγραφή του Ιλχάν Αχμέτ, σημειώνοντας το ενδεχόμενο «να εκλεγούν στους 3 βουλευτές της Ροδόπης 2 μειονοτικοί σίγουρα, ίσως και 3, ενώ στην Ξάνθη 1 ή 2 μειονοτικοί βουλευτές σε σύνολο τριών. Στην καλύτερη δηλαδή των περιπτώσεων η πλειονότητα των δύο νομών θα έχει ισάριθμους εκπροσώπους με τη μειονότητα. Στη χειρότερη η πρώτη θα έχει έναν βουλευτή και η δεύτερη…5! Πώς βγαίνουν αυτά τα νούμερα; Μα φυσικά, όπως προανέφερα, με την παρέμβαση της γείτονος δια του εν Κομοτηνή Προξενείου της και του μηχανισμού που έχει εγκαταστήσει στην περιοχή».

  2. Ειδικά στα τελευταία η κατάσταση μπορεί να αντιστραφεί. Είναι γνωστό πως στην περιοχή της Θράκης παράγονται τρόφιμα εξαιρετικής ποιότητας και διατροφικής αξίας. Είναι επίσης γνωστό πως έχουν γίνει βήματα από παραγωγούς και θεσμικούς για την ενίσχυση και τόνωση της τοπικής παραγωγής, όπως το Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας και το «καλάθι τοπικών προϊόντων», δράσεις με κατεύθυνση αναπτυξιακή σε βάθος χρόνου αλλά με μικρό άμεσο αποτέλεσμα.

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.