Διαφορετική από τις συνηθισμένες η προεκλογική συγκέντρωση του «Σπάρτακου» στην Κομοτηνή

Ρεπορτάζ του «Παρατηρητή της Θράκης»:
http://www.paratiritis-news.gr/detailed_article.php?id=139648&categoryid=1

Διαφορετική από τις συνηθισμένες η προεκλογική συγκέντρωση του Σπάρτακου στην Κομοτηνή

Διαφορετική από τις συνηθισμένες η προεκλογική συγκέντρωση του «Σπάρτακου» στην Κομοτηνή
Γνωστοί καλλιτέχνες συνόδευαν μουσικά την εκδήλωση

Στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής πραγματοποίησε το βραδύ της Τρίτης 2 Νοεμβρίου η παράταξη «Σπάρτακος» την προεκλογική της γιορτή, όπως την ονόμασαν τα μελή της. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο επικεφαλής της παράταξης κ. Άρης Δαπέργολας, που εκτός των άλλων, ανάγνωσε μηνύματα από όλη την Ελλάδα, που εξυμνούν την πρωτοβουλία της παράταξης. Την ευκαιρία επίσης να πάρουν το μικρόφωνο και να εκφράσουν τις απόψεις τους για το εγχείρημα, είχαν και πολίτες, που έδωσαν το «παρών» στην συγκέντρωση. Επιπροσθέτως, ευχάριστη εκλέξει προκάλεσε η παρουσία διακεκριμένων καλλιτεχνών της πόλης μας, που συνόδευαν μουσικά την εκδήλωση με γνωστά και αγαπημένα τους τραγούδια. Ο λόγος για τους Θανάση Γκαιφύλλια, Κώστα Γκαιφύλλια και Γιάννη Βουλτσίδη, που δήλωσαν τη στήριξη τους στο εγχείρημα των μελών του «Σπάρτακου». Παρών ήταν και ο γνωστός μουσικός κ. Τάσος Λύρατζης, που συμμετέχει μάλιστα και στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού. Προγραμματισμένη ήταν και η εμφάνιση του κ. Μαργαρίτη Σγουρή, που όμως ματαιώθηκε, λόγω ασθενείας φιλικού του πρόσωπου.

«Υπάρχουν πολιτικές ζυμώσεις, που πιστεύω ότι θα ενταθούν από εδώ και πέρα»

Ο κ. Δαπέργολας αναφερόμενος στο πολιτικό σκηνικό αυτής της περιόδου, καυτηρίασε αρχικά την πρόσφατη κίνηση του πρωθυπουργού να δώσει πολιτικό χαρακτήρα στις εκλογές της αυτοδιοίκησης, δηλώνοντας ότι «αποτελεί δείγμα του πανικού του, αφού βλέπει ότι χάνει το λαϊκό έρεισμα». «Και πώς να μην το χάσει άλλωστε;», αναρωτήθηκε. «Με άλλες υποσχέσεις βγήκε, «λεφτά υπάρχουν» έλεγε, και μετά από λίγους μήνες τραγικής διακυβέρνησης μας πήγε στο μνημόνιο. Υπάρχει, δηλαδή, πλήρης εκτροπή της κυβέρνησης από τις προγραμματικές της θέσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι πολιτικοί χώροι μίλησαν για συνταγματική εκτροπή. Και πραγματικά είναι έτσι». Στο απυρόβλητο δεν άφησε και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Όπως υποστήριξε, «από την άλλη υπάρχει μια Νέα Δημοκρατία, η οποία είναι επίσης συνένοχη και ανίκανη, ουσιαστικά, να αντισταθεί σε αυτήν την κατάσταση και να αποτελέσει εναλλακτική λύση. Επομένως, υπάρχει ένας πανικός στο δικομματισμό, αλλά δευτερευόντως και στα υπόλοιπα κόμματα, που δε μπορούν να καρπωθούν αυτή τη δυσαρέσκεια. Όλο το πολιτικό σκηνικό, όπως είναι δομημένο από το 1975-76 και μετά, δε μπορεί, πλέον, ούτε να καθαρθεί, ούτε να αυτοκαθαρθεί. Είναι δεδομένο- απλώς δεν ξέρουμε ποτέ και θα γίνει- ότι θα βγουν νέες υγιείς δυνάμεις, που αυτή τη στιγμή είναι εγκλωβισμένες. Από το χώρο της Αριστεράς ίσως, της πατριωτικής Αριστεράς, από άλλους χώρους; Δεν ξέρουμε πώς. Αλλά υπάρχουν ζυμώσεις, ακόμη και από πλούσιους στην Αθήνα, που βλέπουν ότι ο τόπος καταρρέει και πρέπει να δώσουν κάποιες λύσεις. Πάντως υπάρχουν πολιτικές ζυμώσεις, που πιστεύω ότι θα ενταθούν από εδώ και πέρα».

«Ανεξάρτητα με το αποτέλεσμα, θα είμαστε εδώ»

Όσον αφορά τη συμμετοχή του «Σπάρτακου» στις εκλογές για το δήμο Κομοτηνής, δήλωσε πεπεισμένος ότι «την Κυριακή θα υπάρξει μια πρώτη ρωγμή στον τοίχο της κομματοκρατίας». Υπογράμμισε επίσης ότι «ανεξάρτητα του τι θα γίνει την Κυριακή, εμείς θα συνεχίσουμε, θα είμαστε εδώ. Ούτως ή άλλως, είμαστε γνωστοί για το γεγονός ότι πάντα προβαίνουμε σε κινήσεις πολίτικου ακτιβισμού. Ένα παράδειγμα ήταν και το κείμενο για τη διαφάνεια, που ζητήσαμε το καλοκαίρι από το Δημοτικό Συμβούλιο να το εγκρίνει. Απλώς τώρα κάνουμε έναν ακτιβισμό σε πιο προχωρημένο και πιο γενικευμένο στάδιο. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε».

«Η ανταπόκριση έχει ξεφύγει και από τις αρχικές μας προσδοκίες»

Κάνοντας ένα σχόλιο για την παρουσία και τη στήριξη στο συνδυασμό γνωστών προσωπικοτήτων της πόλης μας, ο κ. Δαπεργολας παρατήρησε ότι «υπάρχουν πράγματι πολλά πρόσωπα, τα οποία μας στηρίζουν, πρόσωπα με ιστορία στον αριστερό και στον επαναστατικό χώρο». «Κι αυτό», συνέχισε, «το βλέπουμε και στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπου υπάρχουν γνωστές προσωπικότητες, που έχουν εντυπωσιαστεί πραγματικά από το εγχείρημα του «Σπάρτακου», που αποτελεί μια πρωτοποριακή απόπειρα αδέσποτων πολιτών να κινηθούν έξω από τις κομματικές μάντρες και να πάρουν τις τύχες τις δικές τους, ή αν μπορούν και της πόλης, στα χέρια τους. Το ενδιαφέρον είναι ότι έχουμε στήριξη και από ομογενειακούς κύκλους. Εχθές, μάλιστα, δέχτηκα ένα τηλεφώνημα από έναν καθηγητή στο U.C.L.A. της Καλιφόρνιας, που μου είπε ότι η ομογένεια στην Καλιφόρνια παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Θράκη και είναι εντυπωσιασμένη από τον «Σπάρτακο». Πραγματικά, αυτό έχει ξεφύγει και από τις αρχικές μας προσδοκίες και πιστεύουμε, πλέον, ότι ο «Σπάρτακος» θα είναι προπομπός και άλλων ευρύτερων πολιτικών εξελίξεων».

«Είναι ειλικρινείς και ίσως πληρώνουν προσωρινά την ειλικρίνεια τους»

Ο κ. Βουλτσίδης τόνισε «με τον «Σπάρτακο» θα εμπλουτιστεί το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Κομοτηνής. Και αυτό θα είναι η επιτυχία. Θα υπάρχουν φωνές, όχι φωνή μόνο. Τα παιδιά έχουν ποιότητα. Δε λέω ότι στο «Σπάρτακο» βλέπω την Αποκάλυψη του Ιωάννη. Αλλά υπάρχει ένα κλίμα, που γίνεται συζήτηση, και δεν υπάρχουν λαμόγια». Επιπροσθέτως, καταφέρθηκε εναντίον όσων έχουν χαρακτηρίσει τα μέλη του «Σπάρτακου» ως «τουρκοφάγους» και «ακροδεξιούς». «Δεν ισχύουν αυτά τα πράγματα», υπογράμμισε. «Είναι ειλικρινείς», συνέχισε, «και ίσως πληρώνουν προσωρινά την ειλικρίνεια τους. Τους λένε «τουρκοφάγους», γιατί λένε το αυτονόητο, ότι υπάρχουν Τσιγγάνοι και Πομάκοι. Και πράγματι υπάρχουν. Τι να τους κάνουμε; Να τους στείλουμε στο Άουσβιτς ή να τους στείλουμε στον Κεμάλ, να τους αντιμετωπίσει, όπως αντιμετώπισε τους Αρμένιους; Άσχετα με το τι γένος είμαστε, πρέπει να είμαστε γενναίοι και να συζητάμε. Πιστεύω ότι ο λαός δεν έχει ζητήματα να χωρίσει. Είτε Τούρκοι είμαστε είτε Έλληνες, είναι καλύτερο να συζητήσουμε για το πώς θα ζήσουμε, όχι το πώς θα πολεμήσουμε, αν βρεθούμε στον ύπνο. Γιατί μπορεί, αν αφεθείς και δεν αντιδράσεις σε κάποια σχέδια, να βρεθείς περικυκλωμένος. Αυτό δεν αποτελεί φοβία, αλλά είναι καλό να φυλάς τα έρμα σου. Γιατί, αν δεν υπερασπίζεσαι αυτό, που έχεις, θα στο πάρουν. Αυτό δείχνει η ιστορία. Εγώ, προσωπικά, έχω δημιουργήσει καλές σχέσεις με πολλούς Τούρκους καλλιτέχνες και έχω γνωρίσει όλη τους την κουλτούρα. Πρέπει, λοιπόν, να αξιοποιήσουμε τα θετικά μας και να αφήσουμε τα κόλπα στην άκρη».

Θανάσης Γκαϊφύλλιας: «Ο «Σπάρτακος» δίνει την ευκαιρία να τοποθετηθούμε απέναντι στην παρακμή και τους μηχανισμούς»

Από τη μεριά του ο κ. Γκαϊφύλλιας δήλωσε την υποστήριξή του στο εγχείρημα των μελών του «Σπάρτακου», τονίζοντας ότι «ο «Σπάρτακος» γίνεται η βάση για να πραγματοποιηθεί μια ουσιαστική υπέρβαση, φέρνοντας κοντά ανθρώπους από διαφορετικούς χώρους, κοινωνικούς, οικονομικούς, πολιτικούς». «Είναι η κοινή αγανάκτηση όλων αυτών», συνέχισε, «για την καταστροφική κομματοκρατία. Είναι η οργή για την κοινωνική και οικονομική διάλυση της χώρας από ασήμαντα ανθρωπάκια που δε δούλεψαν ποτέ στη ζωή τους. Είναι η ευθύνη, που νοιώθει κάθε συνειδητός πολίτης για το ζοφερό μέλλον, που επιφυλάσσουμε στα παιδία μας».
«Στις 8 Νοεμβρίου», παρατήρησε, «θα δούμε, αν η διαπλοκή και η διαφθορά είναι ισχυρότερες και από την ανίκητη βλακεία». «Όσοι από τους συμπολίτες μας», συνέχισε, είναι ευχαριστημένοι από αυτούς, που διέλυσαν τη χώρα, ας τους ξαναψηφίσουν». Στη συνέχεια έκανε αναφορά και στο φαινόμενο της αποχής από την εκλογική διαδικασία. «Υπάρχουν πολλοί», παρατήρησε, «που είναι αηδιασμένοι από τον ξύλινο λόγο των επαγγελματιών αεριτζήδων και έχουν αποφασίσει να απέχουν». «Ο «Σπάρτακος», λοιπόν», υπογράμμισε, «δίνει την ευκαιρία σε αυτούς τους ανθρώπους να τοποθετηθούν απέναντι στην παρακμή και τους μηχανισμούς. Θα έρθει μια μέρα, που τα παιδιά και τα εγγόνια μας θα πουν «δεν έφταιγε αυτός, τόσος ήταν». Για να μην το πουν, όμως, αυτό, ας πάρουν θέση τώρα».

«H τέχνη χωρίς την πολιτική σκέψη μέσα της, είναι κύμβαλο αλαλάζον»

Δεν παρέλειψε, τέλος, να υπογραμμίσει και την ανάγκη οι καλλιτέχνες να ασχολούνται με τα κοινά και να παίρνουν θέση. «H τέχνη», δήλωσε, «χωρίς την πολιτική σκέψη μέσα της, είναι κύμβαλο αλαλάζον. Αν κάποιος δεν έχει το θάρρος να τοποθετείται στα κοινά, είναι ιδιώτης. Πόσο μάλλον, όταν θέλει να λέγεται δημιουργός και καλλιτέχνης. Γιατί η τέχνη έπεται ότι κοιτάζει μπροστά, προβλέπει και, αν μη τι άλλο, δίνει το παράδειγμα». «Είναι ευχάριστο», κατέληξε, «ότι υπήρχαν κι άλλοι καλλιτέχνες, που στήριξαν αυτή την προσπάθεια. Οι καλλιτέχνες είχαν μιλήσει εδώ και χρόνια για αυτές τις μέρες, που θα έρθουν. Και να, τις έχουμε μπροστά μας. Είναι μια εγκυμονούσα περίοδος και αξίζει τον κόπο να παρατηρήσουμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον το τι θα προκύψει από αυτήν την εγκυμοσύνη. Ελπίζω να μην είναι και πάλι ανεμογκάστρι».

Συντάκτης: Θωμάς Σταμούλης

Αν σας άρεσε το άρθρο, γραφτείτε στην λίστα ενημέρωσης!

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.