ΚΕΡΑΥΝΟΙ ΔΑΠΕΡΓΟΛΑ ΣΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για απαξίωση του θεσμού και έλλειμμα δημοκρατικής συνείδησης, ενώ στη συνέχεια αποχώρησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Μετά από πάμπολλες διαμαρτυρίες κατά τους προηγούμενους μήνες, μάλλον έπρεπε τελικά να συμβεί κι αυτό. Να αποχωρήσει δηλαδή εκνευρισμένος ο επικεφαλής του «Σπάρτακου» από την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, αφού πρώτα εξαπέλυσε μύδρους εναντίον του δημάρχου Γιώργου Πετρίδη και συλλήβδην της δημοτικής αρχής για «απαράδεκτες πρακτικές» που απαξιώνουν τον θεσμό του δημοτικού συμβουλίου και μαρτυρούν έλλειψη σεβασμού προς τον θεσμικό ρόλο της αντιπολίτευσης, ουσιαστική υπονόμευση της προσπάθειάς της να ασκήσει ολοκληρωμένη και σοβαρή κριτική και – ως εκ τούτου – έλλειμμα δημοκρατικής συνείδησης.

Τι ήταν αυτό που εξόργισε τόσο τον Νεκτάριο Δαπέργολα; Δύο πράγματα. Αφ’ ενός ο προκλητικά ελάχιστος χρόνος που δίνεται στους δημοτικούς συμβούλους για να ενημερώνονται πάνω στα ζητήματα της ημερήσιας διάταξης της εκάστοτε συνεδρίασης – και ο οποίος αντί να αυξηθεί έστω τώρα (οπότε επέκειτο η συζήτηση για τον προϋπολογισμό, το επιχειρησιακό πρόγραμμα και άλλα τεράστια σε έκταση, αλλά και σε σημασία ζητήματα), μειώθηκε ακόμη περισσότερο (στις 2 μόλις ημέρες). Και αφ’ ετέρου η συνεχιζόμενη πρακτική να διεξάγονται οι συνεδριάσεις σε πρωινές και εργάσιμες ώρες, με αποτέλεσμα και οι δημοτικοί σύμβουλοι που εργάζονται (όπως π.χ. ο ίδιος) να έχουν τεράστιο πρόβλημα στο να παρίστανται, αλλά περαιτέρω βέβαια να αποτρέπεται τελείως και η συμμετοχή των απλών πολιτών. Αν σκεφτούμε μάλιστα το ότι βρισκόμαστε σε μία περίοδο, όπου είχαμε όχι 1, ούτε 2, αλλά 4 (!) συνεδριάσεις μέσα σε διάστημα μόλις 3 εβδομάδων, ερμηνεύεται και ο επιπρόσθετος εκνευρισμός του επικεφαλής του «Σπάρτακου», που αποχώρησε διαμαρτυρόμενος από τη συνεδρίαση της Πέμπτης 8 Δεκεμβρίου. Πριν φύγει πάντως ξεκαθάρισε πως επειδή δεν αποφεύγει τις ευθύνες του, θα λάβει σύντομα δημοσίως θέση στα υπό συζήτηση θέματα, ενώ έκλεισε την τοποθέτησή του λέγοντας πως η παράταξή του δεν ενδιαφέρεται μόνο για τα “όνειρα” της Δημοτικής Αρχής για το 2012, αλλά πρωτίστως για την “απολογία” της για το 2011.

Για την ιστορία να πούμε ότι, όπως μάθαμε εκ των υστέρων, τα πνεύματα παρέμειναν οξυμμένα και στη συνέχεια, καθώς και ο δημοτικός σύμβουλος Σταμάτης Μαρούδας κατηγόρησε για έλλειψη δημοκρατικής συνείδησης τη δημοτική αρχή, ενώ κάποια στιγμή αποκάλεσε και τους συμβούλους της συμπολίτευσης…«γλάστρες». Είχαμε κι άλλες εντάσεις, ενώ παρατηρήθηκε για μια ακόμη φορά η σεσημασμένη (και παθολογικά εμμονική, όπως φαίνεται) συνήθεια του δημοτικού συμβούλου του ΚΚΕ Νίκου Φακιρίδη να ασχολείται με τον Ν.Δαπέργολα, ψελλίζοντας κάτι ακατάληπτα περί του ότι η αποχώρηση δεν αποτελεί λύση. Προφανώς ο ίδιος είχε προλάβει – θαύμα, θαύμα! – να ενημερωθεί εμβριθώς μέσα σε μιάμιση μέρα πάνω στο περιεχόμενο των…4 τόμων της ημερήσιας διάταξης. Συνεχίστηκε λοιπόν για μια ακόμη φορά η θαυμαστή αντιπολιτευτική τακτική του Νίκου Φακιρίδη (σ.σ. απέναντι στον «Σπάρτακο»). Όταν κάποια στιγμή αποφασίσει να τη στρέψει και ενάντια στον κύριο Πετρίδη, θα είναι για όλους μας μια πραγματικά πολύ ευχάριστη έκπληξη…

Παραθέτουμε στη συνέχεια απομαγνητοφωνημένη την τοποθέτηση του Νεκτάριου Δαπέργολα, αμέσως πριν από την αποχώρησή του:

Κύριε Δήμαρχε, κυρία Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου,

Δηλώνω ότι θα αποχωρήσω από τη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Πριν το πράξω βέβαια, θα εξηγήσω το γιατί. Καταθέτω λοιπόν εδώ σήμερα την έντονη διαμαρτυρία μου για την απαράδεκτη τακτική σας, όσον αφορά τη διεξαγωγή των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Εδώ τίθενται προς συζήτηση τεράστια ζητήματα, όπως το Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την επόμενη τριετία, το Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2012, ενώ ακολουθεί και η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2012, χωρίς να τηρούνται ούτε τα απολύτως αυτονόητα.

Ειδοποιούμαστε για όλα αυτά 2 μόλις ημέρες πριν κι ερχόμαστε αντιμέτωποι μ’ ένα πραγματικά τεράστιο σε όγκο, αλλά και σε σημασία υλικό, το οποίο καλούμαστε μέσα σε απειροελάχιστο χρόνο να μελετήσουμε και να αξιολογήσουμε. Καταγγέλλω ρητά αυτήν την τακτική και δηλώνω εκ των προτέρων ότι δεν με ενδιαφέρει αν οφείλεται σε εσκεμμένη ενέργεια ή σε αμέλεια ή σε κάποια τεχνική δυσκολία, όπως (υποψιάζομαι ότι) θα σπεύσετε πάλι να την αιτιολογήσετε. Το αποτέλεσμα με ενδιαφέρει – και αυτό είναι ότι για μια ακόμη φορά υπονομεύετε και κατ’ ουσίαν ακυρώνετε το δικαίωμά μας να ασκήσουμε επί ίσοις όροις το αντιπολιτευτικό μας δικαίωμα, τη δυνατότητά μας να ασκήσουμε ολοκληρωμένη κριτική στα έργα και τις ημέρες της διακυβέρνησής σας.

Έχω στο παρελθόν επανειλημμένα διαμαρτυρηθεί για τη συγκεκριμένη τακτική, τονίζοντας ότι θα αρνούμαι κατηγορηματικά να θέτω την υπογραφή μου όχι μόνο κάτω από τα ζητήματα στα οποία διαφωνώ, αλλά και κάτω από οποιοδήποτε ζήτημα θα μπορούσα ενδεχομένως και να συμφωνήσω, αλλά δεν μου παρέχεται η δυνατότητα να ενημερώνομαι επαρκώς. Άλλοθι δεν πρόκειται να δώσω σε κανέναν. Είχα πει επίσης τότε ότι οι 4 ημέρες που έχουμε για να προετοιμάσουμε την παρουσία μας εδώ μέσα, είναι πολύ λίγες. Και αντί να καταβληθεί μια προσπάθεια, ώστε αυτό το πασιφανώς δίκαιο αίτημα να ικανοποιηθεί, όχι μόνο δεν έγινε τίποτε μέσα σ’ ένα χρόνο, αλλά φτάνουμε στο σημείο σήμερα οι 4 ημέρες να γίνονται 2, όσον αφορά μάλιστα – επαναλαμβάνω – μείζονος όγκου και σημασίας ζητήματα.

Όλα αυτά δείχνουν ξεκάθαρα με ποιους ακριβώς τρόπους η νυν δημοτική αρχή αντιλαμβάνεται δυστυχώς τον ρόλο της, αλλά και τον ρόλο της αντιπολίτευσης. Λυπάμαι πολύ, κύριε δήμαρχε, αλλά η στάση σας αυτή μαρτυρά προφανή έλλειψη σεβασμού απέναντι στην αντιπολίτευση και τον θεσμικό της ρόλο και – τολμώ να πω – ακόμη και έλλειμμα δημοκρατικής συνείδησης. Και οι παραπάνω θλιβερές διαπιστώσεις επιτείνονται δυστυχώς και από ένα άλλο γεγονός: την επιμονή σας να διεξάγετε τις συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων σε πρωινές και εργάσιμες ώρες, παρά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες – τόσο τις δικές μου, όσο και άλλων συναδέλφων.

Νομίζω ότι είμαστε ο μόνος Δήμος στην Ελλάδα όπου γίνεται αυτό και ειλικρινά δεν μπορούν πλέον να μας καλύπτουν τα επιχειρήματα που προβάλλετε για τη διαιώνισή του. Είπαμε να δείξουμε μια κατανόηση, να σας περιμένουμε λίγο, μήπως βρείτε κάποια λύση, αλλά όχι πλέον. Στο κάτω-κάτω όποια κι αν είναι η τεχνική δυσκολία, αν δεν μπορείτε να λύσετε τέτοια μικροπροβληματάκια, μάλλον βρίσκεστε σε λάθος θέση. Εγώ όμως δεν το θέτω έτσι, δεν λέω στην πραγματικότητα ότι βρίσκεστε σε λάθος θέση, ούτε φυσικά σας θεωρώ μειωμένων ικανοτήτων. Ότι δεν έχετε τη βούληση λέω. Το λέω ξεκάθαρα. Και συνεχίζετε δυστυχώς να διολισθαίνετε σε μια ολοένα και μεγαλύτερη απαξίωση του θεσμού του δημοτικού συμβουλίου. Θυμίζω ότι πρόκειται για τον ανώτερο θεσμό της πόλης, στου οποίου τις εργασίες έχουν δικαίωμα όλοι οι πολίτες να παρίστανται – και υπάρχουν πράγματι πολλοί που θα επιθυμούσαν να παρίστανται, αλλά αποτρέπονται από τις συνθήκες, επειδή τον έχετε παραπετάξει σε μια ώρα που κανείς δεν μπορεί να παρευρεθεί, εκτός κι αν είναι άεργος ή…επαγγελματίας πολιτικός.

Αλλά και πώς να μπορεί, από τη στιγμή που και εμείς οι ίδιοι πλέον αδυνατούμε; Είναι η 3η πρωινή συνεδρίαση μέσα σε 2 μόλις εβδομάδες και πολύ σύντομα ακολουθεί και η 4η. Εγώ προσωπικά δηλώνω – και νομίζω ότι εκφράζω και τη γνώμη πολλών άλλων εδώ μέσα – ότι οι αγωνιώδεις προσπάθειές μου να αναπροσαρμόζω τις ώρες εργασίας μου ή να επαφίεμαι στη δεδομένη έως σήμερα καλή διάθεση των εργασιακών μου προϊσταμένων, κάπου εδώ στερεύουν. Βλέπω μάλιστα ότι το ίδιο συμβαίνει και με άλλους συναδέλφους. Δυστυχώς το δημοτικό συμβούλιο φυλλοροεί, επειδή ισχύει κάτι προφανές, που ίσως μόνο εσείς αρνείστε ή δεν ενδιαφέρεστε να δείτε: ότι κάποιοι εδώ μέσα εργάζονται και δεν μπορούν επ’ άπειρον να παίρνουν άδειες ή να θυσιάζουν την εργασία τους. Αν ο στόχος ο δικός σας είναι να μας διώξετε όλους και να μείνετε να συνεδριάζετε με άλλους 10 εδώ μέσα, τότε συνεχίστε. Σας διαβεβαιώ ότι είστε πραγματικά σε πολύ καλό δρόμο!

Κλείνω κάπου εδώ γιατί μακρηγόρησα. Κλείνοντας, καταγγέλλω και πάλι τις πρακτικές σας ως θλιβερές και απαράδεκτες και δηλώνω ότι αποχωρώ σε ένδειξη ακριβώς αυτής της διαμαρτυρίας, αλλά και επειδή πολύ απλά πρέπει να πάω στο σχολείο μου και να κάνω μάθημα. Το ίδιο θα κάνω και την επόμενη εβδομάδα, οπότε δηλώνω εξαρχής ότι θα απουσιάσω από τη συζήτηση του προϋπολογισμού ΚΑΙ για τους δύο λόγους που προανέφερα.

Όσο για τα ζητήματα της σημερινής ημερήσιας διάταξης, επειδή τα θεωρώ πολύ σημαντικά, και δεν επιθυμώ έστω και να υπαινιχθεί κάποιος ότι υπεκφεύγω, δηλώνω ότι θα εκφράσω δημοσίως τη γνώμη μου, αλλά βεβαίως όχι σήμερα. Σήμερα αδυνατώ να πω το παραμικρό λόγω ανεπαρκέστατης ενημέρωσης, αλλά, όπως αντιλαμβάνεστε, και λόγω εκνευρισμού. Θα τα μελετήσουμε ως «Σπάρτακος» όσο πιο αναλυτικά μπορούμε και θα εκθέσουμε τις απόψεις μας στο εγγύς μέλλον, είτε στα πλαίσια κάποιας συνέντευξης τύπου, είτε με οποιαδήποτε άλλη ευκαιρία.

Οφείλω να πω όμως επίσης ότι θα αναμένω με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και τον απολογισμό των πεπραγμένων σας. Ελπίζω όχι πάλι μιάμιση μόλις μέρα πριν από το επόμενο ΔΣ. Πέρα πάντως από τα…όνειρά σας για το 2012, μας ενδιαφέρει εμφανέστατα και η «απολογία» σας για το 2011. Μόνο τότε άλλωστε θα μπορέσουμε να συζητήσουμε ουσιαστικά και εφ’ όλης της ύλης.

Νεκτάριος Δαπέργολας
Επικεφαλής «Σπάρτακου»

Αν σας άρεσε το άρθρο, γραφτείτε στην λίστα ενημέρωσης!

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.